10 kedvenc olvasmányom 2017-ből

Elérkezett az évértékelés ideje, és én minden évben a könyvek terén összegzek, így most is elhoztam a 10 legjobb olvasmányomat a 2017-es évből. Idén 70 könyvet sikerült elolvasom, ami eddig a legtöbb, pedig a reading challenge is csak 50 könyvre szólt, és egy darabig úgy tűnt, nem lesz időm annyira se, de végül mégis túlléptem. Egyszer majd a 100-at is megcélzom, de mivel sok mást is csinálok az olvasáson kívül, így egyelőre ez is büszkeséggel tölt el. 🙂

Még néhány adat az évről, mielőtt a listába fognánk. Ez a 70 kötet körülbelül 22000 oldalt jelent. Ezen kívül az éven 2 könyvet is korrektúráztam, abból az egyik már megjelent. Ez óriási lépés számomra, mert eddig csak napilappal csináltam hasonlót! Bekerült egy antológiába az egyetlen mesém, amit írtam. Ennek is örülök, bővítettem a nyomtatott kötetben való megjelenéseim. 🙂 Részt vehettem tavasszal az OTDK-n is, és ez a cikk szól az élményeimről.

És most egy-két szó a blogról. A Pergamenre hányt szavak több mint 2 éves, már túlléptük a 200. bejegyzést, több mint 680-an kedvelitek a Facebook-oldalt és idén elindult az Instagram-oldal is, ahol már 241-en követtek. Az idei év bejegyzéselérése túllépte a 12 ezret, ez óriási lépés a tavalyihoz képest, köszönöm nektek!

Meg kell még köszönjem a Kildarának, mert rengeteget segítettek idén is abban, hogy ismertebb és jobb blogger lehessek, és a Colorcom Kiadónak a bizalmat felém! Ezen kívül a Lírának, hogy gondoltak rám, és felajánlották az együttműködést, a Kolibri Kiadónak, akik a legjobb fej partnerek és a leggyorsabbak is. 🙂 Végül pedig a Twister Médiának, mert velük is alkalmam nyílt együttműködni, ahogyan a Book a Sloth csapatával és több íróval is, akik úgy gondolták, számít a véleményem a műveikről.

Nagyon hálás vagyok ezért az évért, amelyben rengeteget fejlődhettem!

Most pedig nézzük a nagyon nehezen kiválasztott 10 legjobb olvasmányom 2017-ből!

(Nem értékelési sorrend.)

1. A marsi

Az év második olvasmánya volt, de arra nem számítottam, hogy ennyire vicces és egyedi kötet lesz. A filmet már láttam, és nem is gondolkodtam azon, hogy elolvasnám, pedig az is tetszett. Aztán mégis a kezembe került, és Andy Weirre bátran mondhatom, hogy megszerettette velem a sci-fit. Idén megjelent az Artemis című kötete, ami szintén tetszett, és a The Egg című rövid történetét is elolvastam (ennyi az életműve eddig), de még többet szeretnék majd a jövőben, mert imádom, ahogy ír!

2. Ambrózy báró esetei

Egyértelműen viszi az első helyet Böszörményi Gyula sorozata, amelyből 4-et idén olvastam, az első részt pedig 2016 végén. Imádtam az egészet, és a Kucó című művét is megismertem az éven. Nagyon szeretnék még olvasni tőle, így minden Ambrózy-rajongó várja, hogy mi következik ezután. 🙂 Véleményeim: A Rudnay-gyilkosságok, Beretva és tőr, Ármány és kézfogó, Bitó és borostyán, Nász és téboly – erről majd csak jövőre nyilatkozom. 🙂

3. Forbidden

Ez egy szívszaggató történet, amely egy tabu témát, a testvérszerelmet boncolgatja. Szeretem, ha efféle témákról is olvashatok, de arra nem számítottam, hogy ennyire a szívembe lopja majd magát és ilyen hatással lesz rám. Egyértelműen a listán a helye.

4. Coraline

A Coraline egy nagyon aranyos, mégis groteszk történet, és mivel idén Neil Gaiman Amerikai istenek című műve egy merőben új élmény volt számomra, ezért több művét is elolvastam, és a jövőben is tervezek még. Nagyon tehetséges író, aki még több megfilmesítést érdemel a műveiből.

5. Mindörökké várni

Na, ez a kötet természetesen csak azért landolt nálam, mert Böszörményi írta. De arra egyáltalán nem számítottam, hogy ennyire szeretni fogom. A novelláskötet egyébként is nehéz műfaj szerintem, mert nem szabad, hogy unatkozzon az olvasó, de összefüggőnek sem muszáj lennie és általában nem is az. Viszont ez a sci-fi-gyűjtemény annyira sok érdekes történetet tartalmaz, hogy rögtön a kedvencemmé avattam.

6. Emlékek Jordan számára; Remények Jordan számára

Az Ikercsavar krónikák egy akkora meglepetés volt számomra, hogy nem győztem tátani a szám. Egy szuper jó fantasy világban találja magát az olvasó, és a második rész akkorát csattan, hogy azóta is tűkön ülve várom a befejező részt. Mindenképp érdemes elolvasni, mert egy újabb remek magyar íróval bővül majd a listátok! 🙂

7. Semmi

Ez a rövid kötet olyan gondolatokat boncolgat az életről, amelyeket nagyon nehéz megválaszolni. Gyerekeknek nem biztos, hogy odaadnám, de én nagyon örülök, hogy rátaláltam. Felnőtteknek kötelező, mert sokat lehet belőle tanulni.

8. Egyasszony

Ez egy régóta várólistás könyv nálam, de megvenni csak idén vettem. Tudtam, hogy mi vár rám, ha belekezdek, de mégsem bántam meg. Nagyon szíven ütött, mert a közvetlen környezetemről szólt, és olyan helyzetekről, amelyek nagyon is ismerősek. Lehet, hogy száz ilyen történet van körülöttünk, de nem mindenki olyan bátor, hogy ezt le is merje írni.

9. A fiú, akit Karácsonynak hívnak; A lány, aki megmenti a karácsonyt

Két csodás karácsonyi történet, amelyek nagyon jól estek. Emellett csodaszépek, a kishúgomnak is tetszettek, és végre valami új is került a karácsonyi olvasmányaim közé, amiket szívesen veszek majd elő minden évben. 🙂

10. TestVÉR

Az utolsó helyért több kötet is versenyben volt, de végül a TestVÉRt választottam. Igazi romantikus-erotikus kötet csak kevés volt a kezemben az éven, éppen ezért ez a kötet már kellett, és emellett ami igazán megfogott benne, az a betegség és a halál témája, amelyet érint.

Idén az Outlandernek nem jutott hely. Ezt sajnálom a legjobban, de a 10. helyért küzdők között fel sem merült, hogy az idén olvasott 4. részt válasszam, mert az első háromhoz képest csalódást okozott, hiába volt még így is jó. Szóval idén szigorú voltam, és nem osztogattam plusz helyeket sem, de állítom, hogy tíznél sokkal több csodás történettel bővültem az éven. A teljes lista ITT megtekinthető.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.