J. R. R. Tolkien – A szilmarilok

covers_149930

Kiadó:
Oldalak száma:
536
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2013
A Gyűrűk Urának rajongói most megismerkedhetnek az előtörténettel – ám akik amazt még nem olvasták (vannak-e egyáltalán ilyenek?), azok is kellemes, gyönyörű mesét vehetnek a kezükbe.
Kötetünk első és második része (“Ainulindale” és “Valaquenta”) a tolkieni rege őskoráról, a világ teremtéséről és az istenekről szól. A három szilmaril Fëanor, a tünde kovács műve, bennük fénylik Valinor, az istenek hazája két sugárzó fájának világa. Morgoth, a Sötét Úr azonban elragadja őket, és ezzel kitör a háborúság közte és a tündék között. Egy szilmarilt sikerül visszaszerezni a szerelem hatalma által – s végül, az utolsó csata után, melyet az istenek oldalán vív tünde és ember a sötétség erői ellen, mindhárom szilmaril a helyére kerül: egyből csillag lesz az űrben, egy a tengerbe hull, egy a tűzbe.
A kötet harmadik része, az „Akallabêth” pedig a másodkor története, Númenor tündökléséé és bukásáé.
A szilmarilok tartalmazza mindazon meséket és mondákat, melyekre oly sokszor hivatkoznak A Gyűrűk Urá-ban, például Berenét és Lúthienét. Akik Tolkien világát megszerették, vagy éppen most pillantanak bele először, ebben a műben sem fognak csalódni.

Nem terveztem, hogy végigolvasom ezt a könyvet, csupán a három híres eposzát, de elkezdtem az elején, és úgy gondoltam, hogy ez nem is annyira borzalmas, mint ahogy sokan állítják. Nyilván tömör és kevés benne a párbeszéd, ami van, azt is inkább prózai, de engem megragadott a hangulata, úgyhogy végigolvastam.

Kezdetben volt Eru, az Egyetlen, akit Ardán Ilúvatarnak neveznek; s először az ainukat teremtette, a szentségeseket, akik gondolatának szülöttei voltak, s vele voltak, mielőtt bármi mást teremtett volna.

Egyfajta Bibliáról beszélhetünk, mert sok hasonlóságot mutat a koncepciója, például rögtön az első mondat. Emellett pedig számos jelenet van benne, amit azonosíthatunk az általunk ismert történetekkel, mint a Paradicsomból való kiűzetés, Lucifer lázadása, de az Atlantisz-mítosz is megjelenik benne. Persze csak az alapkoncepció ugyanaz, mert Arda megteremtésének történetében feltűnnek a valák, akiket angyaloknak is mondhatnánk, és később a tündék, a törpök és legvégül az emberek is. A hobbitokról nem esik sok szó, csak a harmadkor leírásában, és abban az időben érkeznek meg a Mágusok is.

S ekkor az ainuk hangja – mint megannyi hárfa és fuvola, tilinkó és trombita, hegedű és orgona és számtalan szavakkal szóló kórus – Nagy Muzsikává kezdte formálni Ilúvatar dallamát; s a vég nélkül váltakozó, harmóniába szőtt melódiák a hallás határán túl leszálltak a mélybe és föl a magasba, csordulásig megtöltötték mindazokat a helyeket, ahol Ilúvatar lakozott, majd a muzsika meg a muzsika visszhangja kiáradt az Ürességbe, s az immár nem volt üres.

Közben pedig végigkövethetjük a gonosz kezdeti megjelenését, majd azt, hogyan hagyja mindenhol ott a nyomait a szívekben, főleg az emberekében, és hogyan éli túl az összes csapást, amit rámérnek. Ilúvatar a valák által teremti meg a Nagy Muzsikát, amiben a disszonancia Morgoth által kerül bele. Szerintem nagyon ötletes, hogy így jön létre a világ, és hogy már itt megjelenik a gonosz. Ezután rengeteg csata, építkezés, majd pusztítás is bekövetkezik, folyamatosan formálódik a világ. Láthatjuk, hogyan és miért gyűlölik meg egymást a különböző népek, hogyan szakadnak kisebb csoportokra a tündék, emberek és miként alakul ki Középfölde végleges formája.

Beren azután még négy évig járta magányos földönfutóként Dorthoniont; ám barátságot kötött a madarakkal meg a vadakkal, s azok segítették és nem árulták el, s attól kezdve nem evett húst, s nem bántott egyetlen eleven lényt sem, hacsak nem Morgoth szolgálatában állt az.

Nem szeretnék sok mindent lelőni a történetekből, mert aki olyan elvetemült, hogy belemerül A szilmarilokba, az úgyis végig fogja olvasni az egészet. Egyébként nem sok, bár több mint 500 oldalt írnak, igazából csak 400 egynéhány, mert a vége névmutató. Több részre van felosztva a kötet, a legnagyobb része a szilmarilok, amiben tanúi lehetünk a szilmaril kövek megteremtésének és végső helyükre kerülésének. Legalább olyan nagy tisztelet övezte őket, mint a későbbi gyűrűket, ha nem nagyobb. Mert ezekben Valinor fénye volt bezárva és hatalmasak voltak. Aztán az utolsó rész a harmadkorról szól, ahol elolvashatjuk a gyűrűk történetét, röviden pedig a gyűrűk ura cselekményét is.

Azt szeretném, ha a fák beszélni tudnának minden gyökeres teremtmény nevében, s megbüntetnék, aki kárt tesz bennük.

Nagyon sok a név, jóval több mint A Gyűrűk Urában, mivel minden helynek, szereplőnek, kardnak, dombnak, toronynak stb. nevet adtak, de nem is csak egyet, mert nem volt egy egységesen beszélt nyelv, így mindent több nyelvre fordítottak, ha pedig a sors – amelyet senkinek nem sikerült elkerülni, kivéve, ha Ilúvatar megkönyörült rajta – úgy hozta, akkor újabb, a jelenhez jobban illő nevet kapott egy szereplő vagy egy hely (például, ha nagy csata dúlt ott és sokan meghaltak). Nagy szerepe van a jóslatoknak, amelyek szinte mindig beteljesülnek. De megjelenik az átok is, amit szintén nagyon komolyan vesznek.

Ezek pedig a Három voltak, amelyek utoljára készültek, és a legnagyobb volt a hatalmuk. Narya, Nenya és Vilya volt a nevük, s a Tűz, a Víz és a Lég gyűrűi voltak, rubinnal, gyémánttal és zafírral ékesek, s az összes tündegyűrűk közül erre a háromra áhítozott Sauron a leginkább, mert akinek birtokában voltak, az védekezni tudott az idő rombolása ellen, s késleltethette, hogy belefáradjon a világba.

Találkozhatunk a sötét oldalt szolgáló rettenetes farkasokkal és sárkányokkal is, de a jó oldalt hősies óriáskutya és hatalmas sasok segítik. Szóval igazán kalanddús történeteknek lehetünk a tanúi, számomra néha ott veszett el a fonal, hogy ezeket a családfák által összekössem. Talán egynél többször kell végigrágni magunk a történeteken, hogy kialakuljon a teljes kép, és behatóan tanulmányozni a függeléket, családfákat, térképeket és neveket, de így elsőre sem bántam, hogy nekiveselkedtem és elolvastam.

Nem könnyed olvasmány, kell rá némi idő, mert nem olvasható nagyon gyorsan, de megéri, ha teljes képet szeretnénk kapni Tolkien világáról és mitológiájáról. Engem cseppet sem untatott.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.