Péterfy-Novák Éva – A rózsaszín ruha

Kiadó:
Oldalak száma:
166
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Kiadás éve:
2017
Az Egyasszony szerzőjének legújabb tárcanovellái a körülöttünk lévő világról szólnak: nőkről és férfiakról, anyákról és lányaikról, feleségekről és férjekről, gyerekekről és felnőttekről, Nagykörúton innen és túl. Péterfy-Novák Éva éles szemmel fedezi fel a repedéseket a kirakatüvegen, és szókimondóan, ám humorral és empátiával tárja azokat olvasói elé.

Nem tudom, hogy hányszor emeltem eddig ki, mennyire igényes kiadású könyveket kaphatunk kézhez a Libritől, de most újra le kell írnom. Ez a kötet védőborítóval és anélkül is csodaszép! Imádom már csak nézegetni is. Na de el kellett kezdenem olvasni, mert borzasztó kíváncsi voltam, milyen novellákat kapunk Péterfy-Novák Évától. Az Egyasszony nagyon a szívembe lopta magát, és kijelenthetem, hogy A rózsaszín ruha sem okozott csalódást, így az írónőtől minden jövőbeli kötetet el fogok olvasni. Egyszerűen fantasztikus magyar íróink vannak!

Magam sem értem, miért ez a könyv lett az idei első igazi, érzelmeimre is ható olvasmányom, de nagyon vártam már, hogy azon kívül, hogy a történet vagy a mondanivaló jó és érdekes, meg is érintsen egy kötet. Péterfy-Novák Évának ez nem okoz gondot. Talán azért, mert borzasztóan érdekelnek a párkapcsolati és házassági problémák, vagy mert én is nő vagyok, aki szeret nőközpontú történeteket olvasni, netalántán azért, mert nagyon empatikus vagyok a traumát átélt szereplőkkel. Mindegy is, a lényeg, hogy az írónő mindig el tudja találni, hogy mi az, ami a hétköznapokból kiragadható, és megérdemli, hogy könyvbe foglalják.

Ez a gyűjtemény sem tartalmaz olyan novellát, amely ne történhetett volna meg bárkivel, mégis mindegyik csattanóval zárul, és valamilyen erős érzést hagy az olvasóban. Az is nagyon tetszett, hogy nem csak egyoldalúan mutatja be a történeteket. Van, hogy a férfi pártját, van, hogy a nőét fogja egy-egy szereplő, de az a megoldás is erősítette ezt, hogy A Csokiszív című történetet elolvashatjuk a feleség és a szerető szemszögéből is. Egy novellát Szentesi Éva írt, és ezzel véglegesítette a kialakuló elhatározásomat, miszerint tőle is olvasnom kell a jövőben.

Örültem az utóhangnak, amit az Egyasszonyhoz írt az írónő, de szinte ki sem tudnék emelni egy-egy kedvencet a novellák közül, mert mindegyik hatást gyakorolt rám. A nőgyógyászos történettől például rázott a hideg, és azon agyaltam, mit tennék ilyen helyzetben? A címadó novella olyan ürességet hagyott maga után, hogy lapozgattam, kerestem azt az oldalt, amit kihagytam, és ami mindent megmagyaráz és lezár, de sajnos nem találtam… (Na tessék, ezért nincsenek közeli nő barátaim.)

De ezeken kívül is rengeteg szarkasztikus hangvételű, szomorú, vicces, erőt adó történettel ismerkedhettem meg, amit újfent köszönök az írónőnek! Főként nőknek ajánlom olvasásra, de remélem, hogy sok férfi is elolvassa majd, és tanul valamit a történetekből. Én szeretnék még több kötetet olvasni Péterfy-Novák Évától, és remélhetőleg egyszer eljutni az Egyasszony-előadásra is. Köszönöm szépen a könyvet a Kildarának és a Libri Kiadónak! 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikv

10/10

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.