Csapody Kinga, Nagy Boldizsár-Az első

covers_426089Kiadó: Menő Könyvek
Oldalszám: 220
Megjelenés: 2017
Kötés: Keménytáblás

Még előtte? Vagy régen túl, de még mindig olyan, mintha tegnap történt volna?
Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk.
Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek.

Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget. Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián, Tasnádi István szövegei egytől egyig olyan történetek, amiket garantáltan nem felejtünk el. Ahogyan AZ ELSŐT sem.

Nagyon kíváncsi voltam erre a novelláskötetre, így egy-egy történet között szinte időt sem hagytam magamnak a feldolgozásra. Nagyon jó, hogy mindegyik író egészen mást hoz, nem csak a helyzetek terén, de a bemutatás stílusában is. Vannak nagyon lelombozó esetek és biztató, habcsókos első együttlétek, de még a kettő között is olvashatunk keserédes tapasztalatokról. Igaz, hogy 17 és háromnegyed év van korhatárnak megjelölve a köteten, de én minden első együttlét előtt állónak nagyon ajánlom ezeket a történeteket, mindegy, hány éves.

(…) titokzatos, megfejthetetlen, ösztönszerű és százszor megtervezett, évezredek óta egyforma, és mindig más. Erről szólnak ennek a kötetnek az írásai. (Nyáry Krisztián)

A borítót nagyon eltalálták, az egész kötet hangulatos és még Nyáry Krisztián bevezetője is tetszett. Igaz, hogy kissé száraz, tényeken alapuló írás, de nem is kell, hogy olyan legyen, mint a többi történet, ez így pont jó felütésnek. Dragomán György novellája az első, ami nekem nagyon kevés volt, nyugodtan folytathatta volna tovább, de végülis könnyedebb nyitásnak megfelelt. Több novellában is megjelent az első nőgyógyászati vizsgálat, ami nagyon kellett, mert igen, az cseppet sem kellemes és fel kell rá készülni. Bár a fogamzásgátló nem kötelező és nem is ajánlott, de az is egy megoldás. Fiala Borcsa története megmutatja az orvosi vizsgálat legrosszabb esetét, de ezzel azt is jelzi, hogy mit nem így kéne csinálni.

Csupa kellett volt a paplan alatt minden: muszájcsókok, azértisörömek, ittazidejesóhajok. (Grecsó Krisztián)

Garaczi László novellája nagyon tetszett, jól elkapta a hangulatot és azt, hogy mekkora problémát csinálunk kis dolgokból. A befejezés megkönnyebülést hoz, és tetszik, hogy nem minden író gondolta azt, hogy ha az első szexuális élményről ír, akkor annak feltétlenül konkrétan szerepelnie kell. Olvashatunk szinte mindenféle helyezetről: az egyik fél nem érzi ugyanazt, mint a másik, sőt nem csak fiú-lány kapcsolatot láthatunk, mert miért ne lehetne két lány között meg az első? Grecsó Krisztián sajátos stílusa nagyon magával ragadó, Háy János pedig megmutatja, hogy nem csak a lányoknak nagy dolog ez az egész. Minden férfi író a férfi szemszöget, minden nő író a női szemszöget mutatja meg, kivéve egyet – Kalapos Éva Veronika novellája eddig mindenki szívébe belopta magát, és ez velem sem volt másképp. Egyszer Blanka, másszor Bence szemszögéből olvashattuk az eseményeket, és ebben a novellában találtam meg leginkább saját magam. Németh B. Eszter bugyiszemszögű vicces kis története jól esett a komolyabban mellett, de maradandó gondolatokat nem szült.

Az életet élvezni kell. Akkor élvezzük, mondom, és megfogom a mellét. Pofon vág. (Garaczi László)

Ami még kiemelkedő volt, az Lakatos Levente története, aki meglepő témát hozott fel, de nem elhanyagolhatót: a nemibetegséget. Ez ugyanúgy beletartozik ebbe a témakörbe, és örülök, hogy eszébe jutott, hogy erről is szót kell ejteni. Mészöly Ágnes Nem öl meg című novellája borzalmas volt, de pont ezért szerettem. Ilyen is van, és undorító. Tasnádi István elveszteni című története az utolsó a kötetben, és milyen szép lezárás. Nagyon szép az egész megfogalmazása, és a záróvers is nagyon el van találva. Szintén kedvenc volt.

Időn és téren kívül lebegünk, csak ketten vagyunk, a bőrünkön túl kezdődik a semmi, úgy érzem, ránk vár a feladat, hogy megteremtsük a világot, a kettőből egy lesz, aztán szétválik az ég és a föld, a lent és a fönt, újra helyére kerülnek a dolgok, újra, pedig csak most lettek megteremtve. (Tasnádi István)

Összességében majdnem teljesen elégedett voltam a 14 novellával, de maradt bennem egy kis hiányérzet. Néhány variációt, fontos szituációt, esetet még beleraktam volna, de így is nagyon jól sikerült Az első, igazán érdekes kötetet foghattam a kezembe.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.