Daniel Keyes – Virágot Algernonnak

Kiadó:
Oldalak száma:
256
Borító:
PUHABORÍTÓ
Kiadás éve:
2014
Ennek a regénynek rendhagyó a története: először novella volt, szépirodalmi és tudományos-fantasztikus antológiáknak egyaránt kedvelt darabja, utána televízió-dráma lett belőle, s csak azután teljes jogú és méretű regény. Nem véletlen, hogy a tudományos-fantasztikus irodalom is magának követeli Keyes művét: a gyengeelméjű Charlie Gordon zsenivé operálása, majd eredeti állapotába való rohamos visszahanyatlása valóban hálás témája lehet a science fiction népszerű műfajának. De ez a regény több merőben fantasztikus témánál: mélységesen hiteles lélektani rajza egy rokonszenves személyiség fejlődésének, s a tragédiába torkolló befejezés mégsem elkeserítő, hanem felemelő: Charlie Gordon a mesébe illő pálya befutása és a végső zuhanás után is megőrzi emberi tartását, élni akarását, optimizmusát.

Ez a kötet egy olyan sci-fi, amiben semmi sci-fis nincs. Persze ott a műtét, de egyáltalán nem ez a lényeg. A fülszövegben is olvasható, hogy a lényeg Charlie Gordon és az ő élettörténete. Nem olvastam még ilyen témájú regényt, és ezután sem fogok, mert a Virágot Algernonnak szerintem lekörözhetetlen.

Utállom aszt az egért.

Nagyon szeretem a naplószerű elbeszélést, főleg úgy, hogyha indoka is van a főszereplőnek írni. Charlie-nak kötelező “elömeneti jelenéseket” írnia, és az elején annyira érthetetlen, amiket ír, hogy volt, mikor leragadtam egy mondatnál és elkezdtem gondolkodni rajta, hogy mit is akar mondani nekünk? Néha hangosan felolvastam egy részt, de ijesztő volt ilyen érthetetlen halandzsát hallani a saját hangomon, úgyhogy inkább magamban folytattam.

Azt mondta: használni kell. irás közben? a! jeleket: Megmutatta? nekem „hogy, kell! használni; őket” és most! és is. (tudok? minden-féle, jeleket. használni, irás közben! Egy “csomó szabályt; kell megtanulni? de kezd – már a fejembe menni:)

Aztán megtörtént a műtét, de persze egy darabig semmi nem változott. Charlie lassan kezdett visszaemlékezni a gyerekkorára, azok a történetek nagy hatást tettek rám. Tudtam, hogy a gyermeki naivitással átszőtt emlékek hamisak, de mindig gyomorszájon vág az emberi kegyetlenség, akárhányszor is találkozom vele. Szerettem volna még többet megtudni a családjáról, és a homályos bevillanásokból Charlieval együtt próbáltam kisilabizálni az eseményeket.

Rengeteget olvasok mostanában. A legtöbb könyv nehéz nekem, de nem törődöm vele. Amíg folytatom az olvasást, addig új dolgokat tanulok, és nem felejtek el olvasni.

Aztán ott volt Algernon, aki főszereplőnk egyedüli társává vált. Róla is szívesen olvastam volna még, de tudom, hogy nem láthattunk bele ennél jobban abba, hogy min megy keresztül. Én is úgy éreztem, ahogy több szereplő: jobb volt a műtét előtt, mert a zsenivé válás után Charlie unszimpatikussá és magányossá vált, sokszor beszélt úgy, hogy én sem értettem, mert annyira tudományos volt. Aztán meg ott volt Alice, aki nem bántam volna, ha erősebb karakter, és segít Charlie-nak a kapcsolatuk kialakításában.

„Algernon és Charlie” és „Charlie és Algernon”, ez az állandó párosítás rávilágított, hogy mindkettőnkre úgy gondolnak, mint kísérleti állatra, amely a laboratóriumon kívül nem is létezik.

Annak örültem, hogy sikerült befejezni a tanulmányt, annak meg még jobban, hogy a jelenben is láthattuk a családot. Úgy éreztem, sikerült mindent lezárni a leépülés előtt. Viszont nem tudom, hogy minden kiadásban vagy csak az enyémben voltak-e hibák, de a zseniidőszakban akaratlanul is árgus szemekkel kutattam az íráshibák után, és sokat találtam is. Csakhogy ezek itt jelentéssel bírnak, ezért csak a teljes leépülésnél lehettem biztos benne, hogy ez már nem kiadói hiba, hanem Charlie sajátjai.

Aszonta hogy nekem jo a motivácijóm. Nemis tuttam soha hogy nekem ijen van.

Nem vártam ilyen szép lezárást, sőt az egész könyv meglepett. Nagyon erős lélektani regény a Virágot Algernonnak, nálam szerepel a mielőtt meghalok, el kell olvasnom listán, és úgy gondolom, érdemes mindenkinek felvenni a sajátjára. 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.