Stresszlevezetés másképp – Felnőtt színezők

Előfordult már veletek, hogy egy gyerek arra kért, színezz vele? Aztán meg csak azt veszed észre, hogy te is legalább annyira élvezed, mint a kicsi? De egyedül mégsem űzöd ezt a hobbit, mert ez nem nekünk van kitalálva? Ez a fajta hobbi mára már teljesen elfogadott.

Kezdjük ott, hogy egyre elterjedtebbek a sokak által zseniálisnak, mások által kínosnak tartott videók, amiket ASMR-nak neveznek. Ezek lényege is ugyanaz, ami a felnőtt színezőket életre hívta: a stresszmentesítés, a kikapcsolás, a lazítás elősegítése. Sok ASMR videóban nézhetjük több órán át, ahogyan mások színeznek, festenek, tárgyakat kopogtatnak, játszanak, filmet néznek, vagy bármi mást csinálnak, amire csak igénye van a nézőknek, mindezt pedig suttogva kommentálják. Persze, ha az ember éppen tanul vagy valami monoton dolgot csinál, akkor segíthet, ha a háttérben ezeket a videókat hallgatja, de egyébként miért ne csinálhatnánk mi azt, amit jólesik nézni?

Lehet, hogy nem tudsz szépen rajzolni vagy nincs időd ilyen – látszólag értelmetlen – időtöltésre, de színezni kézügyesség nélkül is lehet, és akár filmnézés vagy zenehallgatás közben is csinálható, így nem fogod elpazarolt időnek érezni. Minden befejezett oldal elégedettséggel tölti el az embert, ha pedig nagyon jól sikerül, ki is tehető valahová. Mindehhez csak egy színező könyv és egy csomag ceruza vagy filctoll szükséges.

Ki kell emelnünk azt is, hogy a felnőtt színezők eltérnek a gyerekeknek szántaktól. Rengeteg témára épülő megtalálható már a boltokban: mandalák, állatok, különböző egzotikus tájak, meditációs, különböző nemzetek motívumai, pozitív gondolatok, ünnepekhez kapcsolódóak, Pusheen, filmekhez kapcsolódóak – Harry Potter, Narnia, Star Wars stb. Ezek mindegyike sokkal részletesebb, mint a gyerekszínezők, rengeteg apró részlet, több értelmezési lehetőség van bennük. Ez persze azt is jelenti, hogy tovább tart kiszínezni őket, főleg, ha színátmeneteket is alkalmazunk.

Tehát, foglaljuk össze, hogy miért is olyan híresek és hasznosak a felnőtt színezők!

A színezés segít a fókuszálásban, a koncentrációképességünk fejlesztésében, a különböző színek jó hatással vannak ránk, feltöltődünk energiával és a meditációhoz hasonló állapotba kerülünk. Akár internetről is tölthetünk le felnőtt színező oldalakat, de a legjobb minőségű az, ha megvásárolunk egy kötetet. Ezek általában nagyon vaskosak, így ha egyre beruház az ember, jó darabig nem kell újat vennie. Van, aki a filctoll vagy ceruza surrogását is szereti hallgatni a papíron, ez szintén hozzájárul az ellazuláshoz. Tavaly Johanna Basford művésznő Titkos kert című kötetéből 1,4 millió példányt adtak el világszerte.

Ha még nem próbáltad, és nem vagy biztos benne, hogy ez neked való, akkor kezd egyetlen lappal, majd a végeredmény után meglátod, milyen érzéseket vált ki belőled. Kedvcsinálóként pedig nézz meg pár kész oldalt, vagy nézz a folyamatról videót.

 

Rövid véleményem a Narnia színezőről:

A Narnia színezőt nekem találták ki. Imádom a sorozatot, így gondoltam, ha színezőt veszek, biztos, hogy ezt fogom választani. Persze először megnéztem, hogy megéri-e megvenni, körülbelül mi található benne. Az eredeti Pauline Baynes illusztrációk nagyon jó ötlet, nagyon szépek is, de kicsit nehéz színezni, mert sok az egymásba gabalyodó részlet. Nem színezésre tervezte ezeket az illusztrátor, és kicsit sok az ismétlődő minta is, de egyébként minden megtalálható benne, ami csak kell: idézetek, főbb szereplők, és ágas-bogas minták. Az egész színező kötetekre van felosztva, így végigmehetünk a történet rövidített változatán. 🙂

Örülök, hogy kiadták magyarul ezt a színezőt, én nagyon szeretem, bátran ajánlom a Narnia-fanoknak. 🙂

(A bejegyzéshez mellékelt képek a saját Narnia színezőm elkészült oldalait ábrázolják.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.