Ez vagy Az book tag

Ezt a book taget a My Moonlight Library blogon találtam, és mivel elég régen volt már olvasási szokásos kérdéssor, ezért nézzük, hogy most mi jellemző rám. 🙂

1.Hol szeretsz inkább olvasni: kanapén vagy ágyban?

Nincs kanapém, így az ágyra szavazok, bár lehet, hogy ha lenne, akkor is így tennék, mivel állandóan mocorgok, sokszor keresztben fekszem rajta, szóval kell a nagy hely, hogy jól elférjek.

2.Férfi vagy női főszereplő?

Ez egy nehéz kérdés. Régen egyáltalán nem olvastam férfi főszereplős könyveket, és nem azért, mert ne akartam volna, hanem egyszerűen nem írtak az általam olvasott műfajban férfi szemszögből. Mára már sok férfi főszereplőhöz volt szerencsém, de annyira nem ragadtak magukkal – ez nem biztos, hogy a szereplő neméhez kötődik -, úgyhogy jobban kedvelem a női főszereplőket.

3.Trilógia vagy tetralógia?

Még az Alkonyat idején a tetralógia volt a megszokott, akkor sok sorozat 4 részből, plusz kiegészítő kötetekből állt. Én kicsit hiányolom ezt, mert mára minden egyrészesnek tervezett könyvből hármat csinálnak, és sokszor érzem azt, hogy nincs értelme a folytatásoknak. Ha pedig az író önszántából tetralógiának tervezi, akkor az – remélhetőleg – azt jelenti, hogy annyi dolog jár még a fejében, amihez nem elég három kötet sem. Egyébként szeretem a trilógiákat, csak mostanság a könyökömön jönnek ki, így most biztos inkább tetralógiát választanék. Viszont ezeknél is szívesebben olvasok egyrészes könyveket.

4.E/1 vagy E/3 szemszög?

Az E/1 is olyan valami, ami nagyon elterjedt, és éppen ezért felüdülés, ha nem abban íródott egy történet. De az E/3-at nem igazán szeretem, mert rossz esetben ugyanúgy egy emberre fókuszál, csak egyfajta narrátor szerepből. Akkor van értelme, ha minden szereplő érzéseit be tudja így mutatni. Egyébként meg maradjon a személyesebb E/1.

5.Reggeli vagy esti olvasás? 

Mostanság rászoktam arra, hogy reggel első dolgom olvasni, de ilyenre csak ritkán van időm. Ezért én is este, lefekvés előtt szoktam inkább olvasni, de akkor megesik, hogy hajnalig is eltart.

6.Könyvtár vagy könyvesbolt?

Mindenképp könyvesbolt, ha vételről van szó. Kölcsönözni nem szeretek, mert könyvgyűjtő vagyok, tehát fontos nekem, hogy olvasás után a polcomon legyen a könyv, és bármikor elő tudjam venni. Olvasni viszont szívesen járok könyvtárba.

7.Megríkasson vagy megnevettessen a könyv?

Egy könyvnek megnevettetnie is éppolyan nehéz engem, mint megríkatnia. De azért van, hogy hangosan felröhögök egy-egy valamin, és ez a gyakoribb. Megríkatni eddig 2 darab könyv tudott, úgyhogy ez az a kihívás, amit ha sikerül meglépnie egy műnek, akkor egyértelműen kedvenccé lesz avatva.

8.Fehér vagy fekete borító?

Régen feketét mondtam volna, mert szeretem borítóban ezt a színt, de manapság annyi fekete könyv van, hogy egyáltalán nem tartom fantáziadúsnak ezt a színválasztást. Nemrég raktam egy kupacba a fehér könyveim, és meglepő, de abból is rengeteg van. Viszont mindegyik annyira más, és annyira nemesnek néznek ki, hogy rájuk teszem le a voksom.

9.Karakter-orientál vagy cselekmény-orientált könyv?

 Az lenne a legjobb, ha mindkettő egyformán jellemezné az adott könyvet. Általában viszont az egyik elnyomja a másikat. Nekem kell a pörgés ahhoz, hogy egy könyv odaláncoljon, de ha nagyon kiforrottak a karakterei, akkor az is megesik, hogy a cselekményt szükséges elodázásnak tartom, és a karakterek újabb megjelenését, párbeszédét várom. Ez a ritkább eset, szóval én azt mondom, hogy legalább az egyikben legyen nagyon ott a könyv, de a cselekmény-orientáltnak nagyon kell figyelnie arra, hogy a cselekményben résztvevő szereplői ne maradjanak óriási kérdőjelek az olvasó fejében.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.