Neil Gaiman – Északi mitológia

Kiadó:
Oldalak száma:
208
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2017

Egy új klasszikus: a jól ismert skandináv mítoszok a történetmesélés nagymestere, Neil Gaiman elképesztő átiratában.

Az ősi történetekből Gaiman regényszerű ívet kovácsol, kezdve a kilenc világ legendás megteremtésével, majd sorra veszi a félistenek, törpék és óriások tetteit. Például Thor pörölyének ellopását, aki ezután kénytelen nőnek öltözni ez az ő szakállával és étvágyával nem kis feladat , és úgy visszalopni. De elmeséli a legmeghatóbb történetet is, amikor Kvasir, a legbölcsebb isten véréből megfőzik azt a sört, amely aztán létrehozza a költészetet. A számtalan kaland Ragnarökkel, az istenek alkonyával, új idők és emberek születésével zárul.

Gaiman keze alatt a régi poros mítoszok újra élettel telnek meg. A regény mesteri és szellemes prózája kiemeli az istenek versengő énjét, megmutatja hajlamukat arra, hogy átverjenek másokat, és őket is átverjék, valamint megismerteti az olvasót azzal a tulajdonságukkal, hogy a szenvedélyt mindig hagyják felülkerekedni a józan eszükön.

Ezt a kötetet már csak a borítója miatt is érdemes volt megvenni, mert annyira szép! Imádom, hogy kék és hogy dombornyomott, sokkal jobban tetszik, mint a külföldi borító, és mindemellé Gaiman-kötet, szóval nem volt kérdés, hogy elolvasom-e.

A kezdetek előtt nem volt semmi: se föld, se menny, se csillagok, se égbolt, csak a formátlan-alaktalan ködvilág és a szakadatlanul égő tűzvilág.

Lényegében ez egy nagy skandinávmitológia-ismertető, de kisebb novellákban elmesélve. Főszerepben a már jól ismert Odin, Thor és Loki, de többször  megjelentek más istenek és lények is. Örülök, hogy Neil Gaiman vállalkozott arra, hogy átírja nekünk élvezhetőbb formára a mítoszokat, mert nekem sok minden nem volt tiszta a filmek kapcsán. Pont a könyv olvasás közben láttam a Ragnarök című filmet, de a Gaiman-féle befejezés sokkal jobb szerintem.

– Mert amikor csak valami baj üt be, először mindig az jut eszembe, hogy Loki hibája. Ezzel sok időt megspórolok.

Olvasás közben Tolkien is eszembe jutott, mert a mítoszok nála is nagy szerepűek, és sok hasonlóságot fel lehet fedezni a világában. Könnyen olvasható, humoros, néhol pedig megdöbbentő ez a kötet, és úgy éreztem, hogy jobban visszaadta a karaktereket. Például Thor amellett, hogy nagyon erős, azért elég butácska, míg Lokiban sokkal több ravaszság van. Az Amerikai istenek alaptörténetét is sikerült teljesen megértenem ezzel együtt, mert Odin ott sokkal nagyobb szerepet kap, de nem rágja újra a szánkba az író a hátterét.

Loki sokkal érdekesebbé, bár kevésbé biztonságossá tette a világot.

Sok érdekes történettel találkozhattunk, például tetszett az Istenek kincsei, Az építőmester, Loki gyermekei – róluk még ennél is többet olvastam volna, Thor utazásai az óriások földjére és a többi. Minden történet egy fricskával ért véget, ami sokszor nagyon meglepő volt.

Lit, az egyik törpe lépett Thor elé, hogy jobban lássa a máglyát, a bosszús Thor pedig megrúgta, bele a lángok közé, amitől Thor egy kicsit jobban érezte magát, a törpe annál kevésbé.

Viszont azzal egyetértek, hogy ennek a megírásához nem nagyon kellett törnie az írónak a fejét, tehát számomra már emiatt sem lehet 10 pontos a kötet. És azt is éreztem, hogy kevesebb oldalszámba is bőven belefért volna a szöveg, illetve magáról a 9 világról is olvastam volna még, ahogy a benne élőkről is. De gondolom, nem ez az alapos ismertetés volt a könyv célja. Nem ez lesz a kedvenc Gaiman-kötetem, de nem végzett az utolsó helyen sem.

A törpék összeszedték a Gleipnirhez szükséges hozzávalókat.
A törpék hat dolgot gyűjtöttek össze:
Először egy macska lépteit.
Másodszor egy nő szakállát.
Harmadszor egy hegy gyökereit.
Negyedszer egy medve ínjait.
Ötödször egy hal lélegzetét.
Hatodszor és végezetül egy madár nyálát.
Ezeket mind felhasználták a Gleipnir készítéséhez. (Azt mondjátok, nem láttatok ilyesmiket? Persze hogy nem. A törpék elhasználták.)

Ajánlom, ha nem ismeritek, de érdekel titeket a skandináv mitológia, és élvezhető formában akartok róla olvasni, vagy ha rövid, könnyed olvasmányra vágytok. 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.