Órarend Book Tag kicsit másképp

6327d828d1a186d5253927c2a5145c94

Mivel elkezdődött egy újabb tanév, viszont én ezzel kapcsolatban még semmi érdekeset nem tudok nektek nyújtani, gondoltam kitöltöm az Órarend Book Taget, de nem ám a sokak által utált matek és kémia tantárgyakkal, hanem a sajátjaimmal. Így ti is beleláthattok az első egyetemi órarendembe:)

1. Esztétika – egy könyv, amelyről a szépség jut eszedbe

tahereh-mafi-ne-erints-ne-keress-ne-felts-akcios-konyvcsomag

Ha szó szerinti szépségről beszélünk, akkor a Ne érints c. könyv ugrik be. A trilógia mindhárom részének csodaszép a borítója. Viszont a világ, ahová csöppenünk általa már jóval inkább kopár,színtelen és kietlen. Ha belső szépségről beszélünk, akkor pedig a Büszkeség és balítélet választékos nyelvezete és környezete az, ami igazán megragadott.

2. Vallástudomány – egy vallási alapú könyv

Nem vagyok oda a vallás témakörért, de az Ízek,imák,szerelmek c. könyvben nagy szerepet kap az, hogy Elizabeth hogyan talál rá a lelki békéjére az általa tisztelt Isten segítségével. Ez a fajta vallás viszont teljesen elfogadható számomra, és nem kíván földhözragadt gondolkodást vagy az emberek által kreált áldozathozatalok gyakorlását. Pont az ellenkezője, mert új távlatokat nyit meg! Még nem végeztem a könyvvel, de állítom, hogy valamiféle hitre mindenkinek szüksége van, és hihetünk a sorsban, vagy akár a bibliai értelemben vett Istenben is. A lényeg, hogy ne korlátokat szabjon a hitünk körénk, hanem támaszt és vigaszt nyújtson a nehezebb időkben.

3. Etika – egy könyv, amely a józan ész határát súrolja

Biztos, hogy tudnék több címet is sorolni ide, de ami legelőször beugrott az a Szürke ötven árnyalata volt. Nem lépett dobogós helyezésre nálam, viszont nem is utáltam. DE néha borzasztóan idegesített! Annyira irreális problémákat kreált az író, hogy végül is teljesen kíváncsivá tett mind a problémák gyökereire, mind a megoldásukra. Az agyamat akkor dobtam el végleg, amikor ezek közül egyikre sem kaptam választ!

Szerettem, mint egy könnyed, vicces, erotikus olvasmányt, de mélyebb értelme egyáltalán nem volt. Az utolsó kötet végére érve sem tudtam meg halvány sejtéseknél többet Christian Grey gyermekkori traumáiról, pedig ha ezekbe jobban belemélyed az író, akkor még ha hiteltelenül is, de megalapozza ezt az agybeteg viselkedést. Ezen kívül, ha már csak légből kapott problémával állunk is szemben, legalább megpróbálhatta volna megoldani. Ehelyett, mint a mesében, valahogy minden magától oldódott meg… A végeredmény egyáltalán nem volt kielégítő szerintem senki számára(Anán kívül).

4. Kommunikáció – egy könyv, amely sok emberrel összehozott

Ebből is több van, de ami most a legtöbb emberrel a legbiztosabb közös pontom az egy sorozat, mégpedig a Trónok harca. Tervben van a könyvsorozat is, de egyenlőre a film is elég ahhoz, hogy közös témát találjak az emberekkel. Hihetetlen mennyire híres sorozat, és szinte bárkivel beszélgetésbe kezdhetek, szóba fog jönni. Várom már azokat a jóízű vitákat, amik a film és a könyvek összehasonlításáról fognak szólni:)

5. Művészettörténet – egy könyv, amely adott neked valamit a művészettörténetből

Itt a hihetetlenül izgalmas Da-Vinci kódot említeném meg Dan Brown-tól. Annyira fenntartotta az érdeklődésem az utolsó oldalakig, hogy utána rögtön jobban kezdett érdekelni ez a tantárgy, még akkor is, ha tudtam, a könyv csak kitaláció. Mindenkinek érdemes elolvasni, és hasznos is, ha el tudsz vonatkoztatni a kitalált és a valós adatoktól. Megvallom őszintén, én a könyv után megnéztem egy filmet, amely azt taglalja, hogy mi igaz belőle és mi nem:D

6. Filozófia – egy igazán elgondolkodtató könyv

original

Stephenie Meyer Burok című könyve volt az, amelyik az első utópisztikus képet tárta elém a világról. Pontosan ezért rögtön el is gondolkodtatott, vajon hová tart a Föld és mennyire gyorsítjuk ezt a folyamatot mi, emberek? Az a megoldás sem életszerű, amelyet a könyvben kapunk, de akkor mi lehetne hosszútávon megfelelő? Mit tennénk, ha egy másik faj át akarná venni az uralmat felettünk csupán a Föld érdekében? Nem lehet, hogy hagynunk kellene, mert már így is éppen eleget ártottunk?
Meg kell mondjam, mikor először olvastam annyira újszerű volt ez számomra, hogy rögtön belopta magát a szívembe. 🙂

7. Logika – egy könyv, amellyel nem értettél egyet

Sokszor vitatkozom a könyvekkel, de a végére mégis sikerül megbékülnöm velük. Aminek pedig pont a végével nem sikerült, az az Éhezők viadala volt. !SPOILER! Miért kellett babát vállalnia Katnessnek, ha semmilyen anyai érzést nem táplál magában, és nyíltan vállalja, hogy nem szeretne gyereket? Attól, hogy ez egyfajta társadalmi norma, még senkit nem lehet rákényszeríteni ilyesmire. Mindenkinek megvan a szabad akarata, és joga van meghozni a saját döntéseit. Én nem ítélem el azért, mert nem szeretne gyereket. Másrészt viszont, ha Peeta sem állt ki Katness akarata mellett, akkor azt kell mondjam, hogy nem egymáshoz valók. !SPOILER VÉGE!
Jobban tetszett volna a befejezés, ha nem így alakul, és nem hagy keserű szájízt maga után.

8. Idegen nyelv – egy több nyelven íródott könyv

Furcsa lehet, de az a könyv, amelyben eddig a legtöbb idegen nyelvvel találkoztam az Weöres Sándor Psyché c. műve volt. Önmagában sem egy egyszerű olvasmány, de a rengeteg nyelvtől és nyelvjárástól még nehezebben olvasható. Mindettől függetlenül nagyon élveztem, és nem voltam lusta lefordítgatni sem azokat a részeket, amelyeket nem értettem. Ezt olykor megnehezítette Weöres Sándor egyéni írásmódja.

Az alapja persze magyar, és általában fordítás is követi például a francia vagy olasz szövegeket, de ez a segítség nem minden esetben van jelen. Mindettől függetlenül borzasztó egyedi és érdekes könyv.

Reklámok

2 thoughts on “Órarend Book Tag kicsit másképp

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.