10 tipp szakdolgozatíráshoz

Most, hogy javában zajlik az egyetemek záróvizsga-időszaka, és letelt a szakdolgozatok leadási határideje, gondoltam, érdemes lehet összefoglalnom a saját tapasztalataimat. Hamarosan olvasható egy részletes cikk a blogon magáról a szakdolgozatomról, de most nézzük azt a 10 tippet, ami szerintem kicsit mindenkinek megkönnyítheti ezt a stresszes időszakot.

1. Időben kezdj neki!

Az első fontos lépés, hogy ne a leadás előtti hónapban találd ki, hogy miről szeretnél írni. Érdemes már legalább szeptemberben tudni, hogy mi lesz a választott témád. Fontos, hogy amellett, hogy száraz és tudományos az anyagod, legyen benne olyan rész is, amit élvezel, ami tényleg érdekel, és aminek hasznát is látod. Csak ekkor fogod úgy érezni, hogy ez nem csak egy határidős teher.

2. Legyen meg a koncepció a fejedben!

Ugyanígy előre érdemes kigondolni, hogy mi is lesz az a tézis, amit szeretnél megcáfolni vagy pedig alátámasztani a dolgozatoddal. Ezt is fontos előre tudni, mert így nem leszel tanácstalan, mikor nekikezdesz. Márpedig szerintem elkezdeni a legnehezebb, azután már egészen jól belerázódik az ember. Természetesen a tézis megtalálásában sokat segíthet a választott konzulensed is.

3. Ne akard egy nap alatt letudni!

Ez is szorosan kapcsolódik az első tipphez. Nagyon szeretünk halogatni, de ennek a következményét is nekünk kell majd viselni. A szakdolgozatot lehet, hogy össze tudod dobni egy-két nap alatt is, de a konzulensednek látnia kell jóval a leadási határidő előtt, méghozzá több változatot is, mert látatlan munkához nem fogja a nevét adni. Ezért ha egy nap alatt szeretnéd letudni, akkor az a nap lehetőleg legalább egy hónappal a leadás előtt legyen, hogy a tanárodnak is lehessen tanácsa, beleszólása.

4. Tarts szünetet!

Ha az előbbieket megfogadod, akkor nem kell éjszakában nyúlóan dolgoznod a dolgozaton. De még nappal is szükséges, hogy néha szünetet tarts. Nekem mindenféle tanulásban az segít a legtöbbet, hogy nem ülök neki az anyagnak úgy, hogy majd most amíg az agyam ki nem folyik, nyomom magamba a tudnivalót. Ki kell tapasztalni, hogy melyik az a napszak, amikor a legfogékonyabb vagy (nekem a délelőtt és kora délután), és amikor már úgy érzed, hogy azt sem érted, mit beszélsz vagy írsz, akkor be kell iktatni egy kisebb szünetet. Ilyenkor semmi megerőltetőt ne csinálj, csak egyél valamit, nézz valamit, vagy csinálj bármit, ami kikapcsol. Ezután térj csak vissza a tanuláshoz, íráshoz.

5. Ne plagizálj!

Amin el lehet vérezni, az a plagizálás. A szabályzatban is benne van, hogy mit tekintenek egyszerű másolásnak, lopásnak, de összességében ez annyi, mint forrásmegjelölés nélkül felhasználni egy szöveget. Minden feldolgozott szöveget saját szavaiddal írj le, és jelöld a forrást. Idézetet lehet egy az egyben másolni, de idézőjellel és forrásmegjelöléssel kell ellátni! Ha ezt betartod, akkor hamar rájössz, hogy az információgyűjtés monoton, de nem túl nehéz munka. Ezután jön csak a neheze, mikor a saját gondolataid és következtetéseid kell belefoglalnod a dolgozatba.

6. Használd a könyvtárat!

Nem nagyon szeretik az internetes oldalakra hivatkozást egy szakdolgozatban. Persze fel lehet használni online magazinok cikkeit, de ha van könyvformátum az adott szövegből, akkor muszáj elmenni a könyvtárba, és kikölcsönözni, hogy aztán oldalszámra pontosan lehessen rá hivatkozni. Sok mindent le lehet tölteni ebook formában is, de minden úgysem lesz fenn a neten, úgyhogy irány a könyvtár!

7. Kapcsold ki a böngészőt!

Mivel számítógépen dolgozol, és még a netet is használod közben, ezért hamar elkalandozhat a figyelmed. Nekem például örökös hibám, hogy bekapcsolva hagyom a Facebookot, és néha azt veszem észre, hogy a feladatom helyett facebookozok. Ha gyorsabban szeretnél haladni, akkor mindenképpen kapcsold ki a böngészőt, vagy pedig csak azt az oldalt hagyd betöltve, amit használsz a dolgozathoz. Emellett a környezeted is fontos: csak olyan dolgokkal vedd magad körül, ami nem vonja el a figyelmed. Viszont érdemes magad kényeztetni is, például egy-egy szünetben jutalmazd meg magad egy jó kávéval vagy sütivel, ami motiválhat a következő körre.

8. Ne stresszelj!

Ne számold a hátralévő napokat vagy a karaktereket, és ne is kérdezgess másokat, hogy hol tartanak. Mindenki a saját tempójában halad, a lényeg az, hogy elégedett legyél a kész munkával, amit beadsz. A határidő nyomasztó dolog, de gondolj arra, hogy ha kifutnál az időből, akkor lezárod a dolgozatot ott, ahol tartasz, levonod az addigi következtetéseket, és utóéletként megírod, hogy mivel lehetne továbbfejleszteni a kutatásod. Senki nem fogja tudni, hogy ennél többet szerettél volna elérni, és senki nem várja el, hogy a minimum oldalszámon felül teljesíts. Nem éri meg görcsölni rajta, amit persze könnyű mondani, és nehéz kivitelezni, de sokkal összeszedettebb leszel, ha nem a stressz késztet a haladásra.

9. Kérj segítséget!

Elsősorban a konzulensedtől, aki nem fogja leharapni a fejed, ha kérdezel. Akárha elakadtál, vagy csak megerősítést vársz, mindenképp hozzá fordulj először. Aztán persze kérhetsz segítséget más, már szakdolgozott személyektől is, de az adott témához valószínűleg a konzulensed ért a legjobban, nem hiába választottad őt. Ne félj attól, hogy még több munkát tesz a vállaidra, mert csak a legjobbat akarja kihozni belőled, ha viszont az időkeret miatt már nem fér bele, azt is meg fogja érteni.

10. Aludd ki magad!

Utolsó pontként pedig jöhet a pihenés. Ezt nem csak akkorra értem, mikor végre leadtad a dolgozatot, hanem két konzultáció között is. Mint már írtam, nem éri meg éjszakákat áldozni a dologra, anélkül is el lehet érni a kitűzött célt. De ha mondjuk e-mailben kozultálsz a tanároddal, akkor egy-egy verzió elküldése után pihenj és aludj nyugodtan. Ez az átmeneti, várakozó időszak is sokat segíthet a feltöltődésben azelőtt, hogy megkapnád a javaslatokat és az irányelveket a folytatáshoz. Aztán pedig, ha végre sikerült leadni, jutalmazd meg magad! Nagy teljesítmény, amit sikerült véghez vinned, ünnepeld meg, legyél büszke, pihenj sokat, és csak ezek után fogj neki a következő feladatnak, az államvizsgára készülésnek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.