Lars Joachim Grimstad – Eltűnt ​gyerekek

Kiadó:
Oldalak száma:
370
Borító:
FÜLES, KARTONÁLT
Kiadás éve:
2017

Finn ​Fahr apja a norvég miniszterelnök, aki nemrégiben még taxisofőrkent dolgozott. Mivel éveken át hallgatta, ahogyan az utasok a hátsó ülésen panaszkodnak, pontosan tudta, mit akarnak a választópolgárok: kevesebb kátyút az utakon, es több burgonyaszirmot a csipszeszacskóba! És nem tévedett. Talán hihetetlen, de megnyerte a választást. Ám az élet ettől még nem fenékig tejfel. Egy távoli ország diktátora érkezik hozzájuk látogatóba, és különös ajándékkal lepi meg Finn apját: neki adja az egyik fiát. Csakhogy Finn újdonsült testvére meglehetősen gyanúsan viselkedik, ráadásul az osztályukból sorra tűnnek el a gyerekek…

Lars Joachim Grimstad 1972-ben született, és arról álmodott, hogy egyszer miniszterelnök lesz belőle. Csakhogy amint lediplomázott az államtudomány szakon, politikai karrierje erőteljes hanyatlásnak indult. Sokat focizott, ráadásul nem is volt kispályás – összesen 69 meccsen játszott a norvég első osztályú labdarúgó- bajnokságban. A barátságban is nagy játékos, hiszen jó cimborája Jo Nesbo, a Doktor Proktor pukipora-sorozat szerzője, aki nem mellesleg szinten imádja a focit. Grimstad ifjúsági könyve, az Eltűnt gyerekek a megjelenés évében bestseller lett a hazájában, Norvégiában.

Egy újabb ifjúsági krimi, ami nemcsak a gyerekek nyomozásáról, de politikáról, társadalmi kérdésekről és magáról Norvégiáról is szól. Bár Fiala Borcsa regénye nekem kicsit jobban tetszett, azért ez sem volt egy átlagos kötet.

Kezdjük ott, hogy Finn Fahr apja miniszterelnök lesz, és rögtön egy új testvér, Kimmelim is bekerül a képbe. Aztán ott az új iskola, az új barátok, és mindemellé a rejtélyes eltűnések. A háromtagú banda – Finn, Sunniva és Kimmelim – hamar összeáll, csakhogy sem a szülők, sem más felnőttek nem veszik komolyan a gyerekeket. Egyedül vágnak tehát bele a nyomozásba.

Nagyon jó ötlet volt a kvízverseny, mert sok-sok érdekes információt kaphatott ezáltal az olvasó Norvégiáról és sok másról is, mégsem olyan, mintha mindez a szánkba lenne rágva. Emellett sokat tanulhattunk az androidokról, ami egy nem mindennapi téma, és jól adagolta a könyv.

A történet tempója jó volt, a felosztás, a sok kisebb fejezet szintén, de néha úgy éreztem, hogy túl van írva a sztori és nem haladunk, éppen ezért oldalszámban lehetett volna kicsit kevesebb az egész. Ami az elején elképzelhetetlen bűnügy volt, az a kötet végére teljesen egyértelmű és furfangos ötletté vált. Viszont még a nagy kérdés, hogy ki is áll emögött, hátra volt.

Örültem, hogy pár fejezet után visszakaptuk a legviccesebb karaktert, és hogy nem avatták be abba Finnék, amit megtudtak, mert így megmaradt ártatlan szereplőnek, aki érthetetlen okból szereti a nagy mennyiségű olívaolajat. 😀 Szóval ebben a könyvben annyi abszurd történés és karakter van, hogy nem is tudnám mindet kiemelni. Pozitív és maradandó volt egyébként a karácsonyi pulcsis tanár, azt sajnálom, hogy a végén eltűnt, pedig lehetett volna még szerepe. Viszont Bojanról sejtettem, hogy efféle nagyjelenete lesz. Egy-két nagyobb meglepetésen kívül elég kiszámítható volt, hogy mi lesz a következő lépés. Oltári volt például az ingyen csoki mellékhatása, de persze megérdemelte Teddy, és örülök, hogy a végén pozitív irányba fejlődött a karaktere.

Hogy kik állnak az egész mögött, az nem volt egyértelmű, de annyira nem is volt nagy szám. A végkifejlet szerintem nagyon gyorsan le lett zárva az előkészítő rész hosszához képest, és nagyon könnyedén ért véget, ami kicsit csalódás volt. Ha már ilyen komoly krimit épít fel az író, akkor ne akarjon már egyet hátralépni a végén és lezárni egy olyan egyszerű megoldással, amit még egy gyerek sem hisz el. Kár, mert alapvetően a lezárás is jó volt, izgalmas helyzetek sorozatát láthattuk, csak az az egy momentum rontotta el az összképet.

Szintén ajánlom a fiataloknak, de ezt kicsit idősebbeknek érdemes kézbe venni, felnőtteknek  meg azért, mert ők lehet, hogy még többet megértenek az író társadalomkritikájából, ami alapja az egész történetének. Köszönöm a Kolibri Kiadónak, hogy ezt az egyedi könyvet is olvashattam. 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.