Könyvhétre váró listám

Lassan itt a Könyvhét, így úgy gondoltam, a sok friss megjelenésből kimazsolázom azokat, amik biztos landolnak majd a táskámban. A következő hat könyv nem tűnhet valami soknak, és bőven lehet, hogy ott helyben a listám kicsit meghosszabbodik, de már ez is nagy bűnözés a részemről, mivel roskad a polcom az elolvasásra váró könyvektől. 🙂

Neil Gaiman kezében a mágia nem pusztán illúzió, és minden lehetséges. Ebben az első, 1998-ban megjelent és mára klasszikussá vált novelláskötetében képzelete és ügyessége a hétköznapi világot baljós csodákkal teli hellyé változtatja: ahol egy filléres boltban megvásárolható a Szent Grál, ahol a bérgyilkos hirdetésben árulja szolgáltatásait, és ahol egy fiú az életéért alkudozik egy trollal.

Lépj be ebbe az új valóságba, amelyet tükrök sokszorosítanak és füst homályosít el, mégis mágikus és megragadható.

Talán észrevettétek már, mennyire megfogott Neil Gaiman írói stílusa. Így úgy döntöttem, hogy a most újrakiadásra kerülő két kötetét rögtön be is szerzem. Az egyik a Tükör és füst, amely egy novelláskötet, és nagyon különlegesnek hangzik a leírás alapján, tehát egyértelműen kell nekem!

A tizenkét hónapnak is múlatnia kell valahogy az időt, hát mesélnek egymásnak. Árnyék hiába utazik Skóciába, akit az istenek egyszer megtaláltak, azt nem hagyják békén. Ha betévedünk egy partira, ahol gyönyörű lányok vannak, azért kérdezzünk rá, honnan jöttek. Neil Gaiman a tőle várható virtuozitással, könnyedén váltva az abszurd, humoros és morbid hangulatokat, ezúttal novellákban és versekben mutatja be azt a világot, amit csak ő lát a valóság látóterének szélén.

A másik Gaiman-kötet a Törékeny holmik, ami nagy meglepetésemre Árnyékról fog szólni. Ennek én nagyon örülök, és annak is, hogy ennyire vegyes dolgokat is ír az író. Ez is novelláskötet, meg versek is vannak benne, szóval nagyon szeretném ezzel is bővíteni az egyelőre egy kötetből álló Gaiman-gyűjteményem. 🙂

A ​kárhozott könyörtelen.

A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.

Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.

A kárhozott a Twister Média egy újabb nagy dobása lesz, nekem hasonlónak tűnik, mint a Géplélek, és bár nem vagyok oda az efféle művekért, valamiért mégis azt éreztem, mikor megláttam ennek a kötetnek a trailerét, hogy ezt én el akarom olvasni. Érdekes sztori, nagyon igényes borító, és az elsők között olvashatom, ami mindig nagyon megtisztelő érzés számomra.

A hölgyé a terep!
1900. december 10., este. A Keleti indóházból útra kel az 502-es Budapest–Predeal–Bukarest vonalon közlekedő éjszakai járat, hálókocsijában a híres magánzó detektív, Ambrózy báró tanítványával, Hangay Mili kisasszonnyal, akit szigorú mestere épp száműzetésre ítélt a székesfővárosból. A fényűző, első osztályú kocsikban csupa előkelő, jómódú, kiváló modorú hölgy és úr utazik, akik legrémesebb álmaikban sem gondolnák, hogy mire megérkeznek, az egész Monarchiában csak úgy emlegetik majd az 502-es járatot, mint „a fagyos éjszakában száguldó véres szerelvényt”.
Az új Ambrózy-történet az Ármány és kézfogó című regény idejében játszódik, és Hangay Mili kisasszony első önállóan felderített bűnügyét meséli el.

Na igen, nyilvánvalóan nem maradhat ki a listából Böszörményi Gyula sem! Először is, ezt a kiegészítőkötetet már csak a borítójáért is érdemes megvenni, másodszor, még sosem csalódtam az író műveiben, és bár elszontyolodva tudatosítottam magamban, hogy ez is csak egy szösszenetnyi Mili-történet, de hát a függőség nagy úr…

„A magány, amit érzett, szavakkal leírhatatlan volt. Szerencsére nem is kívánta tőle senki, hogy megfogalmazza a kínt, ami egészen apróra préselte a lényét. Ült az ezüstös csillogású, fagyba dermedt metánhullám peremén és a fekete eget bámulta.” 

Na jó, azt tudni kell, hogy nem vagyok oda a novelláskötetekért, nagyon kevéssel rendelkezem, de úgy látszik, hogy most jól felszerelkezem ezekből is. Na, de kérem szépen, hát Böszörményi-kötet, és ez a rövid fülszöveg engem rögtön megvett.

A ​17 éves Henrietta kiválóan hegedül, ez az élete, és kész ezért bármit feláldozni. Ám egy tragédia rádöbbenti, hogy az emberek a zenénél is fontosabbak. Ezért megpróbálja helyrehozni megromlott kapcsolatukat szerelmével, és megtalálni az egyensúlyt az életében.
Etta lehetőséget kap rá, hogy a New York-i Metropolitan Múzeumban hegedülhessen. A koncert előtt azonban olyasmi történik, amire sohasem számított. Az egyik percben még a folyosón van, a következő pillanatban arra eszmél, hogy egy tengeri csata részese. Az Ardent hajón találja magát az Atlanti-óceán kellős közepén. Az év, amit írnak pedig 1776, mikor egy pillanat alatt minden megváltozik…

És végül: Ezt a kötetet egy külföldi könyves vlogger ajánlotta, nagyon jó kritikákat kapott, és szomorúan konstatáltam, hogy nálunk még nem került kiadásra. Na, de majd most! Bár kissé Outlander-szagú nekem a fülszöveg alapján, de nagyon kíváncsian várom, hogy milyen lesz, és hát gyengém az időutazás, így belefér számomra még egy ilyen témájú könyv. Ja, és csudaszép! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.