J. R. R. Tolkien – A hobbit

Kiadó:
Oldalak száma:
310
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2012
Ha ​megmozgatják a fantáziádat az oda és vissza történő utazások, amelyek kivezetnek a kényelmes nyugati világból, a Vadon szegélyén túlra, és érdekel egy egyszerű (némi bölcsességgel, némi bátorsággal és jelentős szerencsével megáldott) hős, akkor ez a könyv tetszeni fog, mivel épp egy ilyen út és utazó leírása található benne. A történet a Tündérország kora és az emberek uralma közti réges-régi időkben játszódik, mikor még állott a híres Bakacsinerdő, és a hegyek veszéllyel voltak tele. Az egyszerű kalandozó útját követve útközben megtudhatsz (ahogy ő is megtudott) – ha még nem ismernéd mindezeket a dolgokat – egyet s mást a trollokról, koboldokról, törpökről és tündékről, s bepillantást nyerhetsz egy elhanyagolt, de lényeges időszak történelmébe és eseményeibe. Mert Zsákos Bilbó úr számos jelentős személynél járt; beszélt a sárkánnyal, a hatalmas Smauggal; és akaratán kívül jelen volt az Öt Sereg Csatájánál. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel ő egy hobbit. A hobbitok fölött a történelem és a legendák mind ez idáig átsiklottak, talán mert rendszerint többre tartják a kényelmet, mint az izgalmakat. Ez a személyes visszaemlékezések alapján készült beszámoló, amely Zsákos úr egyébként csendes életének egy izgalmas évét írja le, azonban képet adhat erről a becses népről, akik (úgy mondják) manapság megfogyatkoztak. Mert nem szeretik a zajt.

Élt egyszer egy földbe vájt üregben egy hobbit. De nem ám amolyan kellemetlen, piszkos, nyirkos üregben, amely tele van gilisztadarabkákkal, és undorító a szaga, és nem is száraz, csupasz, homokos üregben, ahol nincs mire ülni és nincs mit enni: hobbitüregben élt, márpedig az maga a kényelem.

Az egyetemi könyvtárban anno láttam egy nagy alapú illusztrált kiadást A hobbitból, és arra gondoltam, hogy ha olvasom, akkor biztos, hogy ezt a verziót. Aztán mostanában betévedtem a könyvespolcok közé és úgy döntöttem, hogy most már nem hagyhatom ott. Így kezdtem neki A hobbitnak.

– Jóreggel! – mondta Bilbó, és komolyan is gondolta. Sütött a nap, buján zöldellt a fű. De Gandalf csak ránézett hosszú, bozontos szemöldöke alól, amely még árnyas kalapja karimájánál is jobban kiugrott.
– Hogy érted ezt? – kérdezte. – Jó reggelt akarsz kívánni nekem, vagy úgy érted jó reggel ez, akár szükségem van rá, akár nincs, vagy hogy jól érzed magad ma reggel, vagy hogy olyan reggel ez, amikor érdemes jónak lenni?
– Mind egyszerre – mondta Bilbó.

Tudtam, hogy túl sok különbség nem lesz a könyv és a filmek között, de azt is, hogy három filmet nem tesz ki Tolkien meséje. Merthogy ez tényleg mesének íródott, a hangvétele, a mesélő kiszólásai és a cselekmény is ezt mutatja. Ami számomra felüdülés A Gyűrűk Ura és A szilmarilok aprólékossága után, mivel azok elég sok odafigyelést kívánó olvasmányok. Ezekkel szemben A hobbit emészthető verzióban tálalja Zsákos Bilbó kalandos utazását, sokkal kevesebb tájleírást tartalmazott, és több volt benne a vicces párbeszéd.

„Sose nevess ki eleven sárkányt, Bilbó, te ostoba!”, mondta magában, s ez később a szavajárása lett, és szállóige vált belőle.

Rokonszenves karakterek tömegét vonultatta fel Tolkien, mindegyik szerethető és bohókás volt, de a másik oldalon ott voltak a különféle gonosz – és persze nem gonosz – lények is. Sok ilyennel ismerkedhettünk meg, például Beorn nagyon sok újdonságot hozott A Gyűrűk Ura világába, ebben a részben kezdték el pályafutásukat a sasok, itt ismerjük meg a goblinokat – aminek a fordítása váratlanul ért, mivel a hobbit hobbit maradt és nem babó, így nem goblinokat, hanem orkokat vártam. Azt viszont sajnáltam, hogy Legolas és más ismert karakterek itt még nem jelentek meg, persze tudom, hogy azért, mert ekkor még nem tervezte folytatni a történetet Tolkien.

Inkább feküdj le, mert úgy látszik, álmos az agyad.

Talán ebben a sztoriban kaptunk a legtöbbet Gandalfból, aki most is bölcs és egyben nagyon szellemes karakter volt, ő vitte előre a cselekményt, és most sem maradhatott el a magyarázat nélküli megszokott eltűnése, majd a legjobb pillanatban történő visszatérése. Thorin és a törpök nagyon szimpatikusak voltak, a filmben egyáltalán nem volt rokonszenves a törpvezér, itt viszont megkedveltem. Smaugból többet is el bírtam volna viselni, és a végkifejlet is elég gyorsan le lett zavarva, lehetett volna benne kicsit több kihívás.

Nagyon más hobbit volt ő már, mint az, aki egy szál zsebkendő nélkül rohant ki Zsáklakból valamikor réges-régen. A jó ég tudja mióta nem volt már zsebkendője.

De ez egy gyerekmese, és annak tökéletes. Nem túl hosszú, nem annyira részletgazdag, és tele van izgalmas, de nem félelmetes próbákkal. Gollam és Bilbó találóskérdésezése például nagy kedvencem volt. És tudom, hogy eleinte az Egy Gyűrűnek sem tulajdonított még nagy szerepet Tolkien, de a hátásának a leírását azért mégiscsak vártam. Itt nem volt kiemelkedő szerepe, inkább csak egy szerencsés segítségnek bizonyult, következmények nélkül.

– Ezt mondtuk volna, drágaszágom? Megmutatjuk a ronda kisz Zákockának a kivezető utat, bizony, bizony. De mi van a zebeckéjében, hm? Nem madzag, drágaszág, de nem isz szemmi. Nem fogunk cak úgy ukmukfukk végigrohanni az alagüton. Előbb vissza kell mennünk bizonyosz dolgokért, amik majd szegitenek.

Összességében örülök, hogy Tolkien egy olyan írói oldalát is megtapasztalhattam, ami könnyedebb és viccesebb. Gyerekeknek is fel lehet olvasni A hobbitból, mert garantáltan nem fogják megunni Zsákos Bilbó kalandokkal teli utazását. 🙂

Valójában sok mindent tudott még azon kívül, hogy füstkarikákat fújt, találós kérdéseket tett fel és főzött; ezt a sokat még időm se volt elmondani. Most sincs.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjhszivkjh

10/7

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.