Oups, a kis földönkívüli szeretetnagykövet

4-konyv

Ha még nem ismernéd Oupsot…
A Szívbolygón, azon a távoli helyen, ahol hősünk él, a szeretet a legnagyobb érték. Az ő hazájában nem ismerik a veszekedést, az irigységet, sem a rosszakaratot. Éppen ellenkezőleg: e bolygó barátságos lakóinak az okozza a legnagyobb boldogságot, ha örömet szerezhetnek másoknak. Oups ezért kíváncsi volt rá, hogy a Földön élő emberek többsége miért gondolkodik másképp – miért nehezítik meg a saját életüket és másokét az állandó veszekedésükkel, háborúzásukkal. Elhatározta, hogy ellátogat a Földre, és visz magával két ajándékot is: a szeretetet és az örömöt… Barátságot kötött a Föld lakóival, akiket azóta is szívesen felkeres.

Így tett ebben a történetben is…

A Magyarországon újszerűnek számító Oups-kötetek más-más témát taglalnak. Nem tudtam, hogy mire számítsak, miféle mesekönyvek lesznek, de úgy gondoltam, a legjobb teszt, ha felolvasok belőlük a húgomnak.

Azt kell mondjam, ő talán még kicsi ilyen témákhoz, de ha nagyobb lesz, akkor mindenképpen jó, ha ilyenekkel is találkozik. Most még inkább csak a kis ajándékkártyák és a csodaszép illusztrációk fogták meg a történet helyett. Picit hosszúnak is éreztem őket, mert általában elaludt, mire a végére értünk.

Mindezektől függetlenül nagyon igényes mesekönyvekről beszélhetünk, az én kedvencem A szeretet nagykövete című volt, amelynek a dombornyomott borítója rögtön elcsábítja a kicsiket. Ha valahol felcsapjuk az egyik kötetet, akkor az egyik oldalon szöveget, a másikon pedig egy hozzá kapcsolódó fontos idézetet és illusztrációt láthatunk. Ez jól ellensúlyozza a tömör szöveget és kiemeli a történet témáját.

Egy-egy Oups-kötet körülbelül 50 oldal, ami nagyobbaknál nem megterhelő, de a kicsik még lehet, hogy nem tudnak egyhuzamban ennyit odafigyelni. Ezen az illusztrációk segítenek, mert kapcsolódnak is a történethez, de emellett nagyon felkeltik a gyerekek érdeklődését is. Ez annak tulajdonítható, hogy nagyon frappánsan, minden rajz a gyerekek érdeklődéséhez igazodva ragadja meg az aktuális témát.

Ez elmondható az írásmódra is, főleg a fákkal és állatokkal való párbeszéd az, ami alapból felkelti a gyerekek érdeklődését, így könnyebben fogadnak komolyabb témákat is. Volt viszont kicsit keményebb dió is, mint a wellnesshétvégés történet, illetve néhol olyan szavakat használt az író, amit idegennek éreztem a kicsiktől.

Összességében nagyon jó és eredeti kötetekről beszélhetünk, a kis ufó szemszöge azonosítható a világról még nem sokat tudó gyerekekével. Én kisiskolásoknak vagy nagycsoportos ovisoknak ajánlom olvasásra, mert szerintem ők a legjobb célközönség. Köszönöm szépen a Dabasi Nyomdának a köteteket! 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.