13 ok, hogy miért ne nézzem meg a 3. évadot

Forrás: a képre kattintva érhető el

Mint tudjuk, a 13 okom volt egy egyrészes könyv, amiből Selena Gomez rendezésében sorozat készült. Sok negatív és pozitív értékelést kapott már ez a történet, a könyv elég rövid, éppen ezért esetleg felszínesen mutathatja be Hannah problémáit az életével, és emiatt sokan csak egy gimis lány hisztijének tartják a 13 okot, ami miatt úgy dönt, hogy véget vet az életének. De a sorozat ezt véleményem szerint kiküszöbölte.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy bár vannak “piti” problémái is, de összességében Hannah nagyobb traumákat is átél. Mindenki érezte már úgy életében, hogy ha valami elrontja a napját, akkor az kihat rá, és egy kiborított pohár kávé is a világvégének és az aznap elviselt dolgok tetejének tűnhet. Ugyanezt (is) láthatjuk itt is, és talán azért sem veszik sokan komolyan a történetet, mert az iskolai bántalmazást olyannak tekintjük, mint amit mindenki túlélt, elraktározzuk egy rossz időszaknak az életünkben – amihez a kamaszodás egyéb problémái is hozzájárulnak -, és ennyi. Jobb esetben (nem tudom, mennyivel jobb) pedig nem mi voltunk azok, akiket bántalmaztak szavakkal vagy tettekkel, hanem mi tettük ezt másokkal.

Úgy gondolom, hogy a legrosszabb, amit tehetünk, hogy szülőként és gyerekként is félvállról vesszük az iskolai bántalmazást. A sorozat mutatja, milyen kifutásai lehetnek ennek a hozzáállásnak, ezért nagyon ajánlom az első évadot. Már az a 13 rész is eléggé megviseli az embert, főleg ha nincs felkészülve ilyen érzelmi töltetű sorozatra, na de a második évadnak sikerült rálicitálnia. Mivel nincs folytatása a könyvnek, de nagyon sikeres volt a sorozat, természetesen hozták a folytatást. Engem ez most nem zavart, mert voltak még érdekes és megválaszolatlan kérdések, amikre megoldást várhattunk. Jó érzéssel kezdtem bele az évadba, és nem is csalódtam, ugyanazt a mély és nehéz hangulatot hozta, amit azelőtt. Kicsit úgy éreztem, hogy túl sokat szeretne magába sűríteni a sorozat, már szinte senki nem volt a szereplők között, akinek ne lett volna valami nagy és komoly problémája.

Forrás: a képre kattintva érhető el

A két alapszál viszont nagyon tetszett: egyik részről Hannah perét láthatjuk az iskola ellen, amivel próbálták megtartani egy darabig az egy epizód egy szereplőre koncentráló felosztást, a másik pedig a szexuális erőszak szála, ami összekapcsolódik a perrel. Nagyon tetszett az is, hogy az előző évad ellenpólusaként ebben az évadban sokat koncentráltunk Hannah életének azon pontjaira, amik pozitívak és boldogak voltak. Így éltük újra – szinte unalmas ismétlés nélkül – azokat az eseményeket, amiknek eddig csak a borús oldalát láttuk. Kialakultak aranyos baráti kapcsolatok is, ezekért megérte nézni az évadot. Sorolhatnám még a pozitívumokat, amelyek miatt úgy éreztem, végre egyszer nem volt rossz döntés a folytatás, de aztán eszembe jut az utolsó rész, ami tönkretette az egész élményt számomra.

Nem fogom elspoilerezni az évadot, úgyhogy nézzük azt, hogy ilyen jó koncepcióval és kezdéssel miért sikerült annyira eltaszítania magától a sorozatnak engem, hogy eszemben sincs megnézni a már berendelt 3. évadot.

