Könyv vagy parfüm? Mindkettő! – Paper Passion Parfume

“Könyvbe zárt üveg. Üvegbe zárt könyv.”

Ez áll ebben a könyvben, ami mindent magába is foglal. Egy könyvmoly egy idő után – két könyv szagolgatása közt – arra gondol, hogyan is lehetne megoldani, hogy ezt a karakteres, kiadónként változó csodás papír- és tintaillatot folyamatosan magunkon érezzük. Hogy parfümmé váljon, és minden ismerős ezt az aromát párosítsa hozzánk, könyvmolyokhoz. Ezt valósították meg ezzel a könyvvel.

Na de ez nem olyan egyszerű ám. Felmegyünk a netre és találhatunk könyv illatú dolgokat, viszont mind külföldön kapható. Mint ahogy a Paper Passion Parfume is, ami elsőre nem is tűnik annak, ami. Én a születésnapomra kaptam, és úgy éreztem, érdemes lehet bemutatni, hogy mi is ez a könyvbe zárt csoda. Megrendelni nem tudom, hogy hol lehet, de ha rákerestek a nevére, akkor biztos, hogy több oldalt is találtok róla.

Először is a csomagolásról: nagyon szép piros, egy kis szalag köti át az egészet, amin megnevezik a célközönségét a terméknek: természetesen könyvmolyoknak  lett kitalálva. Ha kinyitjuk a dobozt, akkor egy fehér könyvecskét találunk benne, ami legnagyobb meglepetésemre tényleg egy könyv, ISBN számmal meg szöveggel. Bár nem túl hosszú, de nagyon jó ötlet, hogy (angolul) olvashatunk a termék kialakulásáról, a résztvevők könyvszeretetéről. Nyilván hátsószándéka volt a szerzőknek a (nehezen összeszedett) 32 oldallal, mert szerették volna, ha nem csak tárolóként, hanem bejegyzett könyvként is funkcionál a parfümtartó.

A többi oldal szintén piros, és belül üreges, mint a kémfilmek legjobb rejtekhelye, amit kinyitva megtalálhatjuk a kis üveg parfümöt. Vagy inkább kölnit? Lecsavarva nem találunk fújófejet, szimplán a csuklónkra önthetünk a parfümből, ami először nagyon erős alkoholos illatot áraszt. Nagyon kevés kell belőle, és érdemes a szagolgatás előtt várni pár percet. Ha már megszáradt, akkor egy nagyon furcsa aromát érezhetünk a bőrünkön: papírillatot. Főképp csak papír, a tintát nem tudták, vagy nem is akarták hozzákeverni a megalkotók, de így is olyan érzés nekem, mintha bementem volna egy könyvtárba. Ne várjuk, hogy tökéletes könyvillata legyen, de szerintem így is nagyon jól visszaadja azt, amit olvasás közben érzünk.

Mivel nagyon kevés is erős illatot hagy maga után, így ez a kis üvegcse elég sokáig ki tud tartani. Én nagyon ritkán használom, de akkor egész nap erősen érzem magamon az illatát. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, amit több országban is kikísérleteztek már. Jó lenne, ha itthon is vállalkozna valaki különféle könyvtípusokra, mint régi könyvek illata, képregények illata stb. Van egy oldal, ahol a leghülyébb illatok megalkotására vállalkoztak, itt van könyves is, de mindenféle más is, pl. én nagyon szeretem a fű meg az eső illatát, na hát ezeket akár parfümként is megvehetném, persze a szállítás itt sem olcsó. Ha viszont kipróbálnátok a villám, a kosz, a nap, a Play-Doh, a babahintőpor, vagy tényleg bármi illatát, akkor ITT találtok belőle kis üvegnyi aromákat.

A Paper Passion Parfume megalkotásának ötlete a Steidlé és a Wallpaperé, mellettük pedig sokan másik is segítkeztek, a termék leírásában a következőket olvashatjuk:

“The ​smell of a freshly printed book is the best smell in the world.” Karl Lagerfeld

This tells the story of a passion and a twisting plot to put the particular bouquet of freshly printed books in a bottle. Gerhard Steidl was first alerted to the importance of the smell of a book by Karl Lagerfeld, prompting a passion for paper and the composition of a scent on the pages of a book. To Wallpaper* magazine the pairing of the publisher with the perfumer seemed a natural partnership and so the idea for Paper Passion was born. Wallpaper* magazine commissioned master perfumer Geza Schoen to create a fragrance based on the smell of books to be part of the Wallpaper* magazine Handmade exhibition in Milan.

This is an opportunity to celebrate all the gloriosensuality of books, at a time when many in the industry are turning against them. The idea is that is should relax you, like when you read a book, to a level of meditation and concentration. Paper Passion has evolved into something quite beautiful and unique. To wear the smell of a book is something very chic. Books are players in the intellectual world, but also in the world of luxury.

Hidden inside the pages of a book, Paper Passion is accompanied by texts from Karl Lagerfeld, Günter Grass, Geza Schoen and Tony Chambers.

“You have a book, you open it, there’s a bottle inside and it smells of a book. It might be quirky, but the idea has a simplicity, a linearity.” Geza Schoen

 

És zárásként íme egy kép arról, hogy miből áll össze a régi és az új könyv illata:

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.