Kai Meyer – A betű mágusa

Kiadó:
Oldalak száma:
416
Borító:
Füles, puhakötés
Kiadás éve:
2017

Minden könyvnek van egy titkos oldala.

Furia Faerfax a könyvek világában él. Családja vidéki birtoka egy végtelenségbe nyúló könyvtár fölött emelkedik. A lány egy nap különleges könyvre bukkan: a lapokra írt sorok segítségével képes levelezni Severinnel, aki 1804-ből válaszol neki. Miközben a barátság lassan vonzalommá formálódik, Furia nem is sejti, milyen halálos veszedelem fenyegeti a családját. A tragédia hamar bekövetkezik, édesapját elveszti, öccsét pedig elrabolják. Így Furia olyan erőkkel kerül szembe, amelyek hatalmát még csak nem is sejti. Hogy segítséget kapjon, Libropolisba, az eltűnt könyvesboltok városába megy. Itt találkozik a vadóc lánnyal, Cattel, és Finniannel, a felkelővel. Együtt vonulnak harcba a könyvmágia urai és az összes könyvet fenyegető betűhalál ellen.

Mint a legtöbben, én is félve vágtam bele A betű mágusába, mert a téma remek és hiánypótló, de azért elég nagyok az elvárások. Én azt mondanám, hogy az egész világ nagyon jól volt kidolgozva, de nem kaptunk eleget belőle. Annál többet kaptunk a hajszából, a rejtőzködésből és az összecsapásokból.

Furia Faerfax egy csodálatos, végtelen könyvtárral felszerelt házban él, ahol annyi kaland várja már csak egy könyv megkeresése közben is, hogy nem győz irigykedni az olvasó. De sajnos hamar el kell hagynunk ezt a csodakönyvtárat, mert beüt a baj. Pip nagyon szeretnivaló színfolt volt a történet során, tetszett, hogy meg kell vívja a saját csatáját a bohócok ellen. Nagy kár, hogy az író nem kegyelmez a szereplőinek, ezért már a történet legelején el kell búcsúznunk jó pár érdekes karaktertől. Persze a hangsúly Furián van, így vele tartunk a történet végéig.

Miközben a könyvtárba igyekezve lefelé tartott a lépcsőn, Furia már érezte is a történetek illatát: a világ legjobb illatát.

Nagyon tetszettek a könyves varázslények, Ipszilonzé, a penészrája, a beszélő lámpa és fotel, az origamik. Az elején engem is elkapott a gyermekkori izgalom, mikor egy új világot fedezek fel. Az egész ártatlan, de mégis izgalmas volt, a könyvet teljesen átjárta az olvasás és a könyvek szeretete, és én élvezettel olvastam. Maga a kötet is nagyon szép és igényes, az illata erős, így lapozás közben az olvasott világ illatát érezhettem. Ami még nagyon jó ötlet volt, az a Libropolisos könyvjelző, amit a könyv mellé adtak, mivel ez fontos szerepet kap a történetben is. Ez így pedig még jobban bevonja az olvasót is, egész más szemmel tekintettem ezután a saját kis kártyámra, amivel beléphetek Libropolisba. Ezeken kívül a lélekkönyvek, a könyvönkívüliek, Severin könyve, a Holt Könyvek Erdeje, a könyvjelzőfák mind-mind nagyon tetszettek, imádtam ezt a könyves köntösbe kötött varázsvilágot, ami néhol eszünkbe juttathatta a Harry Pottert. Egyedül a csőrös könyveket éreztem erőltetettnek.

Furia Salamandra Faerfax alvaolvasó volt. Könyveket szívott magába, miközben aludt. Ennek a képességnek latin elnevezése is volt: somnevolismus. Mivel azonban senki más nem szenvedett benne, ő maga gondolta ki ezt a szót.
– A somnus alvást jelent, az evolutio pedig olvasást.

Maga a legnagyobb konfliktus, a Betűhalál is jól ki lett találva, mivel ennél rosszabbat nem kívánhatunk a könyveket mániákusan gyűjtő, azokból erőt nyerő, vagy mint Furia, álmában is olvasó könyvmágusoknak. Az Üres Könyvek gyűjtése és elpusztítása eszembe juttatta a horcruxokat, ahogyan Severin könyve Denem naplóját, de én ezt nem bántam. Elvégre van ezekben még potenciál, amit ki kell használni. Meyer ezt meg is tette, a Siebenstern körüli fordulatok nagyon betaláltak, örültem, hogy afféle komoly kérdések váltak központivá, mint hogy SPOILER végső soron a mi történetünk is előre meg van-e írva, különbözünk-e bármiben is a könyvből kipottyantaktól, ki az az Isten, aki megteremtette a betűmágus világot stb. SPOILER VÉGE

 Kedvelni egymást annyit tesz, mint felfedezni, hogy ugyanazt a nyelvet beszéljük. Egymást szeretni azt jelenti, hogy ugyanazon a nyelven verselünk. Nem tudom, hogy mi már együtt verselünk-e, Furia, de mindenesetre közösen írunk egy könyvet.

Soknak tartottam a menekülést, a bujkálást, az új szereplők kiismerését, így kevesebb idő jutott a mágikus dolgok megismerésére. Örültem, hogy Meyer nem használta fel az általános sémákat, tehát például nem volt adott, hogy ha a képbe kerül egy Furia korabeli fiú, akkor rögtön összejönnek. Sokkal érdekesebb volt a Severinnel kialakított kapcsolata. Ugyanígy például nem azt kellett végigszenvednie az olvasónak, hogy Furia hogyan tanulgat bele a könyvmágiába, sokkal inkább azon volt a hangsúly, hogyan fogja vissza az erejét, ha már egyszer felfedezte. Szóval ezek miatt az apróságok miatt sokszor jólesűen felsóhajtottam olvasás közben, és örömmel vártam a végkifejletet.

Az új könyveknek nyomdafesték-, enyv- és várakozásillata volt. A régi könyveknek kalandillata, a sajátjuké és azoké, amelyekről meséltek. A jó könyvek pedig olyan aromát árasztottak, amelyben mindez meglapult, ám hozzá jött még a varázslat lehelete is.

Mivel ez egy sorozat első része, így nem volt teljes a lezárás, bár így is lezárult egy fontos szál. Nekem a vége felé kialakult elméletek tetszettek a legjobban, ez sokkal inkább izgatott, mint a cselekmény. De tetszett, hogy az egyes szereplők a saját céljaik felé tepernek, és nem állnak be Furia mögé bábnak. Persze van még mit mélyebben megismerni Kai Meyer világából, és lehetne benne kicsit kevesebb átmeneti rész, de összességében szerintem nagyon jó, amit csinál, és én igazán élveztem elmerülni egy ilyen könyvekkel teli világban. A következő részeket is szívesen olvasnám, viszont azt tanácsolom azoknak, akik nagy elvárásokkal kezdenek bele a történetbe, hogy ne hasonlítgassák semmi máshoz a történetet, és ne akarják elhelyezni egyetlen műfajban sem. Mivel ez egy kemény, a kialakított világ rendszerét bíráló könyv, amiben sok a harc és a halál, emelett viszont sok mesés és hihetetlen elemet is tartalmaz. Szerintem mindez megfér egy kötetben, ha nyitottan állunk hozzá. 🙂

A könyvet köszönöm szépen a Maxim Könyvkiadónak!

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.