Ann Aguirre – Menedék

covers_216683

Kiadó:
Oldalak száma:
274
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2012
Sorozat:

A második világégéskor születtem. Legendák szóltak egy olyan korról, amikor az emberek hosszú ideig éltek. Én dajkamesének tartottam. Az én világomban senki sem érte meg a negyven évet. Egy enklávéban éltem, ahol a legidősebb közülünk huszonöt éves volt. Némelyek azt suttogták, megváltás lenne számára a halál, de igazából csak nem akarták a saját maguk jövendőjét látni.

Pikk amióta csak az eszét tudja, vadásznő szeretett volna lenni. A vadászok feladata élelmet szerezni a közösségnek a föld alatti menedéket körülölelő, életveszélyes alagútrendszerből, amelyben örök sötétség honol, miközben igyekeznek elkerülni a Korcsokat, ezeket a zombiszerű, vérszomjas szörnyetegeket. Amikor az örök kívülálló, Fakó nevű vadászt osztják be mellé társul, aki titokzatos körülmények között került az enklávéba, a lányt tiltott érzelmek kerítik hatalmukba.
Fakóval hamarosan rádöbbennek, hogy a Korcsok egyre szervezettebben lépnek fel ellenük, ám az idősek nem hallgatnak figyelmeztetésükre. Megszokott kis világuk szertefoszlik, így rákényszerülnek, hogy szembenézzenek az ismeretlennel.

Köszöntünk az apokalipszisben!

Fú, hát kicsit elhúzódott ez a recenzió, mivel mostanában nem voltam tele szabadidővel. Na, de a vázlat már jó ideje kész, szóval felfrissítem az emlékezetem és kezdjük is el!
Nem olvastam még zombis könyvet, úgyhogy több szempontot is kipipált a Menedék az először listámon. Féltem is tőle, mivel nem vagyok annyira oda a témáért, de annyira különlegesnek tűnt, hogy fel kellett vegyem a várólistámra. És nem csalódtam.

Először is beszéljünk arról, ami egyedivé tette: a névválasztás nagyon bejött, mert bár ez a vércsöpögtetés igencsak hajazott a Beavatottra, és sok értelme nem volt, csak a szertartás erősítése, de aaannyira jól esett végre nem Emilykről, Nathenökről, meg hasonló agyoncsépelt angol nevekről olvasnom. Ha egy főhős neve ennyire klisés, akkor már alapból gyanakvással, és bár nem jó hozzáállás, de egy kis elítéléssel fordulok a könyv felé. Aztán a föld alatti élettel is sok könyvben találkozhattunk már, de be kell valljam, hogy ez a gyengém. Valamiért nagyon vonz ez a gondolat, így nem bántam, hogy kicsit mindent A burok című könyv feelingje lengett át. Idővel persze rájöttem, hogy nincs hasonlóság, mert ugyebár – következő kedvencem – itt mindenkinek van beosztott szerepköre, mint nemző, építész vagy vadász. Mindegyikbe belepillanthattunk, és szerintem ez okos ötlet egy ilyen helyzetben. De van még más is, méghozzá az, hogy úgymond kortalanok a szereplők. Soha nem kerül szóba az, hogy ki hány éves, bár van rá sejtetés, de konkrétan nem mondják ki. Ez hitelt ad annak, hogy apokalipszis van hahó, senkit nem érdekel egy ilyen helyzetben se a másik neve, se a kora sőt, itt még a kinézet sem jön szóba, mert hát legtöbbször sötétben is vannak. Ja és a másik, hogy nagyon hamar meghalnak. A 20 éves ember fizikai állapota egy nálunk 50-60 évesével vetekszik, és ez szintén természetes, ha a föld alatt élsz ilyen körülmények és kaják mellett. Ezektől volt nekem fellélegzés ez a kötet. (És nem a hihetetlenül fantáziátlan címe miatt, amit megint a fordítónak köszönhetünk.)

Többféleképpen lehet valaki erős, most már tudtam. Az erő nem mindig a késből vagy harci vágyból származik. Néha a kitartásból, amelynek kútja mély és néma. Néha a könyörületből és megbocsátásból fakad.

Tehát ezek az alaposan átgondolt részletek engem rögtön megvettek, és le se raktam a könyvet, bár az elején bele kellett rázódni. Nem volt túl hosszú, hamar ki is végeztem, de amikor beindult, onnantól csupa kaland. Az is tetszett, hogy bár több neve is van a zombiknak, de soha nem zombik. Korcsok meg hasonló, mert egyértelműen elpárologna az egyedisége ennek a sorozatnak, ha már meglévő elnevezéseket használna fel.

A szereplőkről is vannak ám gondolataim, mégpedig főleg Pikkről. Jó harcos, aki nem hibáztatható a belenevelt gondolatok miatt, és nem bántam, hogy az írónő kegyetlenebbé merte tenni a Földet, mert egy apokalipszisben nincs finomkodás. Ehhez nevelődik aztán Pikk is.

A vadászok hitvallásának első pontja: „Az erős életben marad”

Aztán, ami tudjátok, hogy a halálom, az a…igen…sajnos…a szerelmi háromszög…hjaj. Komolyan mondom EGYETLEN könyv sincs lassan, ami nem alkalmazza ezt a fogást. De én esdeklem, hogy kérlek Ann, ne tedd ezt tönkre! Azért ez még nem egy eldőlt kérdés, (bizakodom) mert sokkal inkább Pikk próbálgatásának tűnik ez, mint egy komoly szerelmi háromszögnek. Elvégre gondoljunk bele: itt egy csaj, aki mivel nemző nem akart lenni, ezért soha nem is szexelhet, és akkor adott neki egy társ, akivel minden nap együtt van sötétben! méghozzá. Aztán rájön, hogy több olyan pasi is van, aki megközelíthető, hát próbálgat. Ki kell élje magát, mielőtt választ. Megértem én. De Fakónál is minden érthetetlen volt, nem bántam volna, ha néha az ő gondolataiba is belelátunk, mert így úgy tűnt, minden nőneműt meg akar kapni, aki csak a szeme elé kerül. Ezek orvoslását várom a folytatástól. Kószát nem szerettem, egyáltalán nem lett szimpatikus.

-Sosem állítottam, hogy hülye volnál.
-Viszont ezt gondolod.
(…)
-Dehogy – mondta szelíden.- Csak nem tanítottak meg helyesen gondolkodni.

Aztán nagyon jó volt, hogy Pikk tudatlanságával szemléltük végig a SPOILER felszínt SPOILER VÉGE. Sokat nevettem rajta. De ez nem volt nekem mindenhol hiteles. Néhol erőltetettnek tűnt. Sok kérdésre nem kaptunk még választ, és nem volt teljes lezárás sem, mivel egy trilógia első része. De tetszett annyira, hogy elolvassam a folytatást. Kíváncsian várom Pikk történetét, amely, mint a zárásban kiderült, az írónő alapos háttérkutatásával lett megalapozva. Hát, jó munkát végzett.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjhszivkjh

10/8

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.