Dr. Csernus Imre – Bűntudat, megbánás, elengedés

A bűntudatról: „Tudják, rengeteg bűnt követünk el önmagunkkal szemben. És ez komoly bűntudatot gerjeszt bennünk, lelkiismeret-furdalást. Nem merünk belenézni a saját türkünkbe nyugodtan.
Megbocsátás, ez az egyik legnehezebb folyamat egyébként, hogy megbocsátani saját magamnak mindazért, amit elkövettem önmagam ellen. Fájdalommal fog járni. Nagyon komoly fájdalommal.
Az elengedés a maga nemében irtózatosan megmozgat mindenkit, mert aki nem mer elengedni, az nem mer felelősséget vállalni az érzéseiért és annak a kimondásáért, hogy ő valójában, és mindannyian, mindenben egyedül vagyunk ezen a földön.”

Csernus Imre egy nagyon megosztó személyiség, aki a Bevállalja? című műsorral lett az ország közismert pszichiátere. Ezen kívül ismert a hitvallásáról, előadásairól és számos kötetéről. Én is beleolvastam a könyveibe, de úgy éreztem, hogy ugyanazt rágja az ember szájába más és más megfogalmazásban, ezért végigolvasni nem volt türelmem, de várólistán van. Itt, Miskolcon is sokszor tart előadást, így végre én is eljutottam egyre, amely a bűntudat, a megbánás és az elengedés témakörét dolgozta fel.

„Egyszer megkérdezte egy főorvos tőlem:

– Imre, miért veszed fel az újabb és újabb narkóst? Átvágják a fejedet, mi értelme az egésznek? – Megálltam, épp egy kórrajz volt a kezemben. Valami ilyesmit válaszoltam: – Nem hiszek abban, hogy ha egy ember belesétál egy gödörbe a saját lábán, hogy abból nem tudna kisétálni, szintén a saját lábán.
Ezért nem hiszek abban, hogy vannak reménytelen esetek. Nincsenek. Mindig van kiút.”

Azt leszögezném, hogy pontos megoldást ne várjunk egy-egy ilyen előadástól, főleg akkor ne, ha nem szélre ültünk, ahol van esély arra, hogy beszéljünk konkrétan a saját esetünkről. De rávilágíthat bizonyos szokásainkra, amik következménye lehet sok negatív érzelem, düh, amit mások iránt érzünk, pedig valószínűleg saját magunkra haragszunk. Az első dolog, amit tanácsként érdemes megfogadni Csernustól: ezután az előadás után ne kezdjünk rögtön beszélgetést a párunkkal! Voltak, akik beszámoltak arról, hogy szakítás lett a vége. Ezt én annak tudom be, hogy az illetőben már jó régóta érlelődik a probléma, és a szókimondó Csernus-stílust átvéve adja ezt elő a mit sem sejtő másik félnek. Ez tényleg nem vezet sok jóra, de a probléma gyökere az, hogy eddig miért nem lett megbeszélve a gond? Egy ismerősöm szerint Soha ne feküdjünk le haraggal egy kapcsolatban! Próbáljuk meg megbeszélni, és ne tartsuk fenn magunkban a mérget, mert aztán egyszer csak kirobban belőlünk, és nem a megoldáshoz fog vezetni. Bár a párommal beszélgettünk az élményről utána, de mi hívei vagyunk a gyakori egyenes párbeszédnek, így nem volt semmilyen vitánk belőle. 😀

Csernus Imre leszögezte, hogy nála nagyon fontos az őszinteség, ezt egy lefogyni képtelen női páciens példájával mutatta be. Mikor végső elkeseredésében szókimondóan megmondta a nőnek, hogy nagy a segge, a nő nem jött hozzá többet, de később megköszönte, mert sikerült lefogynia az éles kritikát követő időszakban. Éppen emiatt a stílus miatt olyan megosztó a személyisége, mivel az általam látogatott előadásban is sok embert megsértett szókimondóságával. Ezért – és jóízű nevetéseiért – viszont nagyon viccesek az előadásai, és a csúnya szavak szemrebbenés nélküli használata is sokakat megnevettetett vagy zavarba hozott, de a figyelmet is fenntartotta ezáltalekkel. A humoros, felszabadult légkört könnyen leváltotta a feszült, komor hangulat, így érezhető volt, mennyire megmozgatta és elfárasztotta a végére a nézőket az előadás.

Nagyon sok komoly témát érintett, mozgalmas volt és tanulságos, és jól rátapintott a szűk látókörű nézők hozzáállásbeli problémáira is. A két óra nagyon gyorsan eltelt, és azt tudom mondani, hogy nem volt rossz élmény számomra. Hallottam olyat, hogy annyira irritált valakit Csernus – szerintem is érezhető és kissé idegesítő – felsőbbrendűséget sugalló stílusa, hogy többet nem járt az előadásaira. Én ezek után biztosan el fogok menni a következőre is, mert kíváncsi vagyok, mit tud még hozzáadni önmagam fejlesztéséhez.

Szerintem egyszer érdemes kipróbálni, aztán majd kiderül, hogy kinek mennyire veszi be a gyomra az efféle tálalást. Ha nem akartok kockáztatni, akkor nézzetek videókat. 🙂 Nem kell mindenben egyetérteni vele, és az általános vélekedések alól is vannak kivételek, de szerintem egy ilyen előadás megmozgathat mindenkiben rég eltemetett problémákat, illetve bármilyen probléma gyökérokaihoz is eljuthatunk egy kis önismerettel. És ne feledjük: ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni a bajainkkal, ne féljünk és ne szégyeljünk szakemberhez fordulni!

 

Az általam talált legfrissebb előadás:

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.