Mark Lawrence – Tövisek Császára

Kiadó:
Oldalak száma:
476
Borító:
KEMÉNYTÁBLA
Kiadás éve:
2013
Sorozat:

A király, aki mindenkin uralkodni akar, még nagyobb birodalomra vágyik. De ez a birodalom a pusztulás szélén táncol.

Jorg Ancrath király immár húszéves és hét ország ura. Apján ezidáig nem sikerült bosszút állnia, és az őt kínzó belső démonok egyre erősödnek. Ám legyen bármilyen gyötrelmes is az útja, ő kitartóan tör előre.
Mert csakis egyfajta hatalmat érdemes birtokolni: a teljhatalmat. 
Jorg császár akar lenni. Ezt a méltóságot azonban karddal nem, csak szavazatokkal lehet megszerezni. És emberemlékezet óta nem jutott még többséghez senki a császárválasztó Kongresszuson, a Széthullott Birodalomnak emberemlékezet óta nincs vezetője. Jorgnak feltett szándéka, hogy változtat ezen, és szokás szerint nem válogat a módszerekben. Még több elfeledett technológiát tár fel a múltból, és nem habozik használni azokat.
Csakhogy a megszerzendő birodalmat egy még nála is jobban rettegett és gyűlölt, misztikus alak fenyegeti: a Holt Király.

Még idén rászántam magam, hogy befejezem a sorozatot, mert bár az első rész felkeltette az érdeklődésem, a másodikkal eléggé szenvedtem, így nem sok kedvem volt a zárókötethez. De azt hallottam, hogy ez a legjobb, meg a végkifejlet miatt megéri elolvasni, így ha már megkaptam a Fumax Kiadótól, gondoltam, kezdjünk bele!

Így jár, aki megáll. Ha lepihensz, utolér a világ. Életre szóló tanulság: légy mindig mozgásban.

Megmaradt a szokásos narráció, a múlt és a jelen mellett Chella története szakította még meg a szerkezetet, így ezt a három szálat követhettük végig. Szintén egy hosszú utazásba csöppentünk, most a Kongresszus felé, így tudtam, hogy a lassan előbukkanó részletek fogják lekötni a figyelmem. Örültem, hogy volt szó az Építőszellemekről, mert nem értettem annyira őket, ebben a részben viszont minden megvilágosodott. Bejártuk a kötet elején található térkép mindkét sarkát, és végre használtam is, és meg is találtam rajta minden helyet.

– Az istenedet, Jorg! Hol a kurva életben voltál?

Jorg ebben a részben sokkal érzelmesebb, mint a többiben, végre úgy éreztem, hogy felnőtt, és nem csak az vezérli a cselekedeteit, hogy mindenkinek ellentmondjon. Mostmár biztos voltam benne, hogy mikor az olvasónak azt mondja, semmi ötlete, mit fog csinálni, csak áltat, és közben már rég kiforrt benne a terv. Minden cselekedetével egyet értettem, ebben a részben hozta a legjobb döntéseket. Örülök, hogy ennyire észlelhető jellemfejlődésen ment keresztül. Miana is egy kedves szereplő volt számomra, igazán tiszteletre méltóan viselkedett minden helyzetben. Aztán ott volt még a Katherine-szál, ami jól indult, de többet vártam volna lezárásként.

Mindenkinek megvannak a maga tövisei (…)

Durvaságban nem adott lejjebb a Tövisek Császára, de mindezt humorral is fűszerezte az író. Azt kell mondjam, hogy ez a sorozat érdekes volt, egyedi, Jorg karakteréért megérte végigolvasni, de összességében nem az én világom. Túl sokszor engedte el az olvasó kezét, hagyta beleunni az utazásba meg a tömérdek gondolatba, visszaemlékezésbe, és így nem pörgött eléggé. De a végkifejlet tényleg meglepett. Egyrészt, lehet, hogy engem könnyű meglepni, de egyáltalán nem számítottam rá, hogy ki lesz a Holt Király. Ez nagyon ütött, és örültem, hogy az lett a vége, ami. Az utolsó pár fejezet érzelmeket is megmozgat az olvasóban, nem hagy hidegen, és tényleg kerek egész.

Nehezemre esik úgy tenni, mintha kedvelném az embereket.

Az meg külön dicséretes, hogy az író utószavában elnézést kér, hogy nem lesz több kötet, de nem akarja csak az eladások miatt tovább húzni Jorg történetét. Helyette egyébként is van novelláskötet, meg más karakterek történetét feldolgozó sorozat a Széthullott Birodalom világából, és ez így teljesen rendben van.

Inkább a fiúknak ajánlom ezt a trilógiát, mert bár van benne szerelem meg más, kell azért a végigolvasásához gyomor.

A józan ész visszafog néha, de dögöljek meg, ha a félelem is visszatart bármitől.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjhszivkjh

10/7

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.