Matt Haig – Miért érdemes életben maradni?

Kiadó:
Oldalak száma:
248
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Kiadás éve:
2016
A huszonnégy éves Matt Haig világa egyik pillanatról a másikra összeomlott. Egyszerűen nem látta, hogyan tudna tovább élni. Ez a könyv annak története, hogyan jutott túl a krízisen, hogyan lett úrrá a betegségen, ami majdnem tönkretette, és hogyan tanult meg újra élni.
A Miért érdemes életben maradni? nem csupán egy memoár, hanem megható, vicces és örömteli vizsgálata annak, hogyan éljünk jobban, szeressünk jobban, és hozzuk ki a legtöbbet az életből és önmagunkból.Matt Haig (1975) angol író, újságíró, számos díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Könyvei közel harminc nyelven olvashatók. Feleségével és két gyermekével Yorkban él. Utálom a depressziót. Félek tőle. Sőt rettegek. Ugyanakkor a depresszió tett azzá, aki vagyok. És ha nekem ez az élet érzésének ára, akkor ezt az árat kell megfizetnem.
Elégedett vagyok pusztán azzal, hogy vagyok.

Nagyon szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, egyrészt mert Matt Haig új kedvencem, és mindent el akarok tőle olvasni, másrészt mert nem olyan régen elég rosszul éreztem magam, és gondoltam, ez a könyv segíthet. Egy jó és egy rossz dolog derült ki, miután elolvastam: a jó, hogy az én állapotom meg sem közelíti a depressziót, a rossz, hogy ezek szerint van ennél sokkal lejjebb. És borzasztóan rémisztő, hogy milyen tehetetlenség társul a depresszióhoz. Így saját tapasztatalomból azt kell, hogy mondjam, azoknak is segíthet a kötet, akik nem szenvednek ettől a betegségtől, de meg akarják próbálni megelőzni.

Légy gyengéd magadhoz. Dolgozz kevesebbet. Aludj többet.

A kötet kívülről egészen furcsa. Régies, vékony lapokra nyomták, van könyvjelzője és a fedőborító alatt egyszínű keménykötés lapul. Nem túl hosszú az egész, egy-egy fejezet pedig kifejezetten rövid, de pont ez a jó benne – ez a könnyen olvashatóság az, ami ellensúlyozza a súlyos témát. Öt nagyobb részre van osztva, és az elsőben a leépülést, a kétségbeesést láthatjuk Matt Haig saját történetének elmesélése által. Kissé viccesen próbálja szemléltetni, milyen is ez a betegség, illetve azt is a fejünkbe vési, hogy ez sem különbözik bármilyen más komoly megbetegedéstől. Sőt, én úgy érzem, valamilyen szinten rosszabb, mert – ahogy a könyvben is áll – ebben az esetben nem tudod megkülönböztetni azt a testrészt, ami fáj, nem tudsz elvonatkoztatni, tenni ellene, mert minden fáj, létezni fáj.

 Ha Schopenhauernek igaza van abban, hogy „nagy önmegtagadással énünk javát fel kell áldoznunk, csak hogy hasonlók legyünk a többiekhez”, akkor a szerelemmel – a legjobb esetben – visszaszerezhetjük ezt az elveszett részt. Azt a szabadságot, amit elvesztettünk valahol gyerekkorunk elején. A szerelem talán csak annyi, hogy megtaláljuk azt az embert, aki mellett a leginkább önmagunk lehetünk.

A leghasznosabbak szerintem a listák, amelyeket az író gyárt nekünk pl. hogyan támogassunk egy depresszióst, mik a testi tünetei ennek a betegségnek, hírességek, akik ebben szenvednek, ami árt és ami használ stb. De a párbeszédek egykori önmagával is nagyon érdekesek és biztatóak. Tetszett, hogy sok olvasnivalót ajánl, említ és belesző a mondanivalójába, így tudományosan is megalapozza azt, amit a saját tapasztalataiból merít.

Kurt Vonnegutnak igaza volt: „Az olvasás és írás a meditáció legtartalmasabb formája.”

Nagyon jó ötlet a #miértérdemeséletbenmaradni hashtag, aminek használatával sok depressziós ember írta le, ők miért küzdenek nap mint nap. Zárásként pedig 40 tanácsot sorol fel az író, amik neki beváltak, és úgy gondolom, hogy ezek megelőzői is lehetnek a depressziónak. Azt is leírja, miket élvezett azóta, hogy azt hitte, már semmit nem fog tudni élvezni. Mindegyik ilyen lista nagyon inspiráló, és külön listába szedve is ajánl olvasmányokat a kötet végén, amik még többet segíthetnek a betegség megértésében.

Az elmének saját időjárása van. Te most hurrikánt élsz át. Egyszer minden hurrikán kitombolja magát. Tarts ki.

Én nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Az ilyen nyílt, személyes, mégis mindenki számára hasznos kötetek szerintem hiánypótlók mindenféle betegség témakörében. Matt Haig bevallása szerint nagyon nehéz volt megírnia a saját történetét, én mégis nagyon hálás vagyok érte, mert sokat adott hozzám és az életmódomhoz a kötet.

A könyvet köszönöm szépen a Park Könyvkiadónak és a Kildarának!

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.