Tahereh Mafi – Ne félts (Ne érints trilógia befejező rész)

covers_353668

Kiadó:
Oldalak száma:
340
Borító:
PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
Kiadás éve:
2015

Egy napon majd… Egy napon majd szabad lehetek.

Már semmi sem lesz olyan, mint volt.
Omega Pont sorsa ismeretlen. Mindenki, akit Juliette ismert, valószínűleg halott. A háborúnak talán már azelőtt vége lett, hogy igazán elkezdődött volna.
Juliette az egyetlen, aki a Regeneráció útjában áll. Tudja, ha ő életben marad, a Regeneráció nem élhet.
Ám ahhoz, hogy legyőzze a Regenerációt és a férfit, aki kis híján megölte őt, Juliette-nek segítségre van szüksége valakitől, akiről sosem gondolta, hogy megbízhat benne. Warnertől. És miközben a közös ellenség legyőzésén munkálkodnak, Juliette rájön, hogy minden, amit tudni vélt – Warnerről, a saját képességeiről, sőt Adamről is -, téves volt.

Na nézzük a sorozatot záró kötetet.

Ami először szemet szúrt, hogy ebben a részben már nincsenek kihúzott mondatok. Ez valószínűleg azért van, mert végre megtörtént az, amire a másik két részben vártam: hogy Juliette végre abbahagyja a rinyálást, és ne féljen véleményt formálni és kiállni magáért.

Kivételesen volt olyan rész, ami megnevettetett, pedig nem vagyok oda Kenji vicceiért, hiába az egyik legnormálisabb karakter. Vééégre Juliette is megtanult lélegezni! De úgy látom a pozitív változásokhoz az írónőnek gyökeresen meg kellett változtatnia bizonyos dolgokat.

– Elment a maradék józan eszed? Azt hiszed, le tudunk szedni kétszáz katonát? Tudom, hogy rendkívül jóképű pasi vagyok, J. De nem Bruce Lee.
– Ki az a Bruce Lee?
– Hogyhogy ki az a Bruce Lee? – kérdi Kenji döbbenten. – Szentséges ég! Többé nem lehetünk barátok.
– Miért? Ez a Bruce a barátod volt?

Amint a fülszöveg nagyon is jól kimondja: Adam és Warner totálisan megváltoznak. Ez nem igazán pozitív dolog… Az, hogy Adam egy óriási rinya gép lesz, aki csakis ordibálni meg mindennek lehordani képes Juliettet, na hát az nem más, mint az írónő kedves manipulálása. Így nincs más választásunk, csapatot kell váltanunk, mert annyira elviselhetetlen lesz Adam, hogy az Adam teamet egyszerűen lebombázza Tahereh. Míg a második részben tökéletesen kidolgozott Warnert annyira szerette volna még vonzóbbá tenni, hogy egy olyan karakterré változtatta, akiről kiderül, hogy minden ami gonosz volt benne igazából egy nagy félreértés és egyébként a velejéig szirup szegény. Szerintem erre semmi szükség nem volt, és így eléggé kisarkította a két karaktert…

Ettől függetlenül nyilván maradtam Warner szurkoló, és elégedett voltam Juliette-tel is. Bár volt néhány problémám a befejező résszel, mint általában Mafi könyveivel…

Először is, nem gondoltam, hogy ilyen gondom adódna vele, de mégis, túl rövid volt! Egyszerűen lecsapta a végét az írónő, én meg azt hittem falhoz csapom… A lapok majdnem tüzet fogtak olyan gyorsan haladtam vele, és az utolsó száz oldalnál kezdtem pánikolni, hogy semmi nem fog történni. De aztán végre megtört a jég. Viszont az egész könyvben a nagy összecsapásra készülnek és olyan gyorsan és egyszerűen lerendezi Mafi, hogy Juliettenek ideje sincs megmutatni mindazt, amit addig tanult.

A megszokott és várt felszabadító érzés elmaradt az utolsó lapokat olvasva, mert egyáltalán nem volt lezárva a történet. Ami valahol jó, de ebben az esetben csak erősítette azt az érzetet, hogy össze lett csapva.

A szavak kiszámíthatatlan teremtmények. Ez jutott eszembe hirtelen.

Minden lőfegyvernél, kardnál, hadseregnél, királynál gyilkosabb egy mondat. A kard vág és öl, de a szó belénk döf és bennünk marad, csontjainkba veszi magát, ott hal el, hullákat cipelünk magunkban a jövőben és képtelenek vagyunk húsunkból kitépni a belénk halt szavak csontvázait.

A borítót most is imádtam, voltak egészen megfogó gondolatai az írónőnek és fenntartotta az érdeklődésem. Persze, a végével nem vagyok elégedett, de ha az lennék, akkor megdőlne a Tahereh művei és köztem feszülő utálom-szeretem viszony. Azért ilyesfajta változásra nem is számítottam.

szikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszikvszivkjh

10/9

/A plusz egy szív a pozitív változásoknak és az egész sorozat-élmények szól./

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.