Interjú a Zama blog bloggerével

“Berta Péter, sokak által csak Zamának ismert notórius blogger vagyok. A cyber világba kiabálom szét a gondolataimat, amik kis szerencsével eljutnak Te hozzád is. Az írásaimmal próbálok segíteni, vagy csak támaszként szolgálni a nehéz időkben és a mindennapokban. Tapasztalataimat, érzéseimet és kérdéseimet írom le a virtuális naplómba. Szeretném továbbadni másoknak azt, amit én már megtaláltam és megtanultam.”

A zama.hu blog több ezer követővel rendelkezik, így az egyik legnagyobb véleményvezérré vált a könyves blogok terén Magyarországon. Berta Pétert a bloggeréletről kérdeztem, illetve arról, hogy mit érez a saját írásai különlegességének.

Besorolása szempontjából személyes blogot vezetsz, de sok könyvajánlót és könyvekkel kapcsolatos cikket olvashatunk rajta. Mennyi időd jut az olvasásra a mindennapjaid során?

Én inkább fordítva érzem. Ma elsősorban könyves blogként tekintek az oldalra, másodsorban személyes jellegű. Régebben sokkal több volt a saját tapasztalatot, érzéseket felvonultató írásom, de ez most háttérbe szorult. Viszont hogy a kérdésre is válaszoljak, minden nap olvasok valamennyit. Az intenzitás az, ami változó. Van, amikor egy-két oldalra van csupán időm, máskor pedig órákra elmerülök egy történetbe.

Számodra a bloggerkedés munka is egyben? Mit csinálsz még emellett?

Mivel a hétköznapi munkám is könyvekhez köthető, így tulajdonképpen azt mondhatom, a blog is a munkám része. Online és offline is ajánlom a könyveket.

Mit gondolsz, mi a titka annak, hogy ennyien szeretik az írásaid? Te miket tartasz fontosnak egy könyvekkel foglalkozó blognál?

A visszajelzések alapján azért kedvelik az írásaimat, mert azzal foglalkozom, milyen élményt nyújtott a könyv. Az emberek, ha kezükbe vesznek egy könyvet, akkor szórakozni, pihenni, kikapcsolódni akarnak. Ezeket az élményeket akarják megkapni, nem arra kíváncsiak, hogy a történet azért nem tetszett valakinek, mert a főszereplő mondjuk barna hajú és nem szőke, milyen módszerrel dolgozott az író. Elmondom, mi a saját, esetleg más tapasztalata a könyvvel, ami alapján eldöntheti az olvasó, érdekli, vagy nem. Nem szeretem kijelenteni, hogy egy könyv rossz, mert olyan nincs. Csak nem én vagyok az olvasója.

Videózáson nem gondolkodtál még? Mi a véleményed a youtuberekről?

Nem igazán vagyok képbe a vloggerekkel. Talán párat, ha meg tudok említeni. Jó dolognak tartom, ha valaki ezzel foglalkozik. Sokszor eszembe jut nekem is, többen jelezték, örülnének, ha videóblogot indítanék. Egyelőre nem érzem azt, hogy eljött volna az ideje. De nem zárkózom el a lehetőségtől.

Sok felkérést kapsz kiadóktól? Mi alapján bólintasz rá egy-egy lehetőségre?

Szerencsére sok kiadó van bizalommal irántam, így sok megkeresést kapok. Általában olyan könyveket válogatok a blogra, ami engem is érdekel, vagy tudom például az olvasóim közül kinek lenne érdekes, ki olvasná szívesen. Így elég sok lehetőségre mondhatok igent.

Van kedvenc műfajod?

Korábban kifejezettem szerettem a krimi könyveket. Ma nem tudok egyértelmű műfajt megjelölni kedvencként. Minél változatosabb a téma, műfaj, annál több élmény, impulzus éri.

És végül, mik a jövőbeli céljaid a bloggal?

Konkrét tervek még nincsenek. Elképzelések vannak. De még korai erről beszélni. Ki tudja, lehet, hogy a videóblog is közte szerepel. 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.