Megérkezett a Terápia utolsó évada

A Terápia a pszichoterápia eddig rejtett világát mutatja meg, a történet középpontjában az ötvenes pszichológus, András (Mácsai Pál) és öt páciense áll. A sorozat különlegessége, hogy a jelenetek többsége egy szobában, egy kanapén és egy fotelben ülve játszódik, ahol a színészek arcjátéka, az apró rezzenések közvetítik és keltik életre az emberi drámákat.

A Terápia a Be Tipul (In Treatment) című izraeli sikerszéria hazai adaptációja. Az eredeti forgatókönyvet az izraeli Hagai Levi írta, a magyar változatért Tasnádi István és forgatókönyvíró-csapata felelt.

A magyar HBO sorozata a pszichoterápia zárt ajtók mögötti világát mutatja be. Öt páciens legmélyebb problémáit ismerhetjük meg, ám hamar kiderül, hogy a pszichológus is segítségre szorul. És ezzel beigazolódik: mindenki rejteget valamit. Az első évadban mind a pszichológus magánéletét, mind a páciensei problémáját megismerhetjük. Részről részre derülnek ki az elhallgatott információk, és a néző akkor is feszülten figyel, ha beszélgetésnél több nem történik a nagyjából fél órás epizódban. A 40 részes évad végére maga Dargay András is szakértőhöz jár, ahol neki is nehezére esik saját problémáival szembenézni. Megjelenik a párterápia, az ágyba fojtott problémák, a döntések súlyossága és az öngyilkossági kísérletek is.

A második évad egy év eltelte után játszódik, ahol András a padlóról felállva új életet kezd. A helyszín is megváltozik, és többször lépünk ki a szoba falai közül. A volt páciensek hatással vannak a pszichológus mostani életére is, de immár új emberekkel is találkozhatunk. Mindenféle tabu téma kibeszélésre kerül a sorozatban, a végkifejlet pedig megdöbbenti a nézőt. A második évadban folytatódik András saját életének elemzése, és egészen új dolgokra is fény derül. Itt láthatunk pánikbetegséggel küzdő üzletembert, a válást nehezen viselő kisfiút, elemzésre kerül a 40 év körüli gyermekvállalás problémái, és a halállal való szembenézés is.

A Terápia harmadik, záró évadában András, a szokatlan módszerekkel dolgozó pszichológus az eddiginél is közelebb engedi magához a pácienseit, amivel nagy kockázatot vállal. Ráadásul többé az önmagával való szembenézést sem kerülheti el. Az utolsó évad még sötétebb lesz, és krimielemek is vegyülnek bele. Újra változik a helyszín, és most egy börtönben dolgozik tovább András. Itt nagyon érdekes és komoly esetekkel kell foglalkoznia. A pénteki nap viszont megmarad neki, de egy új terapeutával.

A színészek szerint sokkal nehezebb megformálni a terapeutát, mert nagyon kell figyelniük arra, hogy ne reagálják le a páciens problémáit, mégis mutassanak valamit. Mácsai Pál így nyilatkozott a sorozat lezárásáról: “Fájdalom, kétségbeesés vagy gyász nincs bennem, ellenkezőleg, örülök, hogy volt egy ilyen szép lehetőség a pályámon. A legjobban a kétségbevonhatatlan minőség és a kompromisszummentesség fog hiányozni”.

Én nagyon szeretem ezt a sorozatot, de egyszerre túl sokat nem bírok belőle nézni, mert igencsak nagy hatású.

Reklámok

2 thoughts on “Megérkezett a Terápia utolsó évada

  1. Én most fedeztem fel újra a sorozatot, már többször nekiültem, de akkor nem fogott meg. Szerintem most értem meg arra, hogy zseniálisnak érezzem a sorozatot 🙂
    Egyébként teljesen egyetértek abban, hogy csak kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása, hiszen tényleg nagy hatást tud gyakorolni az emberekre.

    Kedvelés

    • Igen, nekem pont az volt, hogy az elején nagyon imádtam, nem bírtam abbahagyni, aztán hirtelen elegem lett. Később visszatértem és sokkal jobban beosztottam, mert van az a pont, mikor rosszul érzem magam a sok mély és negatív dologtól, amit sugároz.

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.