15+1 legkedveltebb író a molyok szerint

Sok érdekes listával találkozhattatok már a blogon, de nem volt még szó a szerzőkről. Nagy meglepetéseket most sem tartogat a rangsor, de azért nagyon érdekes megfigyelni, hogy a jelenleg is aktívan tevékenykedők közé mikor ékelődik be egy-egy már nem élő legenda. Most is ki kell hangsúlyoznom, hogy a molyok kedvencelése alapján mutatom meg a 15+1 legkedveltebb írót, és bár népes tábort alkotnak, nem mindenki veszi a fáradtságot arra, hogy becsillagozza kedvencét, így csak körülbelüli adatokból áll össze a végleges rangsor. Az alkotók műveit a teljesség igénye nélkül sorolom majd fel. Nézzük is, hogy kikről beszélek!

1. J. K. Rowling

Az írónő most is elvitte az első helyet Harry Potter sorozatával és annak kiegészítő köteteivel, de ő írta az Átmeneti üresedés című regényt is, és Robert Galbraith álnéven is megjelentetett egy trilógiát. Ha véletlenül nem olvastatok még tőle, akkor mindenképp pótoljátok, mert nem semmiért szeretik ennyien a munkáit. 🙂

2. Cassandra Clare

Cassandra Clare A Végzet Ereklyéi sorozatához kapcsolódóan sok más könyvsorozatot is megalkotott, mint a Pokoli szerkezetek, Bane krónikák stb. Az egész árnyvadászvilág nagy újdonságként hatott könyves körökben, amiben rengeteg a lehetőség, így megállás nélkül talál ki újabb és újabb mellékszálakat. A fő történetből jelenleg is fut egy tv-sorozat.

3. Leiner Laura

És két külföldi után máris itt egy magyar író, méghozzá a nagyon kedvelt A Szent Johanna gimi és a Bexi szerzője. Vannak önálló kötetei is, és főképp az általános iskolás, gimnazista korosztálynak ír, nagy sikerrel. Azért azt nem tudtam, hogy ekkora sikerrel.

4. Stephen King

A most legfelkapottabb sztorija a mozivásznon újra megjelent Az, de legismertebb sorozatai A Setét Torony, A ragyogás és tényleg számtalan regényt írt már. Mind horrortörténet persze, éppen ezért nekem még csak filmben volt szerencsém hozzájuk, de egyszer biztosan fogok tőle olvasni, mert páratlan író.

5. Agatha Christie

Agatha Christie az első a listában, aki már nem él. Ettől függetlenül időről időre előkapják a kevésbé nagy rajongók is egy-egy kötetét, legkedveltebb sorozatai a Hercule Poriot és a Miss Marple. A krimikedvelők jó darabig lefoglalhatják magukat a köteteivel, én a Tíz kicsi négert olvastam tőle és nagyon tetszett. Egyedi és érdekfeszítő stílusban ír.

6. J. R. R. Tolkien

Itt merül fel bennem, hogy a rangsor nem valami hiteles, vagy pont, hogy piszkosul az, ha Tolkien már csak a 6. helyet érdemli ki. De legalább a listán van, mert sok másikról már lecsúszott A Gyűrűk Ura, A hobbit vagy a Szilmarilok, pedig legalább az egyiket mindenki ismeri, még ha csak filmről is.

7. George R. R. Martin

Szerintem ő manapság eléggé az első 3 helyezés környékén pihen, de a lényeg, hogy A tűz és jég dala még nem ért véget, sem a sorozat, sem pedig a könyvek, így sokáig izgulhatunk még kedvelt szereplőink életéért. Aki nem ismeri vagy nem nézi/olvassa ezt a sorozatot, az csak dacból döntött így, mert még sosem hallottam olyat, hogy valaki elkezdte, és ne tetszett volna neki Martin világa. 🙂

8. Jennifer L. Armentrout

Helyet kapott a Luxen sorozat és a Wait for you sorozat írónője is. Mindkettő nagyon olvasott, persze más romantikus kötetei is vannak, de nekem még nem volt hozzá szerencsém.

9. Jane Austen

A romantikus műfaj klasszikusa, a bár kissé nehezebben olvasható, de mégis csodaszép történetek, mint a Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem vagy az Emma írónője. Már hiányoltam más listákról is, úgy tűnik, kezd kikopni az olvasók köréből.

10. Suzanne Collins

Suzanne Collins az egyetlen itt, akinek csak egy sorozata van, méghozzá Az éhezők viadala. Persze ez órási sikert hozott számára, mert nagyon egyedi világot teremtett, de azért reméljük, a jövőben sem hagyja abba az írást.

11. Szabó Magda

Szabó Magdát nem hiszem, hogy be kell mutatnom. Nevéhez olyan könyvek köthetők, mint Az ajtó, Abigél, Születésnap, Für Elise és szinte összes művét saját élete ihlette. Megéri megismerni a munkáit.

12. Neil Gaiman

Új kedvencem is beállt a sorba, méghozzá a Sandman, a Köztesvilág trilógia, az Amerikai istenek, a Coraline megteremtője. Imádom a mitológiára alapozott történeteit, és bár egy novelláskötetével megjártam, de szeretnék még sokat olvasni tőle, mert nagyon jó stílusban ír.

13. Kerstin Gier

Meg kell valljam, hogy a névről fogalmam sem volt, ki ő, aztán megnéztem, miket írt, és köztük volt az Időtlen szerelem és a Silber-trilógia. Ezeknek nagy a rajongótábora, de én még egyiket sem olvastam, bár a Silber ígéretesnek tűnik.

14. Sarah J. Maas

Talán romantikus körökben a legfelkapodtabb Sarah J. Maas Üvegtrón és Tüskék és rózsák udvara sorozatai. Azt mondják, hogy nagyon jól ír, úgyhogy ideje lesz nekem is letesztelnem.

15. J. R. Ward

Ha még nem olvastatok J. R. Wardtól, de szeretitek a romantikus, erotikus regényeket, akkor rögtön pótoljátok! Leghíresebbjei a Fekete Tőr Testvériség és a Bukott Angyalok sorozatok, amelyekben olyan paranormális erotikus sztorikat dob az olvasók elé, hogy rögtön ráfüggsz.

+1. Böszörményi Gyula

És igen, a plusz 1 azért kellett a listához, mert fájt a szívem, mikor megláttam, hogy Böszörményi Gyula pont lecsúszott a 16. helyre. De ez, gyanítom, nem fog így maradni, mert Böszörményi Úr befejezte az Ambrózy báró esetei utolsó részét is! Lehet tűkön ülve várni, de a várakozásig még néhány sorozatát ajánlanám: Rémálom sorozat, Gergő-regények, Lúzer Rádió. És persze reméljük, hogy közel sem ért alkotói tevékenysége végére. 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.