Grecsó Krisztián – Harminc év napsütés

Kiadó:
Oldalak száma:
240
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
 Kiadás éve:
2017
Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? Grecsó Krisztián történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat. A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak. A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei. 

Ezt a könyvet a könyvtárban láttam meg, és mivel friss kiadás, gondoltam teszek egy próbát, mert régóta szerettem volna Grecsó Krisztiántól olvasni. Nekem kicsit Háy János stílusa jutott róla eszembe, de mégis valahogy máshogy ragadják meg a falu, az otthon és a nosztalgia fonalát. Azért szeretem az ilyen novellásköteteket, mert összefügg az egész, de az íróra legnagyobb hatást tevő momentumok azok, amik belekerülnek.

„A női láb a legszebb párhuzamos a világon”, mondta Weisz bácsi. „Mindentudó, szép és okos egyenesek azok, melyek nem a végtelenben találkoznak.”
„A női öl a mindenség”, mondta máskor vallásos alázattal, és én ekkor úgy éreztem, hogy az öreg tud úgy szeretni, hogy közben csak ad, és nem vesz el.

Nem fogom tudni felsorolni azt a sok mindent, amiről olvashattam ebben a kötetben, mert volt itt rengetek étel, karácsonyi hagyományok, nagymamás kirándulások, osztálytalálkozó, malacvágás, csajozás és még több csajozás, és mindezek olvasása közben olyan erős érzések ragadtak magukkal, ami csak ritkán fordul elő. Ezért szerettem ezt a kötetet.

Milyen konokul változnak meg a helyek! Legalább a falak, a korridorok, az árkádok maradnának ugyanolyanok. Ne fessék be a korlátot, ha egy szerelmes asszony hozzáért, a makadámút örökké rázzon, ha egyszer végiggurultam rajta egy szerelmes nővel… De nem, minden kifordul, levedlik és deformálódik.

Meg mert annyira szépen, különleges választékossággal fogalmazta meg az író a legegyszerűbb dolgokat is, ami ritka kincs. Többen azt írták, hogy de olyan átlagos történeteket mesél el a könyv csak, ami unalmas. Annak talán az, aki nem tartja fontosnak ezeket az ember számára fontos fordulópontokat, mint mikor megtudjuk, hogy a Mikulás nem létezik, vagy amikor belvíz miatt lesz igazán jó a karácsony, ami azután már sosem olyan meghitt. Lehet, hogy valakit ezek tényleg nem kötnek le, de nekem gyengém a valós történet, és ez is az volt: a színtiszta valóság.

Ma-gamrama-radtam (használhatatlan Kemény István-varázsige).

Mindegyik novella rövidke és nagyon érdekes volt, és ebben a rövid terjedelemben is kielégítette az olvasó érdeklődését. Ez sem jön össze mindenkinek, és én minden lezárásnál úgy éreztem, hogy mindent tudok, nincs hiányérzetem. Volt egy novella, ami szintén 3 oldal körül mozgott és egyetlen mondat volt az egész. Ez a megoldás is érdekességet csempészett a kötetbe.

Az egyetlen ember, aki sört kért ott magának, megszólít, hogy írjam meg az életét, mert gyönyörű és rettenetes élete van; ahogy mindenkinek, gondolom, az élet csak gyönyörű és rettenetes tud lenni, másmilyen nem.

Nem akarom tovább mentegetni a Harminc év napsütést, mert olyan erős stílusú és témájú kötetről van szó, amit vagy szeret az ember, vagy nem, rábeszélni nem lehet. Nekem nagyon tetszett, így karácsony környékén igazán jólesett olvasni, és szinte el is felejtettem, hogy ez végülis egy novelláskötet, és nem pedig regény, mert egy egész életet láthattunk benne. 🙂

Mintha vérezne olyankor a szív: kilöttyen az alumíniumkanálból a híg paradicsomleves.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.