Archív: Anna Karenina táncjáték

Forrás: mnsz.hu

A varázslatos Anna Karenina a társaság megbecsült tagja. Mindene megvan: magas rangú férj, gyerek, tisztelet. Ám amikor bátyja kérésére Moszkvába utazik, összetalálkozik a fényes karrier előtt álló, fess katonatiszttel: Vronszkijjal. Ekkor még nem tudja, de ettől a pillanattól fogva élete már sohasem lesz az, ami eddig volt.

A Miskolci Nemzeti Színház idén is színpadra állít jó pár klasszikus művet, köztük az Anna Kareninát, Lev Tolsztoj híres regényét. De most se várjuk a megszokott formát, ugyanis a szerelmi történet romantikus táncjátékként szerepel a havi műsorban, így tehát egészen újfajta feldolgozásban láthatjuk Kareninék történetét.

„Az észt azért kapta az ember, hogy megszabadítsa magát, tehát meg kell szabadulni. Miért ne oltsa el az ember a gyertyát, amikor nincs mire néznie többet, amikor mindenre olyan utálatos nézni? De hogyan? (…) Egy tehervonat épp akkor ért oda…”

Ezzel a regénybeli idézettel hirdetik a műsort, amely körülbelül egy órán át szórakoztatja a nézőket. A darab in medias res nyitánya után lassan elkapott minket az események sodrása, amely tökéletesen visszaadta a regény hangulatát. Nem volt szükség nagy díszletekre, sem kellékekre ahhoz, hogy a darab hasson a nézőkre. Ismeretes, hogy Tolsztoj maga is szemtanúja volt egy fiatal nő halálának, aki tehervonat alá ugrott. Ez adta számára az ihletet a mű megírásához, és a Miskolci Nemzeti Színház előadása is erre a jelentre építette műsora csúcspontját.

Ezt követően alig akaródzott a közönségnek szünetre vonulni, mindenki a darab hatása alá került. Majd a rövid szünet után türelmetlenül vártuk, hogyan is fog folytatódni a történet. Egy pillanatra talán mindenki megzavarodott, amikor észleltük, hogy az első felvonás a regény végét, míg a második a regény legelejét dolgozta fel. Ez inkább azoknak okozott problémát, akik nem ismerték a történetet. Így a katarzist hozó jelenet már nem kapott ismétlést, ezzel a boldogabb végkifejlettel – Anna és Vronszkij boldogan élnek együtt – pedig egyfajta feloldozást adott a darab a nézők számára.

A Miskolci Balett és a GGTánc Eger táncművészeinek közös produkciója hatásosra sikerült, Velekei László koreográfus több kulcsjelenetet is nagyon jól megoldott. A táncosok arról nyilatkoztak, hogy nagy feladat volt ez számukra, elvégre itt nem volt elég a jó tánctudás, színészkedniük is kellett. Úgy gondolom, teljesen jól vették ezt az akadályt, és az egyetlen probléma, ami felhozható az előadással kapcsolatban: túl rövid volt, ezt több órán keresztül is bírtuk volna még nézni!

Szereposztás

Anna Karenina: KOVALSZKI BOGLÁRKA, MOHAI CINTIA

Alekszej Alekszandrovics Karenin, Anna férje: LUKÁCS ÁDÁM

Alekszej Vronszkij gróf, Anna szeretője: DRAGOS DÁNIEL

Vronszkaja grófné,Vronszkij anyja: KOCSIS ANDREA

KonsztantyinDmitrics Levin: BOLLA DÁNIEL, DÁVID PATRIK

Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnő (Kitty): MOHAI CINTIA, BÁNYAI MIRJAM

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.