Fejős Éva – Mert nekünk szeretnünk kell egymást

Kiadó:

Erawan Kiadó

Oldalak száma:

584

Borító:

PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Kiadás éve:
2014

Van egy ajtó. Ha megtalálod, és átlendülsz rajta, különös világba csöppensz. Egy olyan világba, ahol a párhuzamosok nem a végtelenben találkoznak. Egy olyan világba, ahol az álmaid valóra válnak. Egy olyan világba, ahol, ha túl soká időzöl, a félelmeid veszik át az irányítást feletted…

A tizenhat éves különc és érzékeny Lilian megtalálja az ajtót és átlendül álmai világába, oda, ahol a fiú, akivel régóta elválaszthatatlan barátok, végre beleszeret. Ahol a fiú néma kisöccse megszólal, ahol Ádám, a félszeg optikus után bomlanak a nők és Anna, akit kedvesen őrült családja támogat abban, hogy ismét magára találjon egy fájdalmas elválás után, végre megtanul elengedni. De mi lesz, ha nem találják meg a visszautat? Vajon segít rajtuk a japán mangarajzoló, a bölcs oroszlánidomár vagy a titokzatos fénylány? Nem lehetne örökre ott maradni, ahol minden jó?

Ez a regény Fejős Éva eddigi legkülönösebb története, amelyben bátran utaztatja el olvasóit a szárnyaló fantázia, a sötét titkok és a váratlan szerelmek birodalmába.

Szerettem volna olvasni Fejős Évától, és nagyon régóta a polcomon várakozott ez a kötete, de csak kerülgettük egymást. Belekezdtem, aztán leraktam, mert furcsa volt és nem ragadott magával. De most újra elővettem, és kiderült, hogy nem is olyan rossz, sőt!

– Hinned kell nekem, mert… Mert nekünk szeretnünk kell egymást…

A történet három szálon fut, és mindhárom nagyon egyedi. Adott Lilian mangamániája, ami segítségével átjut egy párhuzamos dimenzióba, aztán ott van a szerelmét gyászoló Anna, és a friss szakításon túlesett Ádám. A kérdés az, hogy hogyan is kapcsolódik össze ez a három élet. Hát úgy, hogy Lili a legjobb barátján, Danin kívül az említett másik kettőt is magával viszi véletlenül a másik világba, ahol minden vágyuk megvalósul.

Látszik a sztorin, hogy Fejős Éva terápiaként írta, fontos és borzasztó témákat dolgoz fel. Enem Anna harca hatott meg a leginkább, de Lili rajongása is szimpatikus volt. Nagyon sok furcsaság kapott helyet a kötetben, például elképzelhetetlen rituálékat mutat be, amikért rengeteg pénzt leszednek az emberről, és még az a jó eset, ha nem lesz maradandó baja tőle az alanynak. Hogy mennyit segítenek, az már egyénfüggő, de Anna nagyon jól bemutatja az elkeseredett, tökrement szerelmest, aki már nem is képes fájdalmat érezni.

Jesszusom, most éreztem át igazán, hogy tényleg hazaértem. Ez a reggeli egy kicsit gyógyít. Visszavisz abba az időbe, amikor semmi, de semmi bajom nem volt. Amikor még azt hittem, hogy az élet csupa kakaóskalács és kacagás.

Sok párkapcsolati probléma is vitatásra kerül a műben, ott van Ádámon kívül Anna testvére, akinek a házassága az anyjuk szerint tönkre fog menni, és ezért belép egy online csoportba, ahol segítséget kér ennek megelőzésére. Itt aztán volt minden: kleptománia, vásárlásmánia, alkoholfüggőség, ételfüggőség. Jó volt ezekről kötetlenebb formában olvasni. Az viszont zavaró és felesleges volt szerintem – más kötetben eddig nem is láttam ilyet -, hogy sokszor a párbeszédben válasz nélkül hagyta az egyik karakter a másikat, ezt pedig három ponttal jelölte az írónő. Ez kicsit időhúzásnak minősült nálam, nekem az jobban tetszett volna, ha a narrátor leírja, hogy arcmimikával hogyan reagál egy-egy szereplő, ebből megértettük volna, hogy nem akar vagy nem tud válaszolni.

A mangáról én teljesen elhittem, hogy létezik, és  az írónő csak beemelte a könyvbe, de kiderült, hogy azt is ő találta ki szóról szóra, ami nagy teljesítmény. Egyáltalán nem egyszerű ilyet gyártani, mégis teljesen hiteles volt. /A mangaszeretők tuti vevők lennének egy egyéni kiadásra, főleg ha Fejős Éva felvenné az írói álnevet is hozzá. :D/ Azt viszont hiányoltam, hogy ez a szál nem lett teljesen lezárva, mert volt sejtésünk arról, hogy mi lesz a végkifejlet, de belefért volna még két oldal a kötetbe arról, hogy mi lett Lilivel és Danival. A meg nem született ikertestvér esete nagyon szépen lett belefűzve ebbe a részbe, teljesen elégedett voltam vele. Ami vicces, hogy pont Budapesten voltam, amikor befejeztem a könyv olvasását, és az egyik nagyjelenet éppen a Csillaghegy HÉV-megállónál zajlott, ahol mi is megszálltunk. 😀

Belebújtam az ölelésébe, és azt hajtogattam, hogy nem engedem, hogy itt hagyjon, nem mehet el, nem tehet ilyet, ne is álmodjon róla, mert abba én simán belehalnék.

Tehát nagyon sok komoly problémát sorakoztatott fel a könyv, és még Dani kisöccsének némaságáról nem is beszéltem, mindezt nem egyszerű köntösbe bújtatva – van itt oroszlánidomár, fénylány, késdobálás, de általam nagyon kedvelt téma a kiadóknál dolgozók feladatai, ami szintén benne volt -, így teljesen megértem, ha valakinek ez sok és átláthatatlan volt. Engem mindenesetre megfogott ez a történet, amiben nem a szerelmen volt igazán a hangsúly, és sok elmélkedést foglalt magába.

– Szerintem… – szólalt meg szinte akaratlanul – minden történet, amit olvas az ember, akkor jó, ha az alkotója meg tud teremteni egy olyan világot, amiben az olvasó benne él. Szerintem ez a titok.

Ha könnyed történetre vágytok, akkor ez nem a ti könyvetek, de ha valami komolyabbat szeretnétek olvasni, és nem vártok felemelő hangulatot, akkor mindenképp érdemes elolvasnotok. A cím félrevezető lehet, de szerintem csodaszép! Bár nekem ez volt az első Fejős Éva regényem, és azt mondják, a többihez képest ez merőben más, én örülök, hogy végre a kezembe vettem, mert nem ért csalódás.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.