Outlander könyv vs. sorozat

campaigns_11106

Rendhagyó bejegyzés következik, amiben egy sorozatot ajánlok a figyelmetekbe, és egyben teljesítek vele egy molyos kihívást is. Ez a sorozat pedig nem más, mint az Outlander.  A kihívást én hoztam létre a molyon, ITT elérhetitek a további információkat róla.

Nehezen veszem rá magam a sorozatos bejegyzésekre, mert míg egy könyvről könnyebb összeszedni a gondolataim, addig egy sorozat, ami akár tizenakárhány évados is lehet, hát eléggé sok mindent megfogalmaz bennem, és szükséges az átfogó bejegyzés elkészítéséhez egy újranézés. Ma viszont az Outlander sorozatról írok, aminek eddig csak az első évadát láttam, de rögtön bele is szerettem.outlander0807141280jpg-0d271d_1280w

Az alapsztorit nem ismételném, a sorozat alapjául szolgáló könyvről írt értékelésem ITT találjátok. Én, megszegve minden szabályom, először a sorozat 16 részét néztem végig, de már egy-két rész után beszereztem a könyvet is. Lehet, hogy csak azért voltam annyira elégedett, mert nem voltak elvárásaim, de a könyv olvasása után is azt mondom, hogy hűek maradtak az eredeti sztorihoz. Nem 100%-ban, de ez még belefért.

Sok eltűnt embert megtalálnak végül, élve vagy holtan. Végtére is az eltűnéseknek megvan a maguk magyarázata.
Általában.

large

Ami nagyon megfogott, az az egész sorozat szépsége és igényessége. Rögtön elvágyódtam Skóciába, és ebben a zenék is csak megerősítettek. Az egésznek egyedülálló hangulatot adott. Aztán ott vannak a színészek is, akik szintén nagyon el lettek találva, és imádtam a kiejtésüket, hogy nem értettem mit mondanak, na meg a kelta beszédet is, amit nem spóroltak ki belőle. Ezek alatt nem volt felirat, így nem az volt a lényeg, hogy mint beszélnek, hanem, hogy milyen szépen. Semmi nem volt eltúlozva, mégis nagyon korhűnek bizonyult az egész, és örültem azoknak a kis részeknek, amikor Claire különösen kiemelkedett a korból a 20. századias kemény stílusával.

c8ef02_4d03f5c7dd0747bea24e1c1bcbc09f5eAmi jobban tetszett a sorozatban, azt már a könyvnél is említettem, mégpedig, hogy Diana Frank és Claire kapcsolatát eleve nem állította be valami nagy boldogságnak, míg a sorozat igen. Ettől függetlenül nem hinném, hogy sokan ezt az oldalt választották volna, de nekem kifejezetten tetszett, hogy mi választhatunk. Ugyanígy elnyerte a tetszésem az, hogy Franket és Black Jack Randallt is ugyanaz a színész játszotta. Így még jobban meg- és felkavartak az események. A Jamie-t megformáló színésszel is teljesen elégedett vagyok, nem is tudnék jobbat elképzelni. Gondolom, sok rajongó számára ő volt a legfontosabb, de ők sem csalódtak szerintem.

Black Jack. Sok törvényen kívülit és útonállót hívtak így a tizennyolcadik században. A név romantikus regények alakjait idézte, elbűvölő haramiákat késsel, tollas kalapban. A valóság ott sétált mellettem.
Az ember mindig elgondolkozik azon, mi lehet a románcok mögött. Tragédia és rettegés, amit az idő átformál. Tegyünk hozzá egy kis mesét, és voilá! Felkavaró szerelmi történet lesz belőle, amitől lüktetni kezd az ember vére, és sóhajtozni a hajadonok.

Sok panasz volt a rengeteg szexjelenetre és véres vagy gusztustalan jelenetekre, amiket meg sem próbáltak eltakarni. Szerintem ezek így ütöttek nagyobbat, és nyilván, ha az alapul vett könyv sem kíméli ilyen téren az olvasót, akkor a sorozat sem teheti. Nekem óriási sokk volt a legdurvább jelenet, és néha letakart szemmel mertem csak odapislantani, mégsem szerettem volna, hogy ennél lightosabban oldják meg. A Trónok harca nézői sem panaszkodnak, pedig ott a kedvenc karakterek hullanak, mint a legyek. Itt egyedül ez marad el. 😀

Gyorsan, gyorsan, asztal köré,
Faljuk be, amit csak lehet,
Pakoljuk a kutya mögé,
Gyorsan, gyorsan, Ámen.

