Ha nem akarod, hogy vége legyen – Grandiózus olvasmányok

Nyáron mindenkinek sokkal több szabadideje van, így a következő ajánlóban olyan köteteket és sorozatokat gyűjtöttem össze, amik hosszú és kellemes kikapcsolódást biztosítanak. Azért sem szeretnek a legtöbben nekiállni egy-egy vastagabb könyvnek, mert ha nem tudnak vele folyamatosan haladni, akkor két olvasás között elfelejtik ki-kicsoda, és a szálak is kibogozhatatlanná válnak. Most viszont lássuk azokat, amiknél garantáltan nem fogjátok azt mondani, hogy még olvastam volna, miért lett máris vége?, mert a lehető leghosszabbak. 😀

1.Outlander-sorozat

900-1000

A már itthon is jól ismert Outlander-sorozat első 4 része magyarul is elérhető. Az egyébként elég terjedelmes sorozatnak eddig 8 része jelent meg külföldön és Gabaldon összesen 10 kötetet tervez. Az első könyv 900 oldal körüli, de a továbbiakban inkább kicsit több mint 1000 oldal tömény élvezetet kapunk. Kell hozzá türelem, mert hiába van tele pörgős eseményekkel, jut bőven idő a táj, szokások, gondolatok leírásának is.

2. Ambrózy báró esetei

(Rudnay-gyilkosságok, Ármány és kézfogó)

600-700

Bár az első rész itt is rövid, a továbbiakban egyre hosszabb kötetekkel lepett meg minden Böszörményi úr. A sorozat utolsó része még várat magára, de addig is maradandó élményt nyújthat a nyárra az eddig megjelent 5 kötet. Vigyázat, a két kiegészítőkötet nem tartozik a grandiózus olvasmányok közé. 🙂

3. A Széthullott Birodalom

(Tövisek Királya, Tövisek Császára)

Több mint 500

Mark Lawrence dark fantasy sorozata egy normál méretű első résszel csap a lovak közé, majd úgy látszik, az írók annyira belelendülnek saját világuk és karaktereik leírásába, hogy nem bírnak leállni. Durva, harccal és kegyetlenséggel teli sorozat, de két romantikus után had ajánljak valamit a férfiaknak is. 😀

4. Amerikai istenek

656

Gaiman egyébként nem híres arról, hogy végeérhetetlen könyveket írna, de az Amerikai istenek azért testes darab lett. Ez nem is baj, mivel nagyon érdekes témát dolgoz fel, és bár az események lassan haladnak – mint a legtöbb hosszú kötetben -, mégsem untat. Sajátos írásmódja nagyon élvezhető, de a könyvből készült sorozatot is szívesen ajánlom.

5. Jók és Rosszak Iskolája-sorozat

500-700

Számomra meglepő, de ezt a nem csak gyerekeket lekötő mesefantasyt egy férfi, Soman Chainani alkotta. Egy trilógiáról beszélünk, amely szintén bő lére van eresztve. Jelenleg olvasom, így még csak annyit tudok elmondani, amennyi az első benyomásom: inkább ifjúsági regény, de annak nagyon egyedi. Kicsit Harry Potteres, de csak a varázsiskola miatt, egyébként pedig eredeti történet, amit eddig nagyon élvezek.

6. Trónok harca-sorozat

900-1000

Nem hagyható ki a sorból természetesen George R. R. Martin sorozata sem, viszont ezekhez aztán bőven kell türelem, mert rengeteg szereplő, helyszín és szál kapcsolódik bennük össze, így én is egy nyugodt, nyári időszakban fogok nekikezdeni.

7. Jodi Picoult-kötetek

500 körül

Mivel nem olvastam még az írónőtől, ezért nem akartam csak egyet kiemelni. Sokszor szembejön velem Picoult-regény a könyvesboltokban, és általában ezek elég hosszúak szoktak lenni. Megrázó témákat dolgoz fel az írónő, így ezekhez is kell egy befogadó hangulat.

8. Tüskék és rózsák udvara-sorozat

Több mint 500

A most nagyon híres trilógia első része olvasható magyarul is, a többi viszont még nem. De Sarah J. Maasnak vannak más sorozatai is, amelyek szintén ilyen hosszúságúak. Nagyon sokan szeretik, és bár én még nem olvastam tőle, remek fantasy- és romantikus regényírónak tűnik.

9. Harry Potter-sorozat

(4., 5., 6., 7.)

500-800

Még egy klasszikus, mert én is abba a szűk csoportba tartozom, akinek még mindig nem teljes az olvasásélménye a Harry Potterrel. Ebből is csak a 4-6. részig beszélhetünk extranagy kötetekről, de ezekből szokták a kedvenceket választani a rajongók, mivel sokkal többet kapunk olvasásuk közben a szeretett varázsvilágból.

10. Stephen King-kötetek

Több mint 500

Itt sem akartam kiemelni köteteket, mivel nem vagyok nagy King-rajongó, viszont tudom, hogy sötét világában jól el lehet merülni. Nem aprózza el az író, horror, thriller és sci-fi műfajú kötetei jól kidolgozottak és sokáig tartó borzongást eredményeznek.

+1. A Gyűrűk Ura

1774

És plusz egyként nem hagyhattam ki Tolkient és legnagyobb klasszikusát, mert őt hosszúságban nem nagyon tudják felülmúlni. 🙂 A Szilmarilok sem túl rövid, és elég nehéz olvasmányok is, de megéri az élményt, és bár a karakterfelépítése nem túl kidolgozott szerintem, a felépített világa páratlan.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.