István, a király a Diósgyőri várban

Pintér Tibor rendezésében, a Nemzeti Lovas Színház előadásában a Lovagi Tornák Terén láthattuk nemrég az István, a király rockoperát. Kiskoromban DVD-n néztük állandóan, az összes dalt kívülről fújtuk, és aztán történelem érettségin is ezt a tételt húztam, így tehát elég közel áll a szívemhez. Mikor megtudtam, hogy a Diósgyőri várban egy különleges előadást nézhetünk meg, rögtön meg is vettem a jegyeket. Mit ne mondjak, telt ház volt.

Egyébként is szeretem a lovakat, de azért féltem, hogy nem lesz sok értelme annak, hogy belevonják őket, sokkal inkább hátráltató tényezők lesznek. Azt el kell mondanom először is, hogy borzalmas idő tombol egész nyáron, ez pedig egy szabadtéri “színpad” volt, így a jégeső után féltem, hogy lemondják az előadást. Hál’istennek mégis megtartották, este már a rossz idő is elvonult, viszont a képen nem látszik jól, de a talaj olyan csúszós sárrá változott, hogy végig azon aggódtam, mikor esik el valaki. Nem mindenki lovagolt, a táncosoknak viszont így a legnehezebb dolog jutott: szaladgálni, gurálni és táncolni a bokáig érő sártengerben. Minden tiszteletem a társulaté, amiért így is helyt tudtak állni.

A műsor végén Pintér Tibor elmondta, hogy több rizikós mutatványt ki kellett hagyniuk a körülmények miatt, amit én nagyon sajnálok, de persze érthető. Éppen ezért cirkuszi mutatványokra nem számíthattunk, a lovak inkább a hangulatot adták az egész történethez. Egyébként nagyon jól viselkedtek, nekem nem tűnt fel semmilyen engedelmetlenség a részükről, és kifejezetten aranyos volt, mikor a Koppány lányát játszó színésznő dalait nyerítéssel kísérte végig a foltos kis lova. Lovaskocsit is építettek a darabba, és egy-két díszlet is akadt, de ezek nélkül is teljesen jól odavarázsolták a kort és az eseményeket.

Forrás: minap.hu, Beregi László

Technikai probléma viszont akadt. Ami nagyon zavart, az a rossz hangosítás. Több színész mikroportja el-elhallgatott, és ilyenkor hiába énekelt tovább az illető, semmit nem hallottunk. Ez főleg akkor volt nagyon idegesítő, mikor egy dal tetőpontjánál hirtelen csönd lett, csak a zene folytatódott, szegény énekes meg teli tüdőből énekelte a magas hangokat – amit senki nem hallott. Ezen a félidei szünetben sem igazán tudtak javítani. Aztán néha nagyon lihegtek vagy remegett a hangjuk az énekeseknek. Nyilván nagyon nem egyszerű lovagolni és teli torokból énekelni, de a legtöbben azért jól megoldották ezt is.

Volt egy-két színész, színésznő, akiknek annyira fergeteges hangja volt, hogy öröm volt hallgatni. Beszéltük is a párommal, hogy sokáig rázott minket a hideg az élménytől. Bár az előadás körülbelül 2 órás volt, sok minden kimaradt belőle. Rövidített verziója volt az eredetinek, például István felesége körülbelül csak egyszer jelent meg. Nem volt házasságkötés sem, és az egész előadás szinte rögtön Géza halálával indult. Persze a kulcsdalok mind benne voltak, bár nekem egyik kedves dalom az Unom a politikát, de ezt most hiába vártam.

Forrás: minap.hu, Beregi László

Biztos nagyon megterhelő lenne az állatoknak és a színészeknek is, ha az egész rockopera alatt lovagolniuk kéne, így megelégedtünk ennyivel. Igazából nagyon hangulatos és jó volt az egész, a Himnusz közös eléneklésével zárult az előadás, aztán pedig közösen újra elénekeltük Koppány dalát, aminél nagyon együttműködő volt a közönség és szinte mindenki tudta is kívülről a szöveget.

Tehát nagyon jó élmény volt a nehézségekkel együtt is, pedig ugye ennél a darabnál az ember általában kiválaszt egy számára kedves verziót és annak a mércéjét semelyik más nem üti meg. Most viszont én is nyitott voltam az újra, és nem bántam meg, mert egyedi, érdekes és színvonalas rockopera-feldolgozást láthatott a közönség, amit mindenkinek nyugodt szívvel ajánlok.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.