3 sorozat a kommunikáció fontosságáról

Mivel sok új sorozat jelenik meg nap mint nap, és kissé unom már a régieket, a legtöbbet pedig beértem és várnom kell az új részekre, gondoltam belenézek néhány jónak ígérkezőbe. Ebből három is a szívemhez nőtt, és nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra, ezekről fogok most írni nektek.

Az első a sokak által ismert 13 okom volt sorozat. A Netflix készítette el a megjelent könyv alapján, és bár nem olvastam, de ismertem és érdekelt is, hát belekezdtem. Az első évad végigveszi a könyvbéli eseményeket, de nem teljesen hű hozzá. A történet nagyon megrázó, az iskolai problémákról, szóbeli és tettleges bántalmazásról, és az öngyilkosságról szól. Hannah Baker 13 kazettát vesz fel, amelyben elmeséli, hogy milyen okok miatt ölte meg magát. Az utolsó résznél be kellett csuknom a szemem, de meg így is nagy hatással volt rám az egész.

A legfontosabb, hogy megjelenik benne az, hogy nem szabad arra alapozni, hogy másoknak tudnia kéne, hogy mi a problémád, mire gondolsz éppen. Viszont Hannah utolsó nagy lökését a szakadék felé pont az adta, hogy végre beszélt valakivel, és mégsem oldódott meg semmi. Ezt meg tudom érteni. De az is sokat segíthetett volna, ha a barátai ott vannak vele, ha Clay is megosztja a gondolatait, érzéseit. Ez viszont nem történt meg, és súlyos következményeket hozott magával. Nagyon be tud szippantani a történet, részről részre visz minket a kíváncsiság, de közben mégsem tudunk túl sokat egyhuzamban megnézni belőle, mert ahogy halad előre a cselekmény, egyre durvább az egész.

Mindenkinek ajánlom ezt a sorozatot, 13 részes, és érkezik majd a második évad is, ami persze már nem igazán fogja tudni felvenni a versenyt ezzel a sztorival, de ha a nyitva hagyott szálak lezárása érdekel, akkor ezekre választ kaphatsz majd.

A másik nagyon érdekes sorozat, az az HBO minisorozata, a Big Little Lies. Nagy neveket sorakoztat fel, a főszereplő anyukákat Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley és  (fontos még) Laura Dern játsza. Emellett sokaknak felkeltheti az érdeklődését Alexander Skarsgard is, aki Nicole Kidman férjét alakítja. A történet be van csomagolva egy krimi szálba, valaki meghal, ezt már az első résztől tudjuk, és az utolsó részben minden kérdésre választ kapunk.

Nagyon érdekes és fontos családi problémákat boncolgat a sorozat, mint például a gyerekek iskolai bántalmazásának kérdése, a családon belüli erőszak, a megcsalás, megerőszakolás, de mindezek mellett a női összefogás is kulcsfontosságú. Shailene Woodley fiatal anyuka, aki egyedül neveli a fiát, a másik két főszereplő pedig szárnyai alá veszi őt. Láthatjuk a karrier-család egyensúlyának felbomlását is, illetve “a nők ne legyenek karrieristák, üljenek csak otthon a gyerekekkel” felfogást is.

Fontos rész még a párterápia is, ami nem mindenkinél tud megoldást jelenteni, ha a helyzet már elharapózott. Bár a vége nekem kiszámítható volt, de nagyon jó és eredeti sorozat, gyorsan végig lehet nézni az évadot, és nagyon sok élethelyzetet bemutat.

Az utolsó pedig egy magyar sorozat, ami szintén az HBO-nál jelent meg, két évada van, és úgy érzem, nem kapott elég figyelmet és reklámot eddig. A Terápia egy pszichológusról szól, akinek négy betegét láthatjuk. Mindenféle problémával járnak hozzá: párkapcsolati gondok, munkahelyi problémák, öngyilkossági kísérlet és párterápia. Ezek mellett a legérdekesebb mégis az, hogy maga a terapeuta is jár pszichológushoz. Nála is vannak párkapcsolati gondok, illetve a munkáját sem érzi úgy, hogy jól tudná végezni.

Végigkövethetjük a páciensek problémáinak feltárását, András (a terapeuta) botlásait, tragédiákat, de a múltban gyökerező dolgok felszínre hozását is. Érthető, átérezhető, érdekes szituációk, jó színészek, jó zenék (ez a többi sorozatra is igaz). Egy rész csak 20 perc, és az első évad vége nem teljesen lezárt, de mégis megdöbbentő. Rengeteg érzelem van ebben a sorozatban, szintén mindenkinek ajánlom, talán megtöri kicsit azt az általánosan kialakult ellenszenvet, hogy ha valaki ilyen helyre jár, az beteg, esetleg gyógyszeres kezelésre szorul.

Reklámok

One thought on “3 sorozat a kommunikáció fontosságáról

  1. Visszajelzés: 10+2 sorozat, aminek könyv az alapja – Pergamenre hányt szavak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.