Vivien Holloway – Mesterkulcs

Kiadó:
Oldalak száma:
80
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTOTT
Kiadás éve:
2014

„Gyerekkoromban ​számtalanszor hallottam a Mesterkulcsról, amely valójában nem igazi kulcs. Egy szerkezet, amely előtt nem léteznek bezárt ajtók, és sem az acéllal bélelt páncéltermek, sem az őrséggel védett birtokok falai nem jelentenek akadályt. A Mesterkulcs mindent nyit, és mindenhová bevisz, akár a tömör falon is keresztüljuttat, ha kell. Minden magamfajta álmodott már róla, hogy a kezében tarthatja az eszközt, amely elől lehetetlen elrejteni bármilyen kincset.”

Winie Langton a 2900-as évek New Yorkjában él, száz évvel az ötödik nagy világégés után. Egy nagy és befolyásos tolvajcsalád leszármazottja, akit már egészen kiskorától apja tanított a mesterség fortélyaira. Ebből kifolyólag Winie már kamaszként jobban verekszik, mint a fiúk többsége és mindent tud a fegyverekről. Amikor a legendás Mesterkulcs felbukkan a városban, a Langton család azonnal a nyomába ered, s természetesen Winie-re is fontos feladat hárul a titokzatos műtárgy megszerzésére kiötlött akcióban…

Mondanom sem kell, hogy megint elhamarkodottan ítéltem egy sorozat felett, mégpedig a Winie Langton történetek felett. Valamiért annyira azt hittem, hogy túl sok lesz a steampunkból nekem, hogy csak az első két részt mertem bevállalni. Hát, kár volt aggódnom.

– Asszony, mit műveltél ezzel a gyerekkel? – nyögte, mintha legalábbis nem ő adott volna engedélyt arra, hogy ezt tegye velem.
– Azt akarja rám adni! – panaszoltam, miközben tömény borzalommal a nővérem kezében tartott cipőkre böktem. Szerencsére apám ezúttal épp azt a reakciót produkálta, amire számítottam.
– Az ki van zárva.

Vivien Holloway olyan bravúros stílusban ír, hogy egyébként is keveselltem ezt a 80 oldalt, de mikor a végére értem, azon nyomban elővettem a következő részt. Nem akartam kiszállni Winie világából. Bár magáról a világból még csak egy kis szeletet ismerhettünk meg, de ez is teljesen felcsigázta az érdeklődésem. A Langton család tolvajlással keresi a kenyerét, és ez az egész nekem új volt.

(…) általában hamar kiderült, hogy teljességgel alkalmatlan vagyok a bébicsősz szerepre. Rendszerint hamarabb sírtam el magam, mint a gyerek, akire vigyáznom kellett volna.

A mellékszereplők is szépen körvonalazódtak már az első részben is, de főszereplőnk, Winie volt mégis a legnagyobb durranás. De a sztori mit sem ért volna, ha nem lép fel William, aki megkavarta az egyébként sem álló vizet. Úgy alakult, hogy Winie, a tökös csaj és William, a nemes herceg közös céljuk miatt elviselik egymást, amiből persze rengeteg vészes szituáció adódik majd, de ezeket már csak a második részben követhetjük végig.

– A hosszú haj még nem ölt meg senkit.
– Csak ha egy százhúsz kilós behemót csimpaszkodik rajta, 15 méteres magasságban – jegyeztem meg (…)

És akkor még nem is beszéltünk a legfontosabb dologról, amit Mesterkulcsnak hívnak, és természetesen Winie legnagyobb vágyát képezi. Bármit megtesz érte, mint ahogy az ki is derül. Emellett pedig kicsit bejárjuk a világégés utáni New Yorkot, ami szintén nagyon érdekes, remélhetőleg még többet kapunk majd a sorozatban a szokásokról, a világról, a városról.

Viszont ahhoz képest, hogy milyen rövidke könyv volt, rengeteg hibát és elírást találtam benne, amik nagyon szúrták a szemem. Tudom, hogy nem mostani könyv, de pont ezért kellene újrajavítani, mert ez így nagyon sok ennyi oldalon.

– Nem látom a fiút – Audrey egy cseppet sem hangzott csalódottnak. – Kicsit körbejárok, beszélgetek, te maradj csak itt.
– Jó, majd szóba elegyedem ezzel a fikusszal – böktem meg a mellettem zöldellő növényt. – Olyan szimpatikusnak látszik.

Az egész Langton család szimpatikus, rengeteg a sztoriban a humor, a szarkazmus, és könnyed olvasmány egy délutánra. Örülök, hogy újabb nagyon tehetséges magyar írótól olvashattam. De azt ajánlom, hogy rögtön szerezzétek be akár az egész sorozatot, mert az garantált, hogy nem fogjátok tudni abbahagyni az első rész után. A kötetet köszönöm a Kildarának és a Főnix Könyvműhelynek! 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.