Ransom Riggs – Üresek városa (Vándorsólyom 2.)

bookends25

Kiadó:
Oldalak száma:
384
Borító:
KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
Kiadás éve:
2014
Illusztráció:
FEKETE-FEHÉR KÉPEKKEL
1940. SZEPTEMBER 3.
A KÜLÖNLEGES GYERMEKEKET SZÖRNYEK FENYEGETIK.
EGYETLEN EMBER MENTHETI MEG ŐKET – DE Ő MADÁRTESTE FOGLYA MARADT.
A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek hihetetlen, kalandos története folytatódik. Jacob Portman a barátaival Londonba indul. A gyerekek szeretnének biztonságra lelni egy időhurokban, ahol nem fenyeget sem öregség, sem betegség, sem ellenség. Azt remélik, hogy gondviselőjükön, Vándorsólyom kisasszonyon is segíteni tudnak, hogy visszanyerhesse emberi alakját. Mielőtt barátait biztonságos helyre vezeti, Jacobnak meg kell hoznia egy fontos döntést szerelméről, Emma Bloomról. Közben a háború sújtotta Londonban vérszomjas lidércek és éhes üresrémek fenyegetik őket…
Ransom Riggs különleges hősei, a szörnyeket látni képes Jacob, a puszta kezével tüzet gyújtó Emma, a láthatatlan Millard, a halottakat feltámasztó Enoch és társaik visszatérnek a fantasztikus fordulatokkal teli regényben.
A régi fényképekkel illusztrált könyv rendkívüli világba vezeti az olvasót.

Sokan állítják, hogy a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei második kötete jobb, mint az első vagy megtalálták benne azt, amit az elsőből hiányoltak. Furcsa, mert én egy picit csalódtam. Meglehet, hogy az első rész újdonsága a másodiknál már nem volt akkora durranás, de szerintem a kicsit ellaposodott történet lehet ennek az oka.

A félreértést elkerülvén, még mindig imádom ezt a sorozatot, és az Üresek városa is egy kincs a polcomon, de már a címével is meggyűlik a bajom. Ugyanis semmiféle üresek városáról nem tesz említést a könyv, csupán üres foltokról a különlegesek térképén, ilyen helyeket viszont nem látogatnak meg, így szerintem nem ez a fő érdekesség ebben a részben. A borító elsőre nekem túl figyelemhajhász volt, és nagyon érdekelt, hogyan kapcsolódik majd a történethez. Pozitívan csalódtam, mert a lyukas hasú lány sztorija egy szép és izgalmas színfolt volt a történetben.

– A mamám nekem tyúklevest szokott főzni – szóltam közbe.
A tyúkok riadtan kotkodácsoltak, Addison pedig csúnyán nézett rám.
– Csak tréfált! – mondta – Csak tréfált, micsoda abszurd tréfa, ha-ha. Tyúkleves nem is létezik.

Ez a rész tele van utazással és kalanddal, így nem unatkoztam, de néha úgy éreztem, sehová sem tartunk vagy soha nem érünk oda. Tetszett, hogy betekintést kaptunk a különlegesek világába, és sokkal szélesebb spektrumát tekinthettünk át, viszont egy picit talán túl sokat akart Ransom felölelni. (Bár nekem bejött a különleges állatok szekciója, de talán itt éreztem először az erőltetettséget.) Egyébként érdekesebbnél érdekesebb új szereplőkkel találkozhattunk, és mindegyiket helyénvalónak találtam, kedvenceim a vak fiúk voltak. Viszont a főbb szereplők jelleme nem fejlődött eléggé. Hugh sokkal többet mutatott meg magából, mint eddig bármikor, így jobban meg is kedveltem, míg Enoch nekem nagyon szimpatikus volt a kis tájszólásával együtt, de most csakis undok mondatokat adott az író a szájába, ezzel megutáltatva az olvasókkal, de én nem gondolom, hogy az ő karaktere ilyen egyoldalú lenne és csakis ezekből a csípős megjegyzésekből állna. Kár volt így lefokozni. A hátramaradtaknál esély sem volt arra, hogy jobban megismerjük őket és képességüket, amit sajnálok.

A vak ikerpár

A vak ikerpár

Jacob még mindig nem a kedvenc szereplőm, valahogy nem érzem azt, hogy valódiak lennének a gondolatai és érzései. Elvégre pár napja még nem is tartozott a különlegesek közé, így végig azt vártam, mikor tudok már hinni neki és elfogadni – ami neki olyan gyorsan sikerült -, hogy ez már az ő családja is. Emmát pedig egyre kevésbé kedvelem. Szintén egysíkú lett, mindenben ellentmond Jacobnak, és átveszi a vezérszerepet, holott nem elég jó ehhez a feladathoz. Makacs, és meg sem hallgat másokat.

Az ismeretlen vonzó, de ha egy helyet felfedeztek, katalogizáltak és feltérképeztek, elveszti a jelentőségét, csak újabb poros tény egy könyvben, megszűnik a titokzatossága. Talán mégis jobb néhány üres foltot hagyni a térképen. Hagyni, hogy a világ megtartson valamit a varázsából, nem kierőszakolni minden egyes titkát.
Talán jobb néha-néha elámulni.

Nagyon bosszantott a vonatos jelenet, mert a megmérettetések arra késztették a gyerekeket, hogy istenigazából önvédelemre használják a képességeiket, és ezt néhol – mint a vonatos jelenetnél is – mondvacsinált okok miatt nem használták ki. Pedig olyan erősek tudnának lenni együtt!

A vége ütős volt, eléggé ahhoz, hogy bár kissé lankadni látszott a lelkesedésem, mégis rögtön beszereztem a befejező részt. A Vándorsólyom kisasszony ügyét illető csavar is jó volt, szerintem senki nem számított rá. De ami már az első résznél is nagyon bosszantott, csak elfelejtettem leírni, azok a helyesírási hibák voltak. Könyörgöm, egy ilyen csodaszép külsejű könyvnél pláne csalódás, ha ennyi hiba van benne félreütésekből és hasonlókból, miért nem lehet  jobban odafigyelni erre? Ez engem nagyon le tud lombozni.

Emuráf és az összehajtható ember

Emuráf és az összehajtható ember

A képek még mindig nagyon érdekesek és nagyon furák, sok kedvencem lett ebből a részből is. Itt már tájakról is több képet láthattunk, ami engem nem izgat annyira, mint a fura különlegesek fotója, de indokoltnak éreztem néha ezeket is megjeleníteni, mivel fontos események kapcsolódtak hozzájuk.

Még mindig ajánlom elolvasásra ezt a sorozatot, hiába érzem úgy, hogy az első rész volt a legjobb. Hamarosan pedig jövök a befejező résszel is!

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

(Még mindig imádom!)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.