Robert Jackson Bennett-Lépcsők városa

Kiadó: Agave Kiadó

Oldalszám: 448

Kiadás éve: 2016

Borító: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT

Az ember jobb, ha óvatos, amikor olyan városban kell egy titokzatos gyilkos nyomába erednie, mint Bulikov. Mert itt a világ teljesen más szabályok szerint működik. Amikor a város isteneit elpusztították, uralmukat megdöntötték, imádatukat betiltották, a valóság szövete darabokra hasadt Bulikovban. A lépcsők azóta a semmibe vezetnek, a sikátorok a múltba nyíló átjárókká váltak, az utcákon a bűnözők nyomtalanul eltűnnek.

Shara Thivanit hivatalosan diplomataként küldte ide az elnyomó birodalom. Valójában viszont országa egyik legjobb kéme, akinek most egy gyilkost kell kézre kerítenie. Ahogy a nyomozás egyre súlyosabb titkokat tár fel, úgy rajzolódnak ki fokozatosan Shara előtt egy sötét összeesküvés körvonalai. A nő hamarosan gyanakodni kezd, hogy a szörnyű város uralkodói talán nem is haltak meg – és Bulikov kegyetlen uralma könnyen visszatérhet.

A Lépcsők városa elég nehézkesen indult számomra. Beledobtak a mélyvízbe és most nem volt türelmem kivárni, hogy az értelmetlen részletekből kialakuljon a nagy kép. Minden furcsa volt: a kiejthetetlen nevek, amiknél tippelni sem tudsz, ki nő és ki férfi, a városok, a tiltott istenségek. Aztán kicsit később megjelent Shara Komajd és hű társa, Sigrud. Innentől végre sínen éreztem a dolgokat, és elkezdett előre haladni a történet.

A kávé a szervezetet pörgeti fel – mondja Shara. – A tea viszont a lelket.

A címmel kezdeném, merthogy az az érzésem, hogy félrevezető. Bár tényleg vannak Bulikovban sehová nem vezető lépcsők és ezért így is szokták nevezni, de ez egy mondat erejéig volt hangsúlyos, aztán nem kapott több szerepet. Az istenek viszont nagyon is fontosak voltak, így inkább őket sejtető cím illene a kötethez. A borító sem a legszebb, de a tartalom kárpótol ezért.

A világ egy gyáva féreg, gondolja Sigrud. Ahelyett, hogy szemtől szemben változna meg, megvárja, amíg hátat fordítunk neki, és úgy veti ránk magát.

A történetben Shara egy kém, aki most éppen egy barátja halála után nyomoz. Ezáltal sokkal több dologra derít fényt, mint sejtené. Feltárul a múlt egész történelme, előkerülnek eddig megbújt csodák és minden, aminek csak az említése miatt is bűntet a kormány. Nagyon furcsa és egyedi lények, csodák és istenségek szövik be Bulikovot, jó volt róluk olvasni. De más országokat is szívesen megismertem volna, gondolom ez a következő kötetekben lesz kibontva. Sigrud története nagyon tetszett, kiemelkedő karakter volt, míg Shara és Votrov története is nagy hajtóerő volt olvasás közben.

(…) az ideáknak súlyuk van. Impulzusuk. Amikor egy eszme megfogan, növekedni kezd, szárba szökken, egyre jobban elnehezül, míg végül senki, még az istenek sem képesek többé ellenállni neki.

A kadzsról még maradt bennem pár kérdés, bár sokat segítettek a fejezetek elején megjelenő régi feljegyzések, illetve Pangyüi kutatása. Emellett az utolsó fejezetben megjelenő fontos személy is újabb kérdéseket vetett fel, de mindenképpen jó volt, hogy tisztázta a hiányos történeteket. Mindenképpen újdonság volt számomra ez a kötet, egy új világot nyitott meg előttem, számos lehetőséggel. A vége is jó volt, bár egyértelműen sejteti a folytatást. A kötetet nagyon köszönöm a Kildarának és az Agave Könyvkiadónak! 🙂

Shara a kezére bámul. A tenyerén csupa nagybetűvel az alábbi felirat olvasható: NEM HISZEM EL, BASZKI.
– Nem hiszem el, baszki! – rikoltja Mulaghesh.

És még ki kell emeljem a legkedvencebb idézetem, de erősen spoileres, ezért csak így idebiggyesztem a bejegyzésem végére, aki olvasta a kötetet, az érteni fogja:

– Nem tudom, hogy te teremtetted-e a világot, Kolkán atya. Nem tudom, hogy te alkottad-e a népemet, vagy maguktól lettek ilyenek. De ha a te szavaidat verték a fejembe gyerekkoromban, ha a te szavaidnak köszönhetően terjedt el a világban a hitvány önutálat, a nevetséges önostorozás, vagy az az elképesztően káros nézet, miszerint nem helyénvaló embernek lenni, szeretni, vállalni a hibáinkat, akkor… nos, a kurva anyádat, Kolkán atya!

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.