Azt meséld el, Pista!

Forrás: muhamiskolc.hu

Ha a cím nem ismerős, talán az Örkény István az életéről alcím sejteti, hogy miről is van szó. Mácsai Pál önálló estje nemrégiben a miskolci Művészetek Házában került színpadra.

Bereményi Géza és Mácsai Pál közösen kutatták fel az író önéletrajzi írásait, és állították össze a színdarabot, így saját elbeszélései alapján ismerhetjük meg Örkény életét, amelyet hangoskönyvként is kiadtak.

„Mi lenne, hogyha Örkény István ismét megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, beszélni kezdene, elmesélné a saját szavaival az életét, vagy ami hirtelen az eszébe jut, azután megint eltűnne. Ezen az estén a színész az író bőrébe bújik.”

Forrás: moly.hu

Mácsai Pál olyan hitelesen adja elő Örkény István életét, hogy számítani kell rá: a darab végére nem tudjuk majd elválasztani a színész személyét az általa alakított szereptől. Mácsai Pál már annyiszor lépett színpadra egyszemélyes darabjával, hogy jogosnak érezhetnénk, ha unná és fásulttá válna az előadása, csakhogy erről szó sincs. Tökéletesen úgy adja elő Örkény életét, mintha önmagáról beszélne, emellett pedig egy percig sem kételkedik abban a néző, hogy a színész az adott pillanatban találja ki és életében először adja elő sztorijait. Ez a hitelesség és természetesség, amivel Mácsai Pál játszik, azzal a karizmatikussággal párosulva, ami körüllengi a színészt, teljes értékű színházat teremt erre a két felvonásra.

Semmi nincs a színpadon, csakis Örkény a kopott zakójában, és egy szék, ami elegendő lehetőséget biztosít a meséléshez. Sokszor nevetsz, majd hirtelen elszomorodsz – például a munkaszolgálat részleteinél –, aztán újra nevetsz, Mácsai játéka olyan könnyedén juttat egyik-másik érzelmi állapotba, hogy észre sem veszed. Mikor pedig elcsendesedik, észreveszed, hogy visszatartott lélegzettel várod a folytatást.

Aztán Mácsai vár egy pillanatot, körbenéz, vagy a közönséget, vagy sokkal inkább a gondolatait fürkészi, aztán fogja magát, és csak úgy kisétál. Te pedig akkor döbbensz rá, hogy mennyi ember ül körülötted, hogy nem csak neked szólt a mese, és hogy valójában egy színházban ülsz, nem pedig egy szobában Örkény Istvánnal.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.