Katja Millay – Nyugalom tengere

covers_305145

Kiadó:
Oldalak száma:
494
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2014

A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.

Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.

A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt.

Ezt a könyvet is azzal kezdtem, hogy kérlek, ne még egy klisés gimis történet legyen! És most, miután befejeztem az első pozitívum, amit mondanék a Nyugalom tengeréről az az, hogy egyáltalán nem az a tipikus gimis szerelmi történet.

Elképeszt, hogy az emberek mennyire rettegnek mindattól, ami a sötétben történhet, napközben viszont eszükbe se jut a biztonságukért aggódni. Mintha a napfény a világ minden gonoszságától megóvhatná őket. Pedig nem. A nap csak suttog nekünk, melegével elbódít, aztán jól a földbe döngöl. A napfény nem véd meg semmitől. Rossz dolgok bármikor történhetnek, nem szoktak várni vacsora utánig.

Kivételesen úgy kezdtem neki ennek a történetnek, hogy semmit nem tudtam róla a borítóján lévő egy soros ajánlón kívül. Nem tudtam mire számíthatok, és kissé meg is ijedtem az elején felvázolt gimis szituáció miatt. Aztán annyira más lett az egész, miután az író lejárta a kötelező köröket, hogy egyszerűen nem bírtam lerakni, izgatottan vártam, mi fog ebből kisülni.

Nastya Kashnikov már a nevével felkeltette az érdeklődésem – még akkor is, ha nem ez a valódi -, bár hiába magyarázkodott, velem nem tudta elhitetni, hogy nyomós oka van így öltözködni. Josh Bennett az első perctől szimpatikus karakter volt, nagyon tetszett a hozzáállása az emberekhez, a bútorokhoz és a háttértörténete is hihető volt. Mondanom sem kell, hogy mire végeztem a Nyugalom tengerével, nagyon megkedveltem a forgácsot és annak illatát, na meg a fagyit! Te jó ég, végig fagyit akartam enni olvasás közben, de sajnos hajnalban már esélyem se volt rá. 😀

… ha egy srác valaha bébinek nevezne, valószínűleg a képébe röhögnék. Vagy megfojtanám.

Nastya sztorija is tetszett, nem volt teljesen átlagos és ez megalapozta, hogy az író egy sokkal érdekesebb történetet kerekítsen az életéből. Az elején vissza kellett lapoznom, mert néha teljesen elbizonytalanodtam, vajon én maradtam le valami hangszálszakadással járó balesetről vagy Nastya tényleg csak magától fogadott némaságot? De erre később fény derült, és nagy hatással volt a többi szereplőre.

Én szeretem, ha be meri vállalni az író a dupla szemszögű narrációt, itt azzal nem is volt gondom, hogy esetleg az egyik hiteltelen lenne, hanem inkább azzal, hogy sokszor azt éreztem, a rossz szemszögben vagyunk egy-egy eseménynél, mert itt inkább a másik szereplő gondolatai lennének érdekesebbek. Ettől függetlenül érhető és idegtépő volt a történet fonala, ami annyira kínzóan lassú folyású volt, amilyet eddig még nem láttam. Nem túlzok, több száz oldalt kellett várnom egyetlen randira! 😀 De mondanom sem kell, teljesen megérte és nyilván addig sem unatkoztam.

A címe is belefért, mert végül is nem légből kapott volt, bár bevallom, egy kicsit erőltetettnek éreztem. Ahogyan Nastya nagy találkozásánál is a beszélgetést. Nem találtam helyénvalónak ezt a higgadt hozzáállást egy ilyen régen várt pillanathoz. De hát voltak ehhez hasonló furcsaságok, amiket nem igazán tudunk átérezni az olvasás során, nem tudhatjuk mi mit tettünk volna.

– Őt hogyhogy szívem-nek szólítod, engem meg sose becézgetsz? – mímel nyafogást.
– Hogyne becézgetnélek? – kérdez vissza Mrs. Leighton, és megpaskolja a fia arcát, ahogy elmegy mellette. – A múlt héten életem tragédiájának szólítottalak.

Drew abszolút kedvenc szereplőm lett, meg tudott nevettetni és megmutatta, hogy más oldala is van a nőcsábítás mellett. Josht is szerettem, bár egy idő után inkább házastársi nyugis kapcsolatnak tűnt az, amit Nastyával csináltak, de olyannak, amiben semmi intimitás nincs. Arra akarok kilyukadni, hogy nekem Josh túl megértő volt, de nem a jó értelemben, hanem úgy, mintha teljesen közömbös lenne a szexxel kapcsolatban. Persze aztán erről is kapunk újabb információt…SPOILER Nastya reagálása arra, hogy Josh mással szexxel teljesen életszagú volt, teljesen biztos vagyok benne, hogy én is hánytam volna SPOILER VÉGE.

Ja, és jut eszembe, mi ez a hányás fétis? Mindenki folyton csak hányt! Nekem nincs gondom magával a hányással, de hogy minden szituációra ez a testi reakciójuk az már kezdett kissé komikus lenni. 😀 Egyébként a végén nagyon haragudtam Nastyára a döntése miatt, önző volt és nem elég erős, de aztán a befejezés megnyugtatta az idegeimet, bár én nem hullattam könnyeket. Ettől függetlenül komolyan megérintett ez a könyv, és utána még sokáig a gondolataimba férkőzött. Bár az utolsó mondatot kissé hatásvadásznak éreztem, de azért édes volt.

A Nyugalom tengere bebizonyította, hogy meg lehet alkotni egy élvezhető, izgalmas gimnáziumi történetet úgy, hogy kikerüljük a klisés helyzeteket és szereplőket, csak egy kicsit kockáztatni kell. Ajánlom mindenkinek, aki egy érzelmekkel fűtött, cseppet sem könnyed, de annál érdekesebb szerelmi történetre vágyik.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.