Szurovecz Kitti – A sokszívű

Kiadó:
Oldalak száma:
352
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2017

Annabellának ​két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik… 
Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára – akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik –, úgy érzi, új családra lelt… Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?

A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma. 
Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?

Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen.

Mindenféle extrém szerelmi kapcsolat foglalkoztat, így elég biztos voltam benne, hogy ezt a kötetet is el kell olvasnom. Bár a poliamoria nem az én asztalom, de nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen azoknak, akik ebben élnek. Szurovecz Kitti könyve egyedi és nagyon jó ötlet, a borítója pedig nagyon tetszik.

A poliamoria nem azt jelenti, hogy mindenki mindenkivel. Csak azt, hogy ha szeretünk valakit, az nem akadálya annak, hogy még egyet szerethessünk. Vagy kettőt. Vagy hármat.

Szóval azzal kezdődik az egész, hogy Annabella ráébred, hogy valami nem okés vele, mert több éve kettős életet él. Ezt persze csak a nem várt terhesség világítja meg, de a lényeg, hogy nem halaszthatja tovább a szembesítést. Örülök, hogy nem erre van kihegyezve az egész sztori, mert az nyögvenyelős lett volna. Annabella olasztanár, ami nekem nagyon szimpatikus, de meglepő, hogy a budapesti események jobban érdekeltek, mint az olaszországiak. Szurovecz Kitti az egész történetét nagyon jó tempóban és irányba építette fel. Hamar belelátunk a sokszívűek világába és jól adagolja az új információkat a kötet.

Nem tudok mit felelni, így hát azt teszem, amit ilyenkor szoktam.Odabújok hozzá, szorosan magamhoz ölelem és elmondom neki, mennyire szeretem. Ez legalább igaz, olyannyira, hogy három éve két darabra téptem miatta a lelkem. A Harry Potterben tett hasonlót Voldemort, és végül nem jött ki túl jól belőle.

Egy ilyen nehéz témáról nem könnyű általánosságban beszélni, nem állást foglalni vagy több oldalát is alaposan bemutatni. Ez itt sikerült. Láttunk nagyon sokféle kapcsolódást az összes problémájukkal, és összességében azt mondhatom, hogy még annál is jobban biztos vagyok benne, hogy nem szeretnék sokszívű lenni, mint az olvasás előtt. 😀 Ez nem a könyv hibája, hanem pont hogy a pozitívuma, mivel nem takargat semmit, nem állítja, hogy ha több ember van egy kapcsolatban, akkor senki nem féltékeny, senki nem válik pótkerékké, és mindenki mindig happy. Sőt, több ember=több gond. Rengeteg az árnyalat, amit úgy gondolom, hogy sokszor maguk a résztvevők sem tudnak elkülöníteni. Most nyitott a kapcsolatunk, de csak a szex miatt vágyunk másra, vagy poliamor kapcsolatban élünk, ami szerelemmel is jár, vagy egyszerűen monogám beállítottsággal vágyunk mások udvarlására is, de ennyi? Aztán ott van még az is, hogy vállaljuk-e, hogy egy helyre tereljük mindkét (vagy több) partnerünk, tehát közösködünk-e, arról meg ne is beszéljünk, hogy ezeken belül még lehetünk biszexuálisak, leszbikusak vagy amit csak akarunk.

– (…) de ahogy látom, ez az egész a biztonsággal függ össze. Aki elvesztette a bizalmát és a biztonságát, az utána nem meri csupán egyetlen emberre rábízni sem az életét, sem a szeretetét…

Tehát pontosan ez a nagy szabadság az, ami úgy megkeveri az embert, hogy már mi magunk sem vagyunk biztosan a saját motivációnkban, sokkal több a konflikus, a porbléma, mert egy elsődleges partnere mindenkinek kell, hogy legyen a működéshez. Ezt mutatja be nagyon jól ez a kötet Annabellán keresztül, aki maga sem tudja, mit is akar igazán. Emellett pedig ott van a családi háttere, amit egy nagyon érdekes családállítási módszerrel próbál meg feltérképezni, és a végén egy egészen jól kikerekített magyarázatot kap az olvasó.

Elég, ha néha csak annyit írsz, szép volt a dal 
Elég, ha néha csak úgy érzed, már túl sok a fal 
Elég, ha félvállról hozzám szólsz,
Elég, ha éppen csak rám nézel, 
Tudom, hogy messze, de mégis közel. 
Elég, ha néha csak annyit kérsz, segíts nekem 
Elég, ha néha csak álmodod, hogy itt vagy velem 
Elég, ha félvállról hozzám szólsz, 
Elég, ha éppen csak rám nézel 
Tudom, hogy messze, de mégis közel.

Azt sajnálom, hogy a választott férfi a végén nem az lett, akit szerettem volna. (Bár az a dal nagyon tetszett! :)) A krimi szál jó volt egy kis plusznak, de csak mellékszálként, mert sok lehetőség nem volt az írónő kezében arra vonatkozóan, hogy ki legyen a tettes. Annabella története nem teljesen zárt, de azért azt nem bántam volna, ha nem nyugszik bele egy olyan helyzetbe, amit a legvégén kapunk, hanem kicsit nagyobb elhatározásra jut. Persze ez egyáltalán nem könnyű, és a könyv nem akart mindket azzal etetni, hogy mekkora buli, ha egyszerre többet szeretsz. (Van bulis oldala is, nyugi.)

Szerettem volna elmagyarázni nekik, hogy szerintem a szeretet, a szerelem végtelen. Hogy nem kap valaki kevesebbet azért, mert másnak is adok belőle. Sőt, ha úgy élhetek, ahogyan szeretnék, és boldog vagyok, a legjobb önmagamat tudom adni mindazoknak, akiket szeretek.

Szóval ez a kötet nagyon sok komoly problémát boncolgat, és nem akarja az olvasó szájába adni az egyértelmű válaszokat, sokkal inkább töprengésre és saját választásra késztet, emiatt pedig nagyon elégedett voltam vele. Ha érdekel vagy esetleg érint a poliamor életstílus, akkor mindenképp olvasd el ezt a könyvet, mert rengeteg oldalról bemutatja az írónő, és minden tévhitet eloszlat felőle.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.