Tűvé-tevők előadás a Miskolci Egyetemen

Az Egy Maszk drámaműhely a Miskolci Egyetemen működő drámacsoport, amely áprilisban Illyés Gyula Tűvé-tevők című parasztkomédiáját állította színpadra a Miskolci Egyetemi Könyvtár, Levéltár, Múzeumban.

A történet egy zsugori asszony elnyomása alatt élő paraszti lakásban játszódik, ahol megdöbbentő, nem várt veszteség éri a családot, miközben éppen egy kényszerházasságot próbálnak tető alá hozni. A Gazdáné felsülését, a szerelmi szál kibontakozását és a szereplők közötti összetűzéseket a nézők komikus elemektől túlcsorduló, dinamikus jeneteken keresztül követhetik végig.

A darab 40 perces volt, és mondhatjuk, hogy az Egy Maszk ezzel az előadással debütált az egyetemi „színpadon”. Bár már kisebb szerepléseket, rendezvényeket köthettünk a drámaműhelyhez, a mostani volt az, amire tényleg mindenki úgy fog visszaemlékezni: ez az Egy Maszk. A Nádasi Erika színművésznő által rendezett darab olyan szerényen és váratlanul indult egy idős bácsika halk sétájával, hogy a zsúfolt nézőtér meglepetésében rögtön elhallgatott. A statikus képet aztán megtörte a tornádóként előtörő Gazdáné, aki végig diktálta a sztori tempóját.

Kellett egy kis idő, amíg mind a színészek, mind a nézők belerázódtak, átadták magukat a darab stílusának, de aztán mindkét oldal felszabadult, és a sok helyzet- és jellemkomikum elérte hatását. A közönség nagyon jól szórakozott, és amikor azt hihette, ennél tovább ezt már nem lehet fokozni, egy újabb, váratlan komikus elemmel bővült a cselekmény.

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen hosszúságú darab, ami szinte csak egy házasság előkészületeiről szól, unalmassá válhat, de a pezsgő diákszínészek egy percre sem hagyták lankadni a közönség figyelmét. Sőt, nem győztük kapkodni a fejünk, a szereplők sürgés-forgása minket is magával ragadott. A nagy kérdés mégsem az volt, hogy Zsuzsika vajon hozzámegy-e bugyuta férjjelöltjéhez, vagy inkább a vargafiút választja, sokkal inkább az, hogy az a bizonyos tű, az a drága, egyetlen, pótolhatatlan tű, ami miatt az egész násznép várakozik, meglesz-e?

A végkifejlet nagyot csattant, a káoszból kialakult egyfajta rend, és az utolsó jelenet feloldozást hozott magával, bár nem olyanképpen, ahogyan arra számítottunk. Azt kell mondjam, hogy az Egy Maszk előadása nagyon élvezetes volt, egy percig sem volt érezhető az, hogy közülük sokan először csinálnak ilyet, és nem csodálkoznék azon sem, ha ezután még többen akarnának csatlakozni a társulathoz. 🙂 Én nagyon sokat nevettem, és bármikor szívesen megnézném újra!

Szereposztás:

Gazdáné: Potonyecz Fanni

Gazda: Porcs Dániel

Menyasszony: Terényi Anna

Vargalegény: Rácz Máté Levente

Vőlegény: Orosz Tamás

Örömanya: Czéklás Alexandra

Örömapa: Bálint Dániel

Szolgáló: Katona Gábor

Kis szolgáló: Sliz Georgina

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.