Stephenie Meyer-A vegyész

Kiadó: Agave Könyvek Kiadó Kft.

Oldalszám: 480 oldal

Kötés: puhatáblás ragasztott

Megjelenés éve: 2016

 

Letehetetlenül izgalmas regény egy okos és elszánt nőről, aki valaha titkos ügynök volt, de most folyamatos életveszélyben, korábbi megbízói elől bujkál.

Az amerikai kormánynak dolgozott, de ezt nagyon kevesen tudják róla. A szakmája egyik legkiválóbb tehetsége volt, egy olyan részleg legféltettebb titka, amelynek még neve sincs. Amikor pedig kockázati tényezővé vált, figyelmeztetés nélkül törtek az életére.

Azóta ritkán marad egy helyen, és állandóan megváltoztatja a nevét. Megölték az egyetlen embert, akiben bízott, de ő még mindig fenyegetést jelent volt megbízóinak, mert tud valamit, amit nem kellene. Holtan akarják látni. Méghozzá hamar.

Amikor a korábbi felettese felajánlja a kiutat, ő belátja, hogy nincs más választása. El kell vállalnia egy utolsó ügyet. De az információ, amelynek birtokába jut, csak még veszélyesebb helyzetbe sodorja.

Élete legkeményebb harcára készül. Késlekedés nélkül veti bele magát a dolgok közepébe, ám hamar beleszeret egy férfiba, aki jelentősen rontja a túlélési esélyeit. Amint a lehetőségei elfogynak, kénytelen lesz úgy használni a különleges képességeit, ahogy a legszörnyűbb álmaiban sem képzelte volna.

Stephenie Meyer a Twilight Saga és A burok óriási nemzetközi sikerei után most egy kemény, de annál elragadóbb főhősnővel tér vissza. Feszesen megírt, váratlan fordulatokban gazdag regényével ismét megmutatja, hogy miért ő ma a világ egyik legnépszerűbb írója.

Mondanom sem kell, hogy A burok után – ami nagy kedvencem – ki nem hagytam volna Stephenie Meyer új könyvét. Sok rosszat hallottam róla, de főleg azért, mert az eddigi tapasztalatok alapján azt várták a rajongók, hogy egy újabb szerelmi sztori kerekedjen ki a történetből…

Kérdem én: akkor hol is csalódtatok? Mivel ez a kötet egy tipikus Stephenie Meyer sztori. Az elején tényleg más volt az egész, a főszereplő nő kemény, érzelemmentes, hidegvérű. Gondoltam, hűha, ez jónak ígérkezik! Kínzások, vegyi anyagok, halálos gázok, menekülés. Nem hittem el, hogy egyetlen karakter lerombolhatja minden reményem, de tényleg Daniel volt az, aki ezt a komoly felvezetést követően meg tudta puhítani az egészet. Onnantól, hogy a három fő karakterünk összetalálkozott, új fordulatot vett a kötet. Ekkora mondtam azt, hogy: Ó igen, ez egy tipikus Stephenie Meyer-történet.

– Alex, te mi vagy? Republikánus vagy demokrata? – Kérdezte Daniel.
– Pesszimista.

Félreértés ne essék, mind az Alkonyatot, mind A burok című könyvét nagyon szerettem, elég hardcore rajongója voltam általánosban. Csakhogy én azt hittem/hallottam, hogy A vegyésszel az írónő ki akar törni a rózsaszín felhőbe burkolt szerelmi sztorik bűvköréből. Ez pedig nem sikerült. Ettől függetlenül egy érdekes történetet olvashattunk, hasonlóval még nem volt dolgom, csupán több gyomorforgató jelenetre számítottam a végén. És nekem nagyon gyors is volt. Ez a szerelem első látásra dolog elég hihetetlen, főleg, hogy milyen érzelmi hullámvasúton kell végigmennie a férfinak ahhoz, hogy aztán itt lyukadjon ki. Ezt szerettem volna végigkövetni, de helyette egy se veled, se nélküled, bujdosós tiltott szerelmi játszmába keveredtünk.

– Furcsa érzés Leander… de ebben a pillanatban szinte kedvellek.
– El fog múlni.
– Igazad van, már alig érzem.

És ami ebben a legjobban idegesített az az, hogy Stephenie Meyer még ezzel a komolyabb regényével is a tiniket célozta meg valószínűleg, mert ha nem, akkor miért ignorálta a szexjeleneteket? Értetlenül álltam a történések előtt, hogy most akkor lefeküdtek vagy mikor feküdtek le először? Aztán néhol az ágyjeleneteket félbevágta egy sejtető mondattal, én meg fújtattam mérgemben. Miért is félünk a szex részletes leírásától? Mert Edward és Bella elsőjét természetes, hogy nem részletezte Meyer, mivel általános iskolások olvasták. Na de itt?

– (…)Biztos vagyok benne, hogy legalább hat dolog van nálad, amivel meg tudsz ölni, és minden okod megvan rá a világon, hogy ezt tedd.
-Tényleg azt hiszed, hogy megállnék hatnál? – kérdezte a lány.

Nagyon örültem, hogy Alex egy értelmes, érett karakter volt, de – mint ahogy gondolom sokan – Danielt annyira szürreálisan hülyének éreztem. Értem én, hogy ő a feddhetetlen jóság megtestesítője, de ennyire naiv hogy lehet egy felnőtt férfi? Sajnos én is azt mondom, hogy sokat rontott a könyv komolyságán Daniel karaktere, illetve maga a szerelmi szál elbillentette a mérleget, és a hangsúlyt a rózsaszín habos részekre helyezte, így emellett eltörpült a fő szál.

Idealizáljuk az embereket, és olyasvalakit hozunk létre, akivel lenni akarunk, majd igyekszünk a létező személyt abba az öntőformába begyömöszölni. De ez nem mindig működik.

Nagyon szurkoltam, hogy legyen bátorsága az írónőnek megölni, akit meg kell, de sajnos most is happy enddel zárult a kötet. A prológus nem igazán tetszett, nem ebből a szemszögből kellett volna elmesélni, jobb lett volna, ha marad Alex szemszöge. Így tehát a katarzis elmaradt, mert nem volt nagy meglepetés, lehet, hogy kezdek túl vérszomjas lenni, de nekem nagyot ütött volna az is, ha a végén SPOILER Kevint muszáj megkínoznia Alexnek a szerep kedvéért SPOILER VÉGE. Szóval, amilyen jól indult az egész, úgy a végén már nem voltam annyira lelkes, a szerelmi szálban sem éreztem az igazi kockázatot, de ettől függetlenül Stephenie Meyer még mindig nagyon jó író, csak ne várjunk tőle véresen komoly regényeket. A megfelelő kategóriában kell kezelni a regényeit, abban pedig még mindig kiemelkedő.

A kötetet nagyon köszönöm a Kildarának és az Agave Kiadónak! 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.