Krausz Emma – Osztálykép

Kiadó: Twister Media Kft.

Oldalak száma: 256 oldal

Kötés: puhakötés ragasztva

Megjelenés éve: 2018

 

Kálnoki Levente nem akar mások életének részévé válni. Véletlenül mégis leleplezi gimnazista osztálytársa, az ünnepelt focista, Szendrei Ákos titkát, ahogy kirúzsozva fényképezi magát és a fotót elküldi valakinek. Levente megígéri neki, hogy hallgat, és a két fiú útjai ezzel külön is válnának, ha legnagyobb szerencsétlenségükre nem kellene együtt dolgozniuk egy iskolai projekten. Levente egyre közelebb kerül Ákoshoz, és vele együtt néhány másik osztálytársához, akik által úgy tűnik, az élete is megváltozik. Mindezeken túl Leventének meg kell birkóznia a saját érzelmeivel: a haraggal, a gyásszal és a szerelemmel.

Az én figyelmemet Krausz Emma könyve azzal keltette fel, hogy a borítójára egy ismerősöm arcát választották. 😀 Aztán, ahogy befutott a trailer is, rá kellett jönnöm, hogy ez egy LMBT témájú könyv, azokat pedig nagyon szeretem, szóval nem kérdés, hogy ezt is el fogom olvasni. A Könyvhéten meg is kaptam ezt a csodát, amit nagyon köszönöm a Twister Mediának!

Amikor belekezdtem az olvasásába, alig bírtam lerakni. Ha több időm lett volna az elmúlt napokban, akkor már sokkal hamarabb végeztem volna vele. De nem bántam, hogy az utolsó pár fejezetet kicsit tovább húzhattam, mert nem eresztett a történet. Egyik este még vele is álmodtam. De a betűk tényleg nagyok, a szöveg kevesebb oldalban is elfért volna, így nagyon gyorsan lehetett vele haladni. Én nem bántam ezt, mert megrémítenek az összehúzott, picurka betűkkel írt kötetek, egyszerűen nem tesz jót a szemnek. A borító nagyon tetszik, a hozzá passzoló könyvjelzők is szuperek, de becsapósak is. Nem pont azt kapjuk, amit ezek alapján várunk. És a cím a legfélrevezetőbb, mivel nem egy osztályról van itt igazán szó.

Én nagyon jó érzéssel fogtam bele a történetbe, és még ezt is felülmúlta a könyv. Sok komoly témát érintett a melegszerelmen kívül is: a gyászt, a magányt, az erőszakot, egymás kihasználását, iskolai bántalmazást. Igaz, hogy nem minden szereplőt ismertünk meg mélyebben, de körvonalazva igen, és ez elég volt ahhoz, hogy jól bemutassák ezeket a problémákat. Mindez megfért egy kötetben, és hitelesnek éreztem a szereplők reakcióit is. Bár néha tényleg túl művészien szólaltak meg, de engem ez nem zavart.

Úgy éreztem, hogy egyfajta közös tudás lengi át a történetet. Az egészet a saját gimimbe képzeltem, sok apró dolog volt, amire csak bólogattam, hogy igen, ez annyira jellemző a mi középiskoláinkra. Örültem, hogy végre nem az amerikai szokásokról kellett olvasnom, mert azokba nem tudok ennyire belehelyezkedni. Krausz Emma viszont visszahozta a középiskolás éveim a ballagásokkor jellemző díszítősdivel, a szabad egyetemezéssel, focimeccsekkel, kisérettségivel stb. Nagyon élveztem, hogy ez a környezet és a szereplők reakciói is mind valóságszagúak voltak. Az tény, hogy a tanári kar álomszerű volt, és nem ez jellemző itthon, de örültem, hogy legalább ebben a történetben nem a gonosz felnőttekkel kell viaskodni.

– Szeretni bátorság, nemtől függetlenül. Hiszen a kapcsolatban megnyíltok egymásnak, ezért könnyen fájdalmat okozhattok a másiknak. Mégis az számít az egészben, hogy párként mi a célotok. Mi lenne a normális szerinted?
– Az elfogadás egy kapcsolaton belül.
– És az nem lehetséges minden felállásban? Két férfi, két nő vagy egy férfi és egy nő között?

Nem tudtam, mennyire lesz durva a történet, de a Levente által végignézett jelenetnél eltátottam a szám. Szerintem ez kellett, ha nem lett volna takargatás nélkül bemutatva némelyik rész, akkor kevesebbre tartanám a könyvet. Mert csak úgy taglóz le egy ennyire komoly témát bemutató történet, ha igenis mindenféle elferdült, egészségtelen kapcsolatot a szemünk elé tár, ezek következményeivel együtt. Nekem például a szememet nagyon szúrta a fülszövegben, hogy rúzsos szájú fiút lát meg Levente. Na, ebből én arra következtettem, hogy Krausz Emma egy ilyen olcsó fogással szemlélteti a melegséget. És mekkorát tévedtem! Egyáltalán nem erről van szó, és ennek nagyon örültem, mert én támogatom a szerelmet, és tök mindegy, hogy milyen neműek között alakul ki. Éppen ezért a Sziget Fesztiválon is zavar, hogy a melegséget rúzsozott, nőnek meg mindenfélének öltözött fiúk hirdetik. Mi ez, ha nem sztereotípia, amit a magukat melegpártinak vallók is növelnek? Az identitást egyáltalán nem biztos, hogy a külcsín hirdeti egy emberen.

– Egyvalamit tudok mondani neked, Ákos. Utálhatod magad azért, ami vagy, de érdemes? Egész életedben önmagaddal kell élned. Ha utálni akarsz valamit, akkor utáld azt, amit teszel, mert azon tudsz változtatni, azon viszont nem, aki vagy.

Szóval az írónő, úgy éreztem, egyetért ebben velem, és nagy hangsúlyt fektetett arra is, hogy a szülők mekkora hatással vannak a gyerekek életfelfogására, és mennyire gátolhatják is őket ezzel a hatalommal. Én kedveltem a főbb szereplőket, Levente kicsit máshogy gondolkodik, mint mások, de nekem tetszett, hogy nem általános a karaktere. Mikor elmesélte a történetét Ákosnak, majdnem meg is könnyeztem. Nagyon jó ötlet, és rám különösen tud hatni egy könyv, ha színeket és illatokat párosít érzésekhez. Viszont ami nekem is hiányzott, az Ida története. A legtámogatóbb barát volt, és a könyv végére ő mégis hoppon maradt. (Én úgy gondolom, hogy tetszett neki Levente, és így jól egyedül maradt a végére.)

Tehát nagyon örülök, hogy Krausz Emma megkapta a lehetőséget arra, hogy bemutathassa, mit tud. Igazán igényes szöveget tárt az olvasók elé, ami megmozgatta az érzelmeimet olvasás közben, és szívesen elmélyültem volna még benne pár száz oldal erejéig. 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.