Választani nem tudnék a könyv és a sorozat között, mert bár imádtam a könyvet, de mivel a sorozat után olvastam, így picit untam néha, ami megint csak azt bizonyítja, hogy könyv hű a sorozat. Valószínűleg, ha előbb olvasom, akkor a könyvre szavazok. Na de a második évad előtt elolvasom a második részt, és így fogok tenni a 3. és 4. évad előtt is, amelyek már be vannak rendelve.

– Jézusom – mondtam. A fülem mellett kis nevetés hangzott fel.
– Csak azt mondtam, hogy úgy érzem magam, mintha Isten lennék, sassenach – dünnyögte. – Azt nem állítottam, hogy az is vagyok.

Most pedig jöjjön néhány SPOILER-es rész, ami a könyvben vagy a sorozatban jobban tetszett:

  • Murthag mindkettőben nagyon szimpatikus volt a maga kis mogorvaságával, de nekem a sorozat egyik legcukibb része volt, mikor nem ismerték el a tánctudását. Úgy sajnáltam, de közben annyira vicces volt. A könyvben viszont egyszerűen tud énekelni és ezt meg is csillogtatja. Ugyanennél Claire elnyom egy kis előadást, ami nagyon ötletes, de mégis sokáig kell vándorolniuk, mire hírt kapnak Jamie-ről. A könyvben csak jósol meg gyógyít, és azt hiszem egyetlen fejezet után jön is a hír.
  • Sajnáltam, hogy Geilies Duncanből nem kaptunk annyit a könyvben, mint a sorozatban. Volt egy szeánsza, ami nagyon tetszett, de a könyvben nem szerepelt. Mellesleg a romantikus énje sem, így sokkal inkább tűnt ridegnek, mint érző lénynek. A filmben volt egy nagyon megkapó mondata mielőtt elítélték, amely előre sejtette, hogy valami nem stimmel vele, de ez is a rendező saját gondolatából született.
  • Sem a könyvben, sem a filmben nem igazán találtam értelmét Claire végső elkeseredésében végrehajtott kegyetlen viselkedésének Jamie-vel, de ez a könyvben sokszorozódott. Ott még durvább volt, és nem értettem, miért épülne fel ettől Jamie. Elég logikátlan lépés volt, de a filmben ezt inkább arrafelé irányították, hogy rávegye Jamie-t a beszédre, nem pedig arra, hogy ettől meggyógyuljon. A könyvben nincs is ekkora halálvágya sőt, néha úgy éreztem, túl könnyen veszi a történteket.
  • Örültem, hogy az őrség története, ami viszonylag nagy rész volt a filmben, nem szerepelt a könyvben. Felesleges és kicsit unalmas volt.
  • Az, hogy Claire megszületsz egy farfekvéses babát, elég hihetetlennek tűnt nekem. A könyvben hál’istennek ez nem így történik, és Claire sem olyan mindenhez értő, mint a filmben. Néha meginog, és elismeri, hogy nem ért például egy szülés levezetéséhez, mivel csak háborús sebekre van kiképezve. És nem is ártja bele mindenbe magát, mint a sorozatban, ahol néha már tényleg nagyon idegesítő volt SPOILER VÉGE.

Outlander 2014

Összegezve, én nagyon szerettem és végigizgultam mind a könyvet, mind a sorozatot, és mindegyik részére kíváncsi vagyok. Kicsit sajnálom, hogy elhagyjuk Skócia területét, de bízom benne, hogy még sok izgalmat tartogat nekünk a történet. Csakis ajánlani tudom azoknak, akik szeretik a romantikus történelmi regényeket, és nem ódzkodnak a durvább jelenetektől. De egyébként mindenkinek, nézzetek bele, mert tényleg megéri! Csak azt sajnálom, hogy nem vettem rá magam hamarabb. Zárásképpen itt a második legkedvencebb zeném a sorozatból. Vigyázat, megunhatatlan!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.