S. J. Kincaid – A kárhozott

Kiadó:
Twister Media
Oldalak száma:
480
Borító:
Puhatáblás, ragasztókötött
Kiadás éve:
2017

A ​kárhozott könyörtelen. A kárhozott legyőzhetetlen. A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.

Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.

Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik.

Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát.

Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.

Nekem hatalmas pozitív csalódás volt ez a kötet. Azt hittem, hogy nagyon fog hasonlítani a Géplélekhez, és a téma nagyjából ugyanaz is volt, de nekem ez sokkal jobban tetszett. Lehet, hogy csak női lelkem gyengült el a szerelmi száltól, de az tény, hogy nagy érdeklődéssel faltam a lapokat. 🙂

– Figyelted már meg valaha a tigrist vadászat közben? (…) A tigris csupa ín és izom, az állkapcsa olyan erős, hogy azzal bármilyen megtermett embert kettéroppant. Mégis amikor lesből támad a vadra, a puszta ereje több kecsességet kölcsönöz neki, mint amennyivel a törékeny teremtmény rendelkezik. Nemezis is éppen ilyen.

Adott volt tehát egy sci-fi alap, amelyre épült az egész űrhajókon lakó elit réteg és a bolygókon lakó, szegény túlnép élete. Rá kellett jönnöm, hogy az a határozott “úgysem fog tetszeni” hozzáállás, amivel nekifogtam, nagyon pesszimista volt. Hiszen Böszörményi sci-fi novelláskötetét is imádtam, és bár Gaiman efféle írásai és a Géplélek is kicsit sok volt nekem a témában, azért lehet olyan sci-fi sztorit írni, ami engem is levesz a lábamról. Mint A kárhozott.

Bár lelkem nem volt, és szívem sem sok, de az a kevés szívem mind érte dobogott.

A kárhozottak olyan lélek nélküli teremtett gépek, amelyek egyetlen feladata egy bizonyos személy védelme utolsó lélegzetükig. Attól is tartottam, hogy most ugyanúgy végig kell esnünk Nemezis (Jaj, de nem tetszik a neve. :D) fellázadásán, tudatra ébredésén, mint sok más könyvben, de nem! A koncepcióhoz persze bizonyos mértékben ez is hozzátartozott, de ez egész máshogy kapott hangsúlyt. A kötet írója nő, ezért bíztam benne, hogy a szerelem felől közelíti meg a kárhozottak érzelmi képességeit, ami így is lett. Azt viszont nem is sejtettem, hogy ki lesz az a bizonyos férfi.

Nekem nem voltak könnycsatornáim, képtelen voltam a sírásra, ám elég gyakran láttam már könnyeket ahhoz, hogy tudjam, azok fájdalmat vagy félelmet jeleznek.
Most viszont úgy tetszett vannak örömkönnyek is.

Felmerült bennem ezzel kapcsolatban egy kérdés: SPOILER Sidonia szerelemmel szerette akkor Nemezist? Mert ugye azt mondta, hogy ugyanúgy szereti, mint Tyrus. Ha ez így van, akkor kaphatott volna nagyobb hangsúlyt ez a rész, nagyon érdekelt volna, mielőtt… SPOILER VÉGE

Négy férfi ereje lakozik bennem. De ahhoz nincs elég erőm, hogy elviseljek egy újabb veszteséget.

Ezek után pedig, mikor már eléggé belemelegedtünk Nemezis/Sidonia helyzetébe, ami engem nagyon érdekelt, olyan fordulatok jöttek egymás után, hogy csak kapkodtam a fejem. Az is éppen elég érdekes volt, hogy mennyiben is hasonlít és egyezik meg egy emberi lénnyel egy kárhozott, a társai vajon ráismernek-e stb. De ezen felül bolygókat, szertartásokat, vallásokat ismerhettünk meg Nemezis szemén keresztül, illetve ami még nagyon tetszett, az az emberek kedvük szerint változtatott külsője és mindenféle drog iránti függősége volt.

Gyakran hiszem azt, hogy a hatalom a világegyetem legkárosabb kábítószere. Eltorzítja mindenki jellemét, aki vágyik rá, és akinek van, egyaránt.

A mellékszereplők is érdekesek voltak, mindegyikről rögtön többet szerettem volna megtudni, mint amit elsőre engedtek láttatni magukból. Aztán a fordulópont után tudtam én, hogy mi jön, de azt nem gondoltam, hogy ilyen formában. Új célt kapott a történet és Nemezis is, és innentől tényleg letehetetlen lett a könyv. A végén örültem, hogy több szereplő is meghalt, és nem akarta az írónő egy csavarral kimenteni őket, mert ilyen körülmények között tényleg csak Nemezis tud helyt állni, néha még ő sem.

Értékes alkotások, könyveknek hívják őket.

Szóval azt tudom mondani, hogy tényleg nagyon elégedett vagyok ezzel a kötettel, a folytatás is érdekel, de nekem egyedüli kötetként is megállja a helyét A kárhozott. Azoknak ajánlom, akik nem hard sci-fit szeretnének olvasni, akik bírják a romantikus szálat is, vagy akik csak most ismerkednek a műfajjal. A kötetet nagyon köszönöm a Kildarának és a Twister Mediának! 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.