Mark Lawrence – Tövisek ​Hercege

covers_172751

Kiadó:
Oldalak száma:
336
Borító:
CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS
Kiadás éve:
2012

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…

Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.

Tizenöt évesen király akar lenni…

Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.

Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Jorg herceg története már egy ideje foglalkoztatott, de nehezen vettem rá magam a dark fantasy stílusára. Aztán, mikor adódott a lehetőség, gondoltam egy próbát megér, maximum nem folytatom a trilógiát. Most, hogy befejeztem az első részt, egészen kíváncsivá tett a folytatása.

Még hogy tizenöt! Hát dúlnék én falvakat, ha tizenöt volnék?
Tizenöt évesen Király leszek!

Nem tudtam, mit várjak a Tövisek Hercegétől, de tetszett, amit nyújtott. Sok ellentét feszült a történetben, ami folytonos izgalmat kölcsönzött az egyébként nem túl eseménydús felütésben. Ilyen volt Jorg karaktere, ami végig váltakozott a kisgyerekes bosszúvágy és a pszichopata állat között. Az nagyon mutatta az éretlenségét, hogy mindig azáltal hozott döntést, hogy ellentmondjon valakinek vele, meg az, hogy szinte sosem tudta, mit fog csinálni. Nem volt a tervek szövögetésének nagymestere. Ha nem látjuk a gyászoló kisfiú gondolatait és harcát saját maga gyengesége és félelmei ellen, akkor biztosan megbotránkoztat a karaktere. Így viszont elvette mindez a élt a beteg énjéből, szóval egészen könnyen megemésztettem a tetteit, egy idő után pedig már meg sem lepődtem a módszerein.

Makin a homlokát ráncolva összepréselte ajkát. – És a terv?
– Hát igen – mondtam.
– Szóval a terv? – Makin dühítően makacs tudodtt lenni.
– A terv az, ami mindig. Addig öldössük őket, míg nyugton nem maradnak.

Jorg mellett erős karakterek áltak, és bár sok testvér indokolatlanul elhullott mellette, ezzel próbálva bizonyítani érzelemmentességét, azért a hozzá közelebb állók megmaradtak. Érdekesek voltak a különböző erővel rendelkező karakterek, és maga a halottakat az élőktől elválasztó határ hiánya is. Viszont hiányoltam a visszaemlékezésekből azt a kulcsfontosságú részt, hogy Jorg hogy tett szert ekkora tiszteletre a testvéreknél, és miért kezdtek el hallgatni egy tizenévesre. Pedig a visszaemlékezések fontos alapjait képezték a karaktereknek, így jobban megkedveltem mindegyikőjüket.

Az értelem színlelésébe csomagoljuk vad és titokzatos világunkat. Tudománnyal és vallással fedjük be a felfogóképességünkben tátongó űröket, és úgy teszünk, mintha rendet csináltunk volna. És többnyire be is válik ez a tettetés. A felszínen szánkázunk, és fütyülünk az alanti mélységekre. Szitakötőként cikázunk ezer méter mély tavakon, zavaros útvonalakat követve értelmetlen célok felé. Amíg fel nem nyúl valami a hideg ismeretlenségből, hogy lerántson bennünket.

Voltak hátborzongató jelenetek, óriási meglepetések, és akárhogy is érte el céljait Jorg, én örültem a győzelmének. Nagyon furcsának és kihagyhatónak éreztem a SPOILER barlang ajtaja előtti várakozásnál a modern kori biztonsági rendszert, amivel leálltak beszélni SPOILER VÉGE. Nem igazán értettem, mi volt ez, bár én azt sem tudtam, hogy a történetünk egy világégés után játszódik. A térkép tetszett a kötet elején, de használni nem használtam, mert körülbelül behatárolta, hogy hol játszódik a történet, de nem volt túl részletes, alig volt jelölve rajta valami.

– Mit követett el? – kérdeztem.
– Hogy mit? – Grebbin felhorkant – Hát rab az istenadta.
– De mi a bűne?
Berrec vállat vont. – Az, hogy hagyta magát elkapni.

Bár nem mertem rögtön beszerezni mind a három részt, most mégis úgy érzem, hogy felcsigázott annyira Jorg rögös útja, hogy érdekeljen a folytatás. Azt hallottam, a másik két kötet még ennél is érdekesebb és jobb, úgyhogy nem félek, hogy csalódást okoznak majd. A kötetet nagyon szépen köszönöm a Kildarának és a Fumax Kiadónak. 🙂

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8
Csak erős gyomrúaknak ajánlom.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.