 1. Várható volt, hogy Hannahtól nem fogunk búcsút venni, de hogy azt a gagyi fogást fogják alkalmazni az egész második évadban, hogy “szellemként” folyamatosan jelen van, nem gondoltam volna. Bőven eleget látjuk a múlt visszaidézése során, és az, hogy Clay beszélget vele, szerintem teljesen felesleges volt. Ha a 3. évadban sem tudják elengedni Hannah karakterét, akkor semmi jóra nem számíthatunk.
 2. A következő évad témája valószínűleg az amerikai iskolákban elterjedt és borzalmas iskolai lövöldözés lesz, ami szintén fontos téma, de ennyi megrázkódtatás nekem elég volt egy időre.
 3. Valószínűleg nem fog eltűnni Bryce karaktere sem, de úgy érzem, hogy az ő szála lezáródott, amit szintén nem kellene tovább nyújtani. Egyedül Cloe szálát lenne érdemes továbbvinni.
 4. A 2. évad utolsó része amilyen jól indult, olyannyira borzasztó és gagyi lezárást kapott. Emiatt a rész miatt nincs kedvem továbbnézni a sorozatot, és ez az a rész, amit nem is ajánlok megnézésre a gyengébb idegzetűeknek, mert még én is nagyon kiakadtam rajta, pedig sok megrázó dolgot láttam már. Részletezem, hogy mik nem tetszettek.
 5. Tyler szála annyira feleslegesen kegyetlen volt, hogy azóta is haragszom a sorozat készítőire, hogy ezt végignézetik az emberekkel. Szerintem beteg volt az, aki ezt kigondolta, és nem látom indokoltnak sem. Ennél kevesebbel is elértünk volna oda, ahová már az elejétől tudtuk, hogy ki fogunk lyukadni.
 6. Jessica utolsó indokolatlan cselekvése nagyon felbosszantott. Ezzel a baromsággal a rendezőbrigád az egész sorozat egyik legfontosabb problémáját röhögte szembe.
 7. Justin karaktere amennyit fejlődött, annyit vissza is esett az utolsó részben. Nehéz lett volna legalább egy problémás karakternek tartós jellemfejlődést és boldogabb végkifejletet adni?
 8. Montgomeryt és Skyet sem szeretném többet látni. Skye problémájával nem tudtak mit kezdeni a sorozatban, ezért gyorsan kiírták, de gyanítom, hogy nem fogják teljesen elengedni, ami biztos, hogy nem lesz jó irány. Montgomeryt más okokból nem tudnám elviselni.
 9. Nina öntörvényeskedő viselkedése is csak felbosszantott. Ha ő nem áll ki saját magáért, akkor ki fog?
 10. Az évad lezárása értelmetlen volt, Clay cselekedetét értettem is, meg nem is, szerintem kár volt ilyen zárással búcsúzni.
 11. Justinnál előrevetítették, hogy lesz még gond a családi hátterével, ami szerintem megint nem a jó irány az események folytatásához.
 12. Ezzel a brutalitással, amit megengedett magának a sorozat, elég sok fiatal nézőt el fog veszíteni, mivel a problémás élettel vesződőket nem fogja segíteni mások szenvedésének a befogadása is.
 13. Az utolsó rész tehát összességében nagyon demotiváló volt. Az, hogy senki nem kapott egy igaz happy endet, szerintem pont a célcsoportot, a középiskolásokat sodorja a depresszió felé. A sorozat céljának véleményem szerint annak kellene lennie, hogy bemutassa, miért kell figyelnünk egymásra, és miért fontos átgondolnunk a legapróbb tetteink és szavaink súlyát is. Éppen ezért ennek a helyes alkalmazását is be kellene mutatni, nem csak azt, hogy hogyan megy tönkre egy fiatal élet ennek hiányában. A tanulságot háttérbe szorította a megdöbbentést célzó eseménysor.

Senkit nem akarok lebeszélni a sorozatról, ezek a saját indokaim, a második évad megnézése után pedig ki-ki eldönti majd, hogy egyetért-e velem, vagy sem. De talán leszünk páran, akik úgy gondolják, hogy a következő évad már nem a jó irányba fog tartani.